ANNONSE
Annonse

Helgens vintips: Velg sherry til høna

ANBEFALT: Oloroso Antique, Fernando de Castilla, Jerez, Spania

Kald pils er et trygt valg, men sherry gir måltidet mer sjarm. Ole Martin anbefaler sherry til hønsesuppa

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
ANNONSE
Annonse

Hønsesuppe. Assosiasjonene trekker mot maltaromaer og de mer sedvanlige nøttearomaene, som her integreres i buljongen på flott vis.

Risen tilfører også en tydelig sødme, som kombinert med de lett varmende asiatiske krydderne og den milde fuglen gjør dette til nydelige munnfuller som varmer og lesker.

Her synes jeg en gammel, tørr Oloroso Sherry virkelig kommer til sin rett. Denne gang eksemplifisert med den litt dyre, men veldig konsentrerte og delikate 42901 Oloroso Antique, Fernando de Castilla, Jerez, Spania. Kr 27,00/ 50 cl (bestillingsutvalg)

Amontillado funker også

Det finnes selvfølgelig andre, rimeligere olorosoer å få tak i som også kan brukes

— men alle er fra bestillingsutvalget.

Ønskes en lettere og mindre oksidert stil, kan også en Amontillado fungere greit, men personlig synes jeg den blir litt vel lett i denne sammenhengen.

Jeg synes også olorosoens vellagrede aromaer av varmt treverk, nøtter, karamell, krydder og tørket frukt faller fint inn med aromaene i suppen.

Vinen har også den konsentrasjonen og fylden som er nødvendig for å matche suppens egen konsistens. Selv de oljede fettperlene som flyter på toppen av buljongen, renses effektivt opp.

Kald pils

Unyttig, men likevel morsom informasjon, er det faktum at bodegaen Rey Fernando de Castilla eies av nordmannen Jan Pettersen.

Etter flere år i sherryindustrien kjøpte han for litt over ti år siden den gamle, ærverdige bodegaen og er i dag svært anerkjent for sine viner, sin sherryeddik og sin brandy.

Er sherry

— med eller uten norske aner

— ikke helt din smak, kan du trøste deg med at du i all enkelhet kommer veldig langt med en kald pils til denne suppen.

Pilsen er nok lettere for smaksløkene å gjenkjenne og dermed lettere å like. I hvert fall ved første munnfull

— men da har du ikke opplevd noe nytt, og det er jo litt av meningen og moroa!

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse

Dette nettstedet bruker cookies

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

En informasjonskapsel er en mekanisme der din nettleser kan ta vare på informasjon den får fra nettsider, for så å sende disse tilbake til nettsidene igjen senere. Dette gjøres automatisk uten at brukeren trenger å tenke på det.

Informasjonskapslene kan ha flere funksjoner, for eksempel å holde rede på innstillinger, hvilken bruker du er logget inn som, hva du har tilgang til, hjelp til å sørge for at du får tilsendt riktig innhold, sporing av annonsevisninger og annet.

Informasjonskapsler gjør det mulig å holde rede på slike innstillinger og annet over tid, slik at informasjonen er lettere tilgjengelig ved gjentatte besøk til nettstedet. Informasjonskapslene brukes også til midlertidig håndtering av brukerspesifikk informasjon når man besøker forskjellige deler av samme nettsted.

To eksempler fra de mange funkjsonene nettstedet bruker informasjonskapsler for å vedlikeholde: Én informasjonskapsel brukes for å huske innstilling for lydstyrke på videoavspilleren, en annen brukes for å huske om du har krysset vekk denne boksen med informasjon, slik at du ikke trenger å se den igjen neste gang du besøker dette nettstedet fra samme enhet som du bruker nå.

Informasjonskapsler lagres automatisk av nettleseren din som små tekstfiler på din datamaskin. Du kan selv endre innstillinger for hvordan informasjonskapsler skal håndteres i din nettleser.

Informasjonskapsler kan leveres av alle typer innhold på nettstedet, både tekstsider, bilder og annet. Informasjonskapslene sendes kun tilbake til det nettstedet du fikk dem fra, ikke til andre nettsteder.

Mange nettsteder, dette inkludert, fungerer ikke som de skal dersom du ikke tillater bruk av informasjonskapsler.

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler for å håndtere tre nivåer av funksjonalitet:

Kritiske informasjonskapsler brukes til å holde rede på brukerinformasjon, tilgang, personlige innstillinger og annet. Uten disse fungerer ikke nettstedet som det skal.

Analyse-informasjonskapsler brukes for å holde rede på trafikk på nettstedet, hvilke deler av det som er mest populært, hvilke deler som brukes mest og annet. Deler av disse er tredjepart informasjonskaplser levert av eksterne tjenesteleverandører. Informasjonskapsler for analytisk funksjon brukes for å forbedre nettstedet (som er under stadig utvikling), men disse er ikke kritiske for nettstedets funksjonalitet.

Annonse-informasjonskapsler brukes av interne og tredjeparts annonsesystemer for å holde oversikt over og spore visninger av annonser.

Det er lovpålagt krav om at denne informasjonen gjøres tilgjengelig for deg som bruker av nettsteder som benytter slike informasjonskapsler.

NewsFlow - Thin AS

Dette nettstedet bruker cookies.