ANNONSE
Annonse

Heaths siste heat

PIKENES HEATH: – Det var tøft å fullføre uten Heath. Samtidig ble det en veldig vakker opplevelse, sier motspiller Lily Cole.

– Heath Ledger ville blitt den største, sier Terry Gilliam, som har levert farvelfilmen hans med ”The Imaginarium of Doctor Parnassus”.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 12.12.2009 kl 12:00

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse

— Han var briljant. Det var ingenting han ikke fikk til. Han ble bare bedre og bedre.

Den største

Regilegenden Terry Gilliam har instruert mange av de store gutta:

Robert De Niro, Jeff Bridges, Robin Williams, Sean Connery. Men han kommer ikke over tapet av Heath Ledger, som gikk bort i fjor i en alder av 28.

— Det ville ikke blitt noen konkurranse. Han ville blitt den største, den beste. Vi fikk kun se en liten bit, hevder Gilliam foran norgespremieren på ”The Imaginarium of Doctor Parnassus” (26. desember).

Fantasifabelen ”Parnassus”

— om en underlig, omflakkende teatertrupp

— skulle altså bli Ledgers siste. Og det er en sorgmunter forsamling co-stjerner som presenterer filmen i Londons Soho.

Sjokkbudskap

Da dødsbudskapet kom, var innspillingen halvveis.

— Jeg reagerte med sjokk. I likhet med alle de andre nektet jeg først å tro det. Det var en vanskelig tid for alle involverte, sier Verne Troyer, som spiller bølla Percy.

— Jeg tror alle syntes det var tøft å skulle fullføre uten ham. Samtidig ble det en veldig vakker opplevelse. Jeg vil alltid verdsette innsatsen folk la ned for å sørge for at vi kom i mål, sier Lily Cole, som tolker doktordatteren Valentina.

Kjærlighetshistorie

Det var ved årtusenskiftet, etter diverse oppturer hjemme i Australia, Ledger begynte klatringen i Hollywood.

”A Knight's Tale” og ”Monster's Ball” representerte et gjennombrudd i 2001, før Ang Lees ”Brokeback Mountain” tok ham til nye høyder. Enkelte ”leading men” ville kviet seg for å spille homsecowboy, men ikke Ledger.

— Hvis det skal være noen risk forbundet med å skape en kjærlighetshistorie, hvis det er noe man skal dømmes for i denne bransjen, da vil jeg ikke være med lenger, fortalte han til The Washington Post i 2005.

Mer bekymret var han da han tok på seg oppgaven som The Joker i Christopher Nolans ”The Dark Knight” (2008). Tegneserietilhengere generelt, og ”Batman”-fansen spesielt, kan være vonde å blidgjøre.

— Jeg var definitivt redd, skjønt alt jeg synes er skremmende, trigger meg minst like mye. Jeg lukket meg inne på et hotellrom og eksperimenterte med stemmen og latteren en hel måned, røpet Ledger overfor Empire

— en oppskrift som resulterte i posthum Oscar.

Supertrio

”Parnassus”-kollegene beskriver ham som givende og gavmild.

— Han var flott, trivelig, ekte fyr. Hvis du for eksempel gjorde en scene med ham, og han var ”av kamera”, ville han alltid fortsette, sånn at jobben ble lettere for deg. På den måten var han en veldig sjenerøs skuespiller, sier Troyer.

Noe av sjenerøsiteten ble gjengjeldt da erstatterne Johnny Depp, Jude Law og Colin Farrell donerte lønna til Ledgers datter. Løsningen ble nemlig å bringe inn supertrioen som ulike avskygninger av vagabonden Tony.

— Det er nesten forstyrrende hvor bra det fungerer. Mange lurer på om det faktisk ble skrevet sånn. All dialog er slik den var i originalmanuset, forteller Gilliam.

Sjakkmester

Spekulasjonene har vært mange etter at Ledger ble funnet livløs i leiligheten sin i New York. Ifølge Gilliam stemmer ryktene dårlig overens med fasiten.

— Han var så solid, og fantes ikke nevrotisk eller noe sånt. Han var åpen og fri, rett og slett en glede å være sammen med. Sånn var det

— vi lo hele tida. Dessuten var han en fenomenal sjakkspiller!

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse