Helse Sør-Øst vil ha gigantsykehus

Helse Sør-Øst ønsker å slå sammen spesieliatfunksjonene i større fagmiljøer.

I dag la Helse Sør-Øst frem forslagene til den såkalte hovedstadsprosessen. De mener Rikshospitalet og Ullevål sykehus bør omorganiseres som ett sykehus med spesialisthelsetjenester for hele landet.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
16.06.2008 kl 15:43

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke
GAUSTAD/ULLEVÅL: – En stor dag, sa administrerende direktør Bente Mikkelsen i Helse Sør-Øst.

Hun kom ikke inn på konkrete planer for hvert av de 10 fylkene som omfattes av Helse Sør-Øst, men understreket at mer en 700 fagfolk, tillitsvalgte, administratorer og brukere har jobbet med planen i ett år. Rapporten skal nå ut på en omfattende høring.

To modeller

Det ble lagt frem to modeller for sykehusene i Oslo.

Begge modellene tar sikte på å samle flere av funksjonene som særlig Ullevål og Rikshospitalet har hatt dobbelt opp av. Spesialistkompetanse skal samles i større fagmiljøer.

Ullevål sykehus skal få flere akuttfunksjoner, mens Aker sykehus, i tillegg til å være et bredt lokalsykehus, skal ta seg mer av psykisk helsevern, rus og forskning.

Viseadministrerende direktør i Helse Sør-Øst, Mari Trommald, gjør det ovenfor VG Nett klart at det uansett vil være enkelte funksjoner som vil befinne seg der Ullevål ligger i dag, men hvilke dette vil være, avhenger i første rekke av et styremøte i Helse Sør-Øst torsdag, før rapporten deretter sendes videre på høring.

Befolkningsøkning

Oslo ventes å øke sin befolkning med over 100.000 mennesker til cirka 680.000 innen 2025.

– Vi er nødt til å jobbe smartere og utnytte de ansattes kunnskaper på en bedre måte, sa Mikkelsen.

Helse Sør-Øst vil også ha en mer brukerrettet helsetjeneste.

Det er ikke meningen at staten skal bidra økonomisk til omorganiseringen. En del av omstillingen skal finansieres ved å selge eiendom samt gjennom mer effektiv drift.

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse