Hege Cecilie har ledige plasser i Nordre Akers «fremtidsbarnehage»

Hege Cecilie Eikseth er leder for barnehagene i bydel Nordre Aker. Her avbildet under (en paraply ved) åpningen av Bergtunet barnehage tidligere i år. Nå er det Bråtenalleen som er ferdig. FOTO: KRISTIN TUFTE HAGA

Nye Bråtenalleen blir et miljøbygg for fremtiden, og får høyere antall barnehagelærere enn gjennomsnittet i bydelen. Det er fortsatt ledige plasser til åpningen i november, frister barnehagesjefen i Bydel Nordre Aker.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
06.10.2017 kl 11:10

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

LILLO / GREFSEN: I november åpner barnehagen vi tidligere har omtalt som «Oslos mest miljøvennlige barnehage».

Første plusshusbarnehage i Oslo

Det er det en god grunn til: Bråtenalleen barnehage bygges som et plusshus, og er én av tre slike som åpner i Oslo i høst. De to andre er Haugenstien og Lia. Ytterligere fire er under bygging.

Plusshustandarden innebærer blant annet at bygget produserer sin egen strøm, ved hjelp av solcellepaneler.

– Alle barnehagene blir moderne og trygge barnehager med godt arbeidsmiljø for barn og voksne. I tillegg til at de skal bruke mindre energi enn de produserer gjennom året, skal de også bygges på en måte som gir minst mulig miljøbelastning, sier adm.dir. i Omsorgsbygg, Per Morten Johansen i en pressemelding.

Plusshus betyr at bygget, i tillegg til å produsere strøm ved hjelp av solenergi, har en godt isolert bygningskropp, effektiv belysning og ventilasjon. Det er boret 200 meter dype energibrønner som gir romoppvarming og delvis også varmt tappevann.

Se bildet større

Bråtenalleen barnehage er et plusshus i to etasjer. FOTO: BYDEL NORDRE AKER

LES OGSÅ: Vil bruke 6,6 millioner kroner på flere barnehagelærere i Nordre Aker

Opptak

Men ikke bare det. Bråtenalleen blir en avdelingsbarnehage med 8 avdelinger fordelt på to etasjer. Den får egen gymsal, flere gode temarom, blant annet grovmotorikk-rom, felleskjøkken, og et uteområde som er tilrettelagt på naturtomt.

Se bildet større

Uteområdet i Bråtenalleen. FOTO: BYDEL NORDRE AKER

50 prosent av de ansatte er barnehagelærere, forteller Hege Cecilie Eikseth, seksjonssjef for Barnehagekontoret i Bydel Nordre Aker.

Dette er høyere enn gjennosnittet i bydelen – og Norge totalt, der 42 prosent av de ansatte har barnehagelærerutdanning, viste tall fra Utdanningsdirektoratet i 2016. I Nordre Aker ligger snittet mellom 30 og 40 prosent, ifølge Eikseth.

Se bildet større

Garderobene i den nye barnehagen. FOTO: KARL ANDREAS KJELSTRUP

– Vi vil gjerne spre budskapet om at det nå er mulig å søke for oppstart i november, sier Eikseth.

Opptaket til nye Bråtenalleen barnehage er i gang, via søknadsportalen til Oslo kommune (les mer her, ekstern lenke).

LES OGSÅ: Oslo får to barnehageopptak

Brant i 2012

Se bildet større

Lekestativer i Bråtenalleen. FOTO: BYDEL NORDRE AKER

Den gamle barnehagen i Bråtenalleen brant ned i 2012. Det forrige byrådet mente det ikke var behov for ny barnehage på tomten, som er regulert til barnehageformål. Før 2015-valget lovte nåværende barnehagebyråd Tone Tellevik Dahl at Bråtenalleen skulle gjenoppbygges, dersom Arbeiderpartiet kom til makten.

– Med denne barnehagen får vi bedre dekket nærmiljøet, samtidig som det frigjør plass i barnehager andre steder, som kan serve andre områder, sa Tellevik Dahl i september.

– Nå bygger vi for fremtiden, og stiller høye miljøkrav ved bygging av nye skoler, barnehager og sykehjem. Oslo kommune skal være miljøledende. Til skolestart åpnet jeg nye Brynseng skole, som også er et plusshus-bygg, og nå står altså snart den første barnehagen ferdig. Den er en manifestasjon av byrådets visjon: Den er grønnere, varmere, skapende og gir plass, sa Tellevik Dahl den gangen.

Bråtenalleen bygges etter "fremtidsstandarden": Byrådserklæringen fra 2015 sier at alle nye offentlige bygg som en hovedregel skal være plusshus.

LES MER HER: Barnehagebyråden inspiserer Oslos mest miljøvennlige barnehage

Se bildet større

Sterke farger i den nye barnehagen. FOTO: KARL ANDREAS KJELSTRUP

LES OGSÅ:

Meld deg på nyhetsbrev!

Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse