Helgetipset: Skynd deg ut!

Skiglede for store og små i helgen. Hvorfor sitte inne når man kan nyte klart vintervær? Illustrasjonsfoto

Det friske klarværet i dag holder seg til i morgen. Men søndag blir det mer skyer – og muligens litt høyere temperaturer.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 10.03.2010 kl 12:20

OSLO: Det kalde og klare været kommer til å holde seg også lørdag, med temperaturer helt ned mot -13 grader i Oslo. Men ifølge Meteorologisk Institutt på Blindern kan det bli til dels store lokale variasjoner. Søndag skyer det til, temperaturen stiger, og på mandag får vi mer snø, hvis meteorologene får rett.

Les mer om helgeværet på våre værsider!

Dermed er det lagt til rette for nok en utehelg for alle friluftsinteresserte, og dem som følgelig hører nypreparerte skiløyper rope på dem fra de dype skogene rundt hovedstaden vår.

Friluftsetaten preparerer de mest brukte løypene i Marka hver dag, vinteren igjennom.

Lurer du på hvilke løyper som til en hver tid er preparerte, har Friluftsetaten oversikten:

Nordmarka

Lillomarka

Østmarka

Cirka 175 kilometer av disse løypene er to-spors løyper og cirka 60 kilometer er ett-spors eller scooter-preparerte løyper.

Om lag 106 kilometer av løypene er lysløyper. Lys i løypene har vi hatt i Oslo kommunes skoger i over 60 år. Den første lysløypa i Oslomarka ble åpnet i 1946 i Tryvannsåsen av Foreningen til Ski-Idrettens Fremme. Så gikk det ti år – og lysløype nummer to ut var Skogvesenets (senere Friluftsetaten) løype fra Midtstuen til Frognerseteren.

Det er viktig å smøre skiene riktig for at turen skal bli best mulig. Her er Friluftsetatens smøretips:

•Minus 10 grader og kaldere: Grønn (tørrvoks).

•Minus 5–10 grader: Blå (tørrvoks).

•Minus 1–7 grader: Blå Ekstra – til typisk norsk vinterføre.

•Fra 0 til pluss 2 grader: Rød (klistervoks).

•Fra minus 10 til pluss 10 grader: Universalklister på sprayboks (topp for gammel påskesnø).

På en vanlig vinterdag – ta alltid med Blå og Blå Ekstra – og Rød Spesial til litt utpå dagen når det blir varmere.

Les også smøretips på NAB.no her!

Hopp og aking

Friluftsetaten preparerer også hoppanlegget i Linderudkollen. I tillegg prepareres Korketrekkeren (akebakke). Se oversikt over preparering av ake- og hoppbakker her.

Med skøyter på beina

Man kan så visst også bruke helgen på isen. En rekke naturisbaner og kunstisbaner er tilgjengelig i vårt område. Idrettsetaten står for prepareringen. Sjekk ut hvor og hvilke åpningstider som gjelder her.

Alpint

Vil du heller kjøre alpint, er det også flere muligheter i Oslo. Prøv ut Oslo Skisenter i Grefsenkollen, eller

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer info

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Du kan også slette alle lokale data i din nettleser. Fremgangsmåten for dette varierer mellom ulike nettlesere og enheter.

Anbefaling: Ved å benytte deg av EU-tjenesten YourOnlineChoices.com kan du selv til en viss grad styre hvordan ulike annonseleverandører sporer deg, samt lese mange gode tips til hvordan du kan beskytte deg selv. Åpne YourOnlineChoices.com i et nytt vindu.

NB: Enkelte systemkritiske data som finnes i for eksempel webserverens logger vil ikke kunne slettes på forespørsel, men disse slettes automatisk etter kort tid iht informasjonen ovenfor.


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrever ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Mer informasjon