Billig til Philly:

Her ble USA født

MOSAIKK-KUNSTNER: Isaiah Zagar tilbyr mosiakk-kurs for turister i Philadelphia. Filmen om kunstnerens liv, "In a dream", har mottatt flere priser.

I mai kommer de første rimelige direkteflygningene fra Norge til Philadelphia. Vi har besøkt USAs vugge.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 27.04.2009 kl 11:15

— Det er mye historie i veggene her. Dette er tross alt Amerikas fødested, sier Ray Harshbarger med stolthet i stemmen.

Han stryker hånden over treverket ved inngangspartiet på Independence Hall, USAs kanskje mest historiske bygning.

Her samlet storheter som Benjamin Franklin, Thomas Jefferson og John Hancock seg i 1776 for å underskrive Uavhengighetserklæringen.

I dag er området omgjort til Independence National Historical Park, et parkanlegg med Liberty Bell og Independence Hall som hovedattraksjoner.

Indianernes sted

Om lag 2500 turister tråkker gjennom de historiske gangene i Independence Hall hver dag.

— Et fantastisk ideal ble skapt her, og så lenge vi prøver å leve etter det, er jeg stolt av å være amerikaner og av det amerikanske folket, sier Harshbarger.

Han er Lenape-indianer, og det var hans folk som eide grunnen parken nå ligger på. Ifølge bestemor Harshbarger fikk de derimot aldri betalingen de ble lovet, noe hun ikke har hatt lett for å glemme.

— Bestemor misliker sterkt dette stedet, og hun er ikke spesielt glad for at jeg jobber her, sier han med alvor i stemmen.

Til tross for at bestemor Harshbarger ikke ser med blide øyne på barnebarnets arbeidssted, trives han så godt at han er i sitt niende år som parkvokter.

— Lenape-indianerne mistet mange tradisjoner her, men vi har skapt mye historie, konkluderer han.

Det første flagget

De historiske stedene ligger tett i Philadelphia. Klemt mellom Arch og 2nd street ligger Elfreth's Alley, byens eldste bebodde gate, med små, vakre hus som får Portveien 2 til å se ut som en villa.

Litt lenger ned i brusteinsgata ligger Betsy Ross House, der det første amerikanske flagget ble sydd. Benjamin Franklins gravplass finner man noen hundre meter bortenfor.

Philadelphia har hatt en kraftig økning i antall turister den siste tiden. Mange av de nye tilreisende er amerikanere som har fått dårligere økonomi og ikke tar seg råd til utenlandsferie.

Men også utlandet har fått opp øynene for byen. I 2007 kom 550.000 europeere på besøk. Det var en økning på over 100.000 fra året før.

— Vakker arkitektur, deilig mat og spennende historie er noen av grunnene til å besøke byen, sier Crystal Heyes ved Philadelphia Convention & Visitors Bureau.

Mosaikkverden

Også Isaiah Zagar liker historie. Og han vil gjerne skape den selv.

— Det hele begynte med et nervøst sammenbrudd, forklarer 69-åringen og viser vei opp i tredje etasje. Han har en fargesprakende tøybukse med strikk i livet dratt godt opp over magen. Strikkelua hviler på buskete øyebryn.

40 år etter sammenbruddet er vegger, tak og gulv dekket med rosa, turkise, gule og oransje mosaikkfliser. Det vakre mønsteret snirkler seg rundt dørkarmen og sprer seg som en fargeeksplosjon ut i bakgården og rundt hele kvartalet.

Det må ha vært omtrent sånn pepperkakehuset i eventyret om Hans og Grete så ut.

— Jeg trengte noe håndfast å jobbe med. Når flisene er lagt i sementen, kan man ikke gjøre noe mer med dem. Da er verket ferdig.

Turister deltar

Isaiahs magiske hage har med årene blitt et svært populært turistmål. Med kart i hånden kan man følge arbeidet hans på ikke mindre enn 90 forskjellige steder i byen.

Og Isaiah har ikke tenkt å stoppe der. For øyeblikket jobber den eksentriske kunstneren med fasaden på en kaffebar. Med på prosjektet har han studentene sine.

— Med hjelp fra dem kan jeg på to dager ferdigstille et prosjekt som tar måneder å gjøre alene.

Så stor har interessen blitt for kunstformen at han hver helg arrangerer kurs for turister og fastboende. På den måten blir de en del av verkene hans.

Den kreative kunstneren er nemlig ikke redd for at andre skal kopiere ham. For Isaiah Zagar symboliserer mosaikk kjærlighet.

— Spør meg hvorfor jeg lærer det bort til andre, ber han. Så vi spør, og han svarer med et stort smil:

— Fordi hvis man vil fylle hele verden med mosaikk, så trenger man medhjelpere.

Fem Philly-tips

* Independence National Historical Park, som regnes som fødestedet til det amerikanske demokratiet.

  • Antikvitetsforretningene langs Pine street, mellom 9th og 12th streets, også kalt "Antique Row".
  • Eastern State Penitentiary, nedlagt fengsel bygget i 1829. Kjent for vakker arkitektur og for å være Amerikas mest historiske fengsel.
  • Reading Terminal and Market

— en nedlagt togstasjon som i dag fungerer som marked. Lukten av frisk sjømat, grønnsaker, oster og kjøtt kommer garantert til å gi deg vann i munnen. Perfekt sted for lunsj.

  • Edgar Allen Poe National Historic Site. Gjenopplev Poes liv i hans tidligere hjem på 7th street.

    Innkvartering

    I tillegg til de klassiske hotellkjedene finnes det mange mindre Bed & Breakfast-løsninger som både er sjarmerende og gir deg følelsen av å faktisk bo i byen. Her er gode overnattingstips i tre prisklasser:

Luksus

Rittenhouse 1715 ligger i byens mest fasjonable strøk. Hotellet er innredet med antikviteter og kunst, og i suitene er det boblebad og peis. Rommene starter på $239 per natt.

Adresse: 1715 Rittenhouse Square

Telefon: +1 877 791 6500

God standard

Morris House Hotel ligger i det historiske nabolaget Society Hill, to kvartaler fra Independence Hall og Liberty Bell. Den prominente Morris- familien har holdt hus her i over 120 år, og hotellet er et praktfullt eksempel på arkitekturen under kolonitiden. Pris fra $179 per natt.

Adresse: 225 South 8th Street

Telefon: +1 215 922 2446

Sjarmerende

Bella Vista Bed & Breakfast tilbyr 21 sjarmerende rom i en bygård fra 1860. Alle rommene har tidligere vært leiligheter og har derfor eget kjøkken man kan lage mat i. Koselig innredet med antikviteter og upåklagelig service. Fra $ 85 dollar natten.

Adresse: 75 South 10th street

Telefon: +1 215 238 1270

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer info

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Du kan også slette alle lokale data i din nettleser. Fremgangsmåten for dette varierer mellom ulike nettlesere og enheter.

Anbefaling: Ved å benytte deg av EU-tjenesten YourOnlineChoices.com kan du selv til en viss grad styre hvordan ulike annonseleverandører sporer deg, samt lese mange gode tips til hvordan du kan beskytte deg selv. Åpne YourOnlineChoices.com i et nytt vindu.

NB: Enkelte systemkritiske data som finnes i for eksempel webserverens logger vil ikke kunne slettes på forespørsel, men disse slettes automatisk etter kort tid iht informasjonen ovenfor.


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrever ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Mer informasjon