Her er brevet

Her kan du lese brevet Nordre Aker Natur og Ungdom sendte til skolene i bydelen.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
08.04.2008 kl 14:40

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke
Kjære skole

Vi i Nordre Aker Natur og Ungdom har kartlagt oljefyrer i bydelen og funnet ut at dere fyrer med olje. Oljefyr er forurensende fordi brenning av olje slipper ut klimagasser som bidrar til global oppvarming. Oslos kommunale bygg brenner mer enn 11 millioner liter olje i året. Byrådet i Oslo har vedtatt at alle oljefyrer i kommunale bygg skal byttes ut innen 2013. Mange av de 341 kommunale oljefyrene i Oslo befinner seg i Nordre Aker. For å kutte Oslos utslipp må disse oljefyrene fjernes og erstattes med miljøvennlige alternativer.

Vi har laget en liste over alternativene til oljefyr som både er mer miljøvennlige og også økonomisk lønnsomme. Det finnes en rekke støtteordninger for utbytting av oljefyr.

• Biopellets

Bioenergi har stor varmekapasitet. Mange oljefyringsanlegg kan enkelt og billig bygges om til pelletsbrenner. Fyringsutgiftene blir ca. 20% lavere. Sogn videregående skole bruker i dag bioenergi som oppvarming.

• Varmepumpe

Henter varme fra luften eller jorden ute og hever temperaturen slik at vi kan nyttiggjøre oss denne varmen. Opp mot to tredeler av varmen den leverer er gratis. I tillegg er det svært energieffektivt. Det bedrer også inneklimaet. For en skole med varmepumpe er det mulig å bruke ca. 30% mindre kostnader til energi sammenlignet med bruk av oljefyr til oppvarming. Bjøråsen skole bruker i dag varmepumpe til oppvarming.

• Fjernvarme

Fjernvarme er det enkleste og billigste alternativet. Det er like billig eller billigere enn strøm. Man har klagerett hvis dette ikke stemmer i praksis. Fjernvarmenettet fra Viken fjernvarme er et distribusjonsstystem som er utbredt i store deler av Oslo. Varme fra for eksempel kloakk og brenning av søppel utnyttes til oppvarming av vann som sendes rundt i systemet. Tåsen skole skal tilknyttes fjernvarmenettet neste år.

Å bytte ut oljefyren og slutte å bruke strøm til oppvarming vil være lønnsomt både for miljøet og deres skole. Å bytte ut oljefyren er svært enkelt, det finnes også mange støtteordinger. Vi har teknologien, men trenger handling nå. Vi oppfordrer sterkt din skole til å bytte ut oljefyren og gå over til mer miljøvennlige alternativer nå!

Vi kommer til å følge opp deres skole og kan hjelpe dere til å finne fram til riktige alternativer og støtteordninger.

Vi venter på svar fra dere.

Sammen kan vi gjøre bydelen mer miljøvennlig!

Med vennlig hilsen

Nordre Aker Natur og Ungdom

v/ Tonje Vaksvik

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse