ANNONSE
Annonse

Test: Nikon D3x

Helt rått!

Nikon D3x er utvilsomt det mest avanserte kameraet vi noensinne har testet. Sannsynligvis også det beste. Men huttetu for en pris!

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 27.03.2009 kl 15:50

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse

AKAM.NO: Nikons historie på speilrefleksfronten er lang og begivenhetsrik, og de har begått noen av de beste kameraene i sin tid, opp gjennom tidene.

Med D3x tar Nikon endelig steget som bragte dem tilbake på nivå med erkekonkurrenten Canon, som halvannet år tidligere hadde sluppet sitt flaggskip med over 20 megapiksler, nemlig EOS 1DS Mark III.

Les også: Kongen av fullformat

Her finner du alle våre kameratester

Fysisk

D3x er bygget som en stridsvogn, som seg hør og bør for et proffkamera i prisklasse liten bil. Bare kamerahuset veier ikke langt fra halvannet kilo, og med litt grom optikk påmontert blir det fort litt å bære på.

Kameraet oser imidlertid av kvalitet. Batteriytelsen er den beste vi noensinne har sett, og med et nærmest evigvarende batteri ser vi oss for bare andre gang i Akams historie nødt til å gi et kamera full karakterpott for noe som helst.

Søkeren og skjermen er ikke er de beste vi har sett, men er definitivt i proffklassen. Forskjellen sammenlignet med klassens beste er i praksis uvesentlig. I tillegg er informasjonsmengden D3x tilbyr imponerende, via sine tre ulike skjermer, samt søkerdisplayet.

Les mer om kamerahus, optikk og batteri

Brukervennlighet

D3x er langt fra noe nybegynnerkamera. For en som er ukjent med Nikon er det lett å gå seg vill i menyesystemet. Har man en del forhåndskunnskap kan D3x betjenes og tilpasses på et utall ulike måter, alt etter fotografens eget ønske.

D3x har nesten alt hva man kan tenke seg av funksjoner og innstillinger, og på funksjonsfronten fremstår D3x som ganske så gjennomtenkt. Med noen unntak, riktignok.

Vi savner en automatisk støvfjerningsfunksjon, og mulighet for videoopptak glimrer også med sitt fravær. I tillegg er LiveView-funksjonen noe mangelfull, og vi har vanskeligheter med å forstå hvorfor Nikon på et kamera som D3x har valgt å gjøre det umulig å benytte LiveView og/eller speillåsen samtidig som man bruker selvutløser.

Selv om autofokusen er imponerende presis og rask, er det ikke hastighet D3x først og fremst er ment for. Opptakstempoet er bra, men er likevel ganske langt unna markedets raskeste kameraer, mye takket være de store filene kameraet leverer.

Les mer om brukervennlighet

Bildekvalitet

I likhet med Sonys A900 er D3x utstyrt med hele 24 megapiksler på en fullformatbrikke, og detaljgjengivelsen på lave ISO-verdier er dermed svært svært god. I motsetning til A900 klarer imidlertid D3x til en viss grad å levere også når ISO-verdiene begynner å bli høye, selv om D3x på dette området ikke er kongen på haugen.

D3x er imidlertid kongen på haugen når det gjelder svært mange aspekter som inngår i det vi samlet omtaler som bildekvalitet, og spesielt på lav ISO er det få eller ingen som kan hamle opp med Nikons nye flaggskip.

D3x har på lav ISO den beste detalgjengivelsen vi hittil har sett, og det samme gjelder dets evne til å gjengi flest mulig ulike intensitetsnivåer mellom helt svart og helt hvitt.

Les mer om bildekvalitet

Konklusjon

Nikon D3x er utvilsomt det mest avanserte kameraet Akam noensinne har testet, og sannsynligvis også det beste. Joda, det kan slås på mange områder, men aldri på flere områder av samme kamera, så som helhet er det D3x som tilbyr det meste av det beste av det som finnes på markedet i dag.

Bildekvaliteten er fremragende på de fleste punkter, og er helt i toppen på det aller meste, selv om vi vil si det finnes bedre alternativer enn D3x dersom ekstreme ISO-verdier og høyt opptakstempo er ting du ofte har bruk for.

Å kreve mellom 60 og 70 tusenlapper for et kamera ligner farlig mye på å prise seg ut av markedet, for riktig SÅ overlegent bra er ikke D3x. Men det er bra. Råbra, faktisk.

Les hele konklusjonen

Hele testen av Nikon D3x finner du på Akam.no

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse