Hærverk ga kortslutning og togstans – igjen

For andre helg på rad ble det utført hærverk på Gjøvikbanen, ved Movatn stasjon. FOTO: KARL ANDREAS KJELSTRUP (ILLUSTRASJONSFOTO)

Forrige helg ble trafikken på Gjøvikbanen lammet i timevis to dager på rad, etter hærverk. Lørdag skjedde det igjen.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
23.04.2016 kl 15:59

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

MARIDALEN: Like etter klokken halv tre lørdag ettermiddag fikk vi varsel om utrykning fra nødetatene innover i Maridalen.

– Vi rykket ut etter melding om at ungdommer kastet kvister på høyspentledningen ved Movatn stasjon, opplyser operasjonsleder Gjermund Stokklien i Oslopolitiet til Nordre Aker Budstikke.

I følge operasjonslederen hadde dette ført til en kortslutning, og at toglinja dermed var strømløs.

16.000 volt

– Det er 16.000 volt, og svært farlig. Politi og brannvesenet rykket ut for å sjekke om det var noen skadede.

Det var det imidlertid ikke, og ungdommene som var blitt observert på stedet hadde stukket av da politiet ankom, og ble ikke tatt igjen.

Hendelsen førte til en kortere togstans, får Nordre Aker Budstikke opplyst fra Jernbaneverket. Ifølge politiet var imidlertig togtrafikken raskt igang igjen.

Måtte evakuere forrige helg

Det var imidlertid ikke tilfellet da det ble utøvd skadeverk på Movatn stasjon forrige helg. Både lørdag 16. og og søndag 17. april stanset trafikken på Gjøvikbanen i flere timer da stømmen ble kuttet. Flere hundre passasjerer måtte evakueres til fots i skinnegangen like før Nittedal stasjon.

– Hærverk mot Jernbaneverkets anlegg er dessverre ikke noe nytt fenomen, men denne formen for hærverk har vi ikke tidligere erfaring med. Vi ser naturligvis svært alvorlig på hendelsene, og understreker at hærverket vil bli politianmeldt, skrev Jernbaneverket i en pressemeldingen som ble sendt ut 19. april.

Se bildet større

Det var hærverk her ved Movatn stasjon som førte til strømbrudd og mange timer med forsinkelse på Gjøvikbanen både lørdag og søndag sist helg. Denne helgen ga tilsvarende hærverk kun mindre forsinkelse (ILLUSTRASJONSFOTO/FOTO: CHELL HILL, Bildet er Creative Commons-lisensiert)

Mistenkte guttestreker

Jernbaneverket benytter anledningen til å minne om at enhver form for «tukling» og nærkontakt med høyspenningsanlegg bokstavelig talt er forbundet med livsfare. Lange gjenstander som kommer i farlig nærhet kan føre til livstruende/fatale skader som følge av overslag. I tillegg kan gnistregn føre til alvorlige gress- og skogbranner.

– Det er ikke kjent hvem som står bak hærverket ved Movatn. Motivet er naturligvis derfor heller ikke klarlagt. Vi kan imidlertid ikke utelukke at det dreier seg om tankeløse «guttestreker». Vi henstiller derfor til foreldre og foresatte å forklare barn og ungdom om at hærverk ikke bare er forbudt. Det er også forbundet med livsfare, meldte Jernbaneverket etter forrge helgs hendelser.

LES SAKEN: Frykter livsfarlige guttestreker førte til full togstans

LES OGSÅ:

Meld deg på Nordre Aker Budstikkes nyhetsbrev!

Hold deg oppdatert ved å melde deg på vårt gratis nyhetsbrev som kommer rett i innboksen din hver torsdag!
Leser du på mobil? Meld deg på ved å sende e-post!

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse