Julegavetips: Her er årets beste brettspill

ÅRETS BARNESPILL: Zoobaloo

Det gir en egen glede å se motstanderen rett i hvitøyet – over et brett.

Tekst:

Publisert:

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke
Se bildet større

ÅRETS FAMILIESPILL: Bandu

Se bildet større

ÅRETS SELSKAPSSPILL: Alias Party

Se bildet større

ELSKER BRETTSPILL: Remo Rehder (t.v.) og Bjørn Halvard Knappskog (t.h.) er i gang med et av årets gode familiespill, Keltis. (FOTO: Carl Martin Nordby)

— Brettspill virker annerledes på oss enn dataspill, ikke minst på grunn av samværet rundt bordet. Å se motstanderen gir en egen glede når du vinner. Og en egen forbitrelse når du taper. Brettspill lærer oss å håndtere både seier og nederlag, mener Remo Rehder (41).

To spillere

Nå sitter Remo Rehder spilleklar i sofaen ved siden av Bjørn Harald Knappskog (19). Førstnevnte grunnla brettspillguiden.no i 1999, og er ansvarlig for de årlige nominasjonene til "Årets spill".

Sistnevnte er verdensmester i Monopol og innkasserte i den anledning nylig 140.000 kroner.

— Jeg spiller mye på hytta. Det går i Risk og Monopol, forteller verdensmesteren, som for moro skyld meldte seg på Monopol-konkurranse. Seier i norgesmesterskapet førte ham til Las Vegas og verdensmesterskapet.

— Med hurtigterning, det vil si en tredje terning, er Monopol blitt enda morsommere. En runde går på under 70 minutter, i stedet for tre til fem timer, som vi er vant til fra original-Monopol, forteller Knappskog.

— Nye "Monopol City", derimot, er ikke helt vellykket. Skyskraperne raser jo utover brettet idet du kommer i skade for å kaste terningen i feil retning, kommenterer Rehder.

Best på brettBrettspillguiden.no kårer hvert år årets beste spill i de tre kategoriene barnespill, familiespill og selskapsspill. Her er resultatene for 2009.

Barnespill

ÅRETS BARNESPILL:

Zoobaloo (Vennerød forlag)

Dyr skal krysse en elv, men hvor mange er det plass til på flåten? Her må barna se an puslebrikkene (dyrefigurene) og gjette hvor mange som får plass. Et spill som gir innføring i romforståelse. (Alder: 5+)

NOMINERTE:

Batik (Tantrix)

To spillere legger annenhver gang en brikke i et oppreist ?brett? inntil en av brikkene blir stående over kanten. (Alder: 5+)

Guess Who Extra (Hasbro)

To spillere stiller hverandre spørsmål for å eliminere forskjellige karakterer fra et brett, og til slutt gjette hvilke karakterer motspilleren har valgt seg for en runde. God trening i analytisk tenkning (Alder: 6+)

Kenguru (Tactic)

Et enkelt kortspill der målet er å samle inn flest mulig kenguruer. Barna lærer litt om korttelling, men det viktigste er at de har det moro. (Alder: 5+)

Splash attack (Tantrix)

Fisking har aldri vært så hektisk. Fiskebrikker og terning, og man må være rask. Hånd-øye-koordinasjonen blir satt på prøve. (Alder: 4+)

Familiespill

ÅRETS FAMILIESPILL:

Bandu (Vennerød forlag)

Et brikkestablespill der målet er å få motstandernes tårn til å rase først, ved å gi dem vanskelige byggebrikker og få tak i de gode, stødige brikkene selv. Spillet har vært på markedet i 20 år, men er først oversatt til norsk i år. (Alder: 8+)

NOMINERTE:

Dotto (Tactic)

Man må plassere terninger med forskjellige farger etter et mønster fra et oppgavekort på brettet mens en infernalsk timer går. Et raskt, artig og hektisk spill som passer de fleste. (Alder: 6+)

Modern Art (Lautapelit)

Spillerne er kunstspekulanter som prøver å tjene penger ved å samle på den riktige kunstneren. (Alder: 10+)

Keltis (Vennerød Forlag)

Et kortspill som bruker brett til å vise fremgangen i spillet. Spillebrikkene flyttes langs visdommens stier. Fokus på risikotaking, altså hvor langt den enkelte spiller er villig til å gå. (Alder: 10+)

Zak Pak (Vennerød Forlag)

Som flyttesjauer er det viktig å ha en idé om hvor stor lastebil som trengs. Et interessant og hektisk spill, hvor evnen til å anslå volum er essensielt. (Alder: 10+)

Selskapsspill

ÅRETS SELSKAPSSPILL:

Alias Party (Tactic)

Alias dreier det seg om å forklare ord til medspillerne. Minst to personer på hvert lag. I tillegg skal man fortelle historier, formidle sinnsstemninger, stå i rare positurer og beskrive kjendiser.

NOMINERTE:

Bet your Brain (Dan-spil)

Et nytt kunnskapsspill der man gjetter på om spilleren i tur faktisk kan svaret eller ikke. En ny og frisk vri på en sjanger som det ikke ser ut til at nordmenn går lei av.

Bezzerwisser (Bezzerwizzer)

Et omfattende kunnskapsspill, med mange flere kategorier enn normalt, og en noe annen dynamikk.

Imago (Tactic)

Kjenner du familie og venner godt nok? Spørsmålskort med seks svaralternativer. Hvis søsteren din skulle reise med et romskip, hva ville hun da ha følt? Hvis samboeren din var en ting fra Norge, hva ville han vært? Et samtaleskapende og ofte overraskende spill.

T-shirt game (Tactic)

Målet er å være flinkest til å velge gode slagord til ulike bilder. Et humoristisk, tidvis politisk ukorrekt spill med masser av ironi og satire. Bør ikke spilles av sarte sjeler.

Trender

Remo Rehder spiller det meste som utgis, det vil si 80-100 norske spill i året. I tillegg tester han mange utenlandske spill. Hver høst presenteres rundt 500 nye spill på den internasjonale brettspillmessen i Essen, Tyskland.

— I år er den eneste trenden jeg har lagt merke til, at det er flere samarbeidsspill, sier Rehder, og forklarer:

— Samarbeidsspill innebærer at spillerne er på lag, med brettet som motstander. Årets engelske spill "Pandemic", der fem spillere samarbeider for å unngå smittespredning, er jo tidsaktuelt.

Nye konsepter

Mange kjenner de gamle traverne

— som Monopol, Ludo, Kinasjakk og Trivial Pursuit. Men det finnes et utall andre spilldynamikker, og nye kommer til hvert år.

— Som regel har et nytt spill både velkjente elementer og noe helt nytt. Eller kjente elementer satt sammen på en ny måte. Hele spilldynamikken kan også, i beste fall, være totalt ny. Dersom dynamikken bare er av den gamle "kast terningen og flytt"-typen, blir det kjedelig, mener Rehder.

— Et godt spill varer gjerne i 45 til 90 minutter. Det er ofte basert på at man vinner spillet takket være både hell og strategisk smarte valg, fastslår spilleksperten.

Godt salg

Kombinasjonen av flaks og dyktighet råder også på spillutviklernes side. Noen spill forsvinner i glemsel, mens andre blir klassikere.

— Det finnes underlig nok ikke offisielle statistikker på brettspillsalg, men både utgivere og kjedebutikker melder om markant økt salg i år. Største suksess i Norge er nok "Vil du bli millionær", som solgte 70.000 eksemplarer på et par år. Ubongo, som vant "Årets spill" i fjor, har nådd 10.000, forteller Rehder, før han bretter ut en av årets favoritter, Keltis.

— Her kan du begi deg ut på ekspedisjoner langs visdommens stier, forklarer han til verdensmester Knappskog. Og så er spillet i gang.

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse