ANNONSE
Annonse

Vinslipp:

Her er høstens beste nyheter fra Polet

ELSK ELLER HAT: Giordano Barbaresco 2006 er streng og innsmigrende på samme tid.

Innerst i den bortgjemte dalen kan du finne en sur særing – eller en skattkiste full av gode smaker.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
ANNONSE
Annonse

Vinmonopolet har fokusert på europeisk vin utenfor allfarvei i septemberslippet. Ukjente vinområder og spesielle produksjonsmetoder kommer fram i lyset.

Når man beveger seg inn i bortgjemte bakdaler kan man finne skjulte skatter

— men vel så ofte treffer man på vinøse særinger merket av årelangt inngifte og isolasjon.

Vinene fra fokusområdet denne gangen viser nok begge sider, men særlig enkelte hvitviner framstår som utilnærmelig sære.

Tyskerne hevder seg overlegent best på hvitvinssiden denne gangen, men italienerne er best på rødvin

— som det også er mest av i dette høstslippet.

Alle de 67 nye vinene er prøvesmakt, og her presenteres de beste kjøpene.

Gode hvitvinskjøp

6 STJERNER

****** Juliusspital Iphöfer Julius-Echter-Berg Silvaner Spätlese Trocken. GG 2008

Tyskland (Franken). Nr. 80358. Kr 187,00. Basisutvalg

Endelig får vi en praktfull frankenvin på polet. Tappet på sin karakteristiske runde flaske, og laget på druen Silvaner, kunne ikke dette vært bedre. Både produsent og vinmark er i øverste klasse. Vinen er lys med grønnskjær, og duften er stor og innsmigrende med aroma av fersken, tørket frukt og mineraler. Smaken er bred og kompleks med fin frukt og velbalansert friskt helhetsbilde. Kan godt ligge noen år, eller drikkes til fiskeretter med rik smak og lyst kjøtt. Eller hvorfor ikke til høstens fine krabber?

***** Wagner Stempel Weissburgunder Trocken 2008

Tyskland (Rheinhessen) Nr. 80304. Kr 137,00. Basisutvalg

Etter hvert får gode produsenter i Tyskland også sving på druer som tidligere ble sett på som annenrangs. Her er en flott Weissburgunder

— eller Pinot blanc, som druen heter i Frankrike. Vinen har en viss blomsterpreget duft med pærearomaer og et lite krydderpreg. Den er velbalansert med en lang, behagelig ettersmak. Til denne druen å være får vi uvanlig mye friskhet. Ofte blir Weissburgunder fremhevet som anvendelig til blåskjell og milde skalldyr, men denne matcher også mer smakskraftig sjømat.

5 STJERNER

***** Juliusspital Würtzburger Silvaner Kabinett Trocken 2008

Tyskland (Franken). Nr. 80305. Kr 128,00. Basisutvalg

Enda en god Silvaner fra Franken i en enklere og rimeligere utgave. Denne har også floral og mineralsk duft med frisk, velbalansert smak og et noe mykere helhetsbilde. Anvendelig til mild sjømat og på terrassen.

4 STJERNER

**** Pazo de Marinan 2008

Spania (Monterrei). Nr. 80357. Kr 125,00. Basisutvalg

Her er vi utenfor allfarvei i Spania, oppe i nordvestlig hjørne. Druen er Godello, klimaet er kjølig og vinene får ofte et friskt og rent smaksbilde. Lys farge med grønnskjær. Ungdommelig duft av sitrus, blomster og urter. Frisk og velbalansert munnfølelse med et visst aromatisk skjær. Både til sjømat og på terrassen.

**** Battenfeld-Spanier Weissburgunder Trocken 2008

Tyskland (Rheinhessen). Nr. 10582. Kr 137,90. Basisutvalg

Nok en fin Weissburgunder fra en god produsent, denne i en litt mykere stil. Eplepreget duft med ganske fyldig og frisk munnfølelse. Matcher litt kraftigere sjømat og lyst kjøtt.

**** Sauer Eschendorfer Lump Silvaner Spätlese Trocken 2008

Tyskland (Franken). Nr. 62846. Kr 182,90. Basisutvalg

Både druen Silvaner og området Franken har i mange år vært totalt utenfor både allfarvei og pol-lister. Dette er den tredje vinen som på en fremragende måte retter opp forglemmelsen. Produsenten Horst Sauer er høyt rangert, og vinen er en noe streng og mineralsk utgave med fin fylde, velbalansert smak og frisk avslutning. Kan gjerne hvile et par år i kjelleren.

Gode rødvinskjøp

6 STJERNER

****** Zaccagnini Sangiovese 2008

Italia (Marche). Nr. 59035. Kr 105,00. Testsalg

Vi er midt på leggen mot Adriaterhavet i regionen Marche, der druen Sangiovese dyrkes som i Chianti

— om enn med noe mindre berømmelse. Dette er imidlertid vellykket til en hyggelig pris. Middels tett rødfarge med syrlig krydret duft av kirsebær og blomster. Smaken er ganske så fyldig med frisk fruktighet, fin bredde, spenstig og fast avslutning og italienernes lille "bitt" til slutt. Både til italienske retter og litt fete kjøttretter uten for komplisert smak.

****** Zito Vallo Cirò Classico Superiore 2006

Italia (Calabria). Nr. 10547. Kr 114,90. Basisutvalg

Utvilsomt utenfor allfarvei, midt under Italias skosåle. Druen er Gaglioppo, heller ikke dagligdags ellers i verden. Etter tre år er fargen på vei mot brune nyanser, og det dufter mørke bær og krydder med snev av eik. Vinen er relativt fyldig med stor fruktsødme og fin konsentrasjon, der eiken legger seg pent rundt smaksbildet. Småspenstig avslutning. Svært anvendelig matvin til smakfulle kjøttretter.

****** Giordano Barbaresco 2006

Italia (Piemonte). Nr. 10583. Kr 209,00. Basisutvalg

Piemonte er et klassisk italiensk kvalitetsområde, der druen Nebbiolo brukes i viner du enten hater eller elsker. Vinene er strenge og innsmigrende på samme tid, og krever vellaget mat og noen års lagring for at englene virkelig skal synge. Her går fargen går mot mahogni, og duften er innsmigrende med roser, krydder og røde bær. I munnen er vinen myk og ganske fyldig med fast og aromatisk smaksbilde. Frisk, syrlig og ganske streng avslutning. Til forseggjort kjøttmat i godt selskap.

5 STJERNER

***** Tenuta Sant'Antonio Amarone della Valpolicella Castagnedi 2005

Italia (Veneto). Nr. 43060. Kr 276,90. Testsalg

Amarone er Italias kraftpakke, bestefars trøst og spradebassenes pryd. Vinen lages på halvtørkede druer og får en fabelaktig konsentrasjon og frukt. Stort sett er dette dyre saker, så denne er egentlig svært hyggelig priset. Det dufter mørke bær, tørket frukt, mandel og kanel. Stor og bred munnfølelse med flott konsentrasjon og fruktsødme. Kompleks ettersmak med krydret, bitter snert. Gjør seg like godt foran peisen som til kraftige kjøttretter.

***** Mercedes Eguren Shiraz Tempranillo 2007

Spania (Castilla). Nr. 57274. Kr 119,00. Testsalg

Dette er i bunn og grunn en produsent fra Rioja som blander inn druen Shiraz, noe som er langt utenfor spansk tradisjon, og vinen selges derfor nedgradert som landvin (Vino de la Tierra). Vinen er tett og mørk blårød med rå, ungdommelig duft av søte blå bær og melis. Den har stor fylde og ungdommelig bred, fruktig smak med upolert, litt rustikk avslutning. La den ligge noen år, så kan den bli riktig bra.

***** Ibice Tempranillo Cabernet Sauvignon 2007

Spania (Castilla y Leon). Nr. 15639. Kr 108,80. Testsalg

Nok en mørk og ungdommelig spansk vin som selges nedgradert som landvin. Her er det også mørk blårød farge med rå duft av mørke bær, urter og krydder. Ganske så fyldig med fin fruktsødme og stram, snerpende, ungdommelig avslutning. La også denne ligge et par år.

***** Vini del Sole Primitivo

Italia (Puglia). Nr. 16540. Kr 339,90 for 3 liter Bag-in-Box. Testsalg

Middels tett, blårød kartongvin med ren duft av skogsbær, lakris og melis. Fin fylde og stor, varm fruktsødme. Rund og innsmigrende drikke, helt uten kartongsmak, som burde kunne få et stort publikum.

***** Fruviver Gallo Rosso di Valtellina 2006

Italia (Lombardia). Nr. 48110. Kr 129,90. Basisutvalg

Dette kunne godt vært "utenfor allfarvei", men er en vanlig testvin fra de solsvidde og steinete dalsidene i Valtellina. Dessverre er det ingen sjarmerende vindal, men et område fullt av industri, lagerbygg og langtransporter. Men vinen er karakterfull nok. Druen er Nebbiolo, riktignok under navnet Chiavennasca. Men fargen er mahogni og duften like floral og spennende som en liten Barolo. I munnen er vinen slank, frisk, bærpreget og småstram med spenstig avslutning. Til litt edel kjøttmat blant vinvenner.

***** Cardeto Rupestro Sangiovese Merlot 2008

Italia (Umbria). Nr. 80293. Kr 99,50. Basisutvalg

Tett blårød farge med ung, rå duft av mørke bær og rått mel. Stor fruktighet med bærsødme og fin fast avslutning. En svært anvendelig matvin til en hyggelig pris.

***** Casamatta Rosso 2008

Italia (Toscana). Nr. 15636. Kr 349,90 for 3 liter Bag-in-Box. Testsalg

Velkjent italiensk vin med norske aner. Bibi Graetz heter mannen som lager sin vin hos sin norske mor utenfor Toscana. Dette gjør han så bra at toppvinene hans selges for tusenvis av kroner i Italia. Casamatta er en vellykket basisvin som har solgt godt på flaske her hjemme. Ren og fin krydret duft med mørke kirsebær. Middels fyldig og saftig vin med myk delikat frukt og ørliten snert i avslutningen. Virkelig en sjarmør.

***** Bayer-Erbhof Blaufränkisch Classic 2007

Østerrike (Burgenland). Nr. 80299. Kr 127,50. Basisutvalg

Hvitviner fra Østerrike har blitt storselgere i Norge. Rødvinene har stått noe tilbake, men denne gangen kommer et par med høyt potensial. Dette er "utenfor allfarvei" øst for Wien med den litt sjeldne druen som lokalt heter Blaufränkisch

— og tilsvarer Lemberger i Tyskland. Vinen her er ren rød med kirsebærpreget duft. Ganske fyldig i munnen med stor frukt og velbalansert, saftig helhetspreg. Behagelig drikke for alpinlunsjer både i Saalbach og på Geilo.

***** Heinrich Blaufränkisch Trocken 2007

Østerrike (Burgenland). Nr. 10543. Kr 149,90. Basisutvalg

Samme drue og område som for vinen over. Her er det noe mer sting både i duft og smak, med større frukt og noe mer snerp etter en delikat og myk munnfølelse. Kanskje til wienerschnitzel?

***** Anexe 2008

Spania (Montsant). Nr. 80295. Kr 109,80. Basisutvalg

Utvilsomt "utenfor allfarvei" i Spania sør for Barcelona, ganske nær området Prirato, som ville vært et drømmested for TV-klassikeren "Der ingen skulle tru at nokon kunne bu". Druene her oppe i steinrøysa er gamle Garnacha og Cariñena. Tett, blårød farge og ung, rå duft av mørke bær og urter. Middels fyldig vin med saftig stil, stor delikat frukt og litt snert i ettersmaken. Innsmigrende vin til hyggelig pris.

4 STJERNER

**** Lunadoro Vino Nobile di Montepulciano 2006

Italia (Toscana). Nr. 58685. Kr 154,00. Testsalg

Fargen er mørk med et snev av mahogni. Duften er småkompleks og krydret med kirsebær og tydelig eik. Middels fyldig, krydret og fruktsøt vin med eikepreget streng ettersmak. Absolutt en matvin.

**** Giacomo Ascheri Barolo Sorano 2004

Italia (Piemonte). Nr. 80349. Kr 328,00. Partivare 1200 flasker

Edel Barolo med mahognifarge og innsmigrende kompleks floral duft av roser, løv og tjære. Stram og myk på samme tid med delikat frukt og streng avslutning. Høy pris, men ikke egentlig kostbart til Barolo å være. Vin for dine beste gourmetvenner.

**** Giovanni Rosso Barolo Cerretta 2004

Italia (Piemonte). Nr. 47671. Kr 349,90. Partivare 2400 flasker

Barolo fra 2004 som vinen over. Det dufter blomster, eik, røyk og tjære. Stram og delikat vin med myk innsmigrende frukt og stor kompleks smak. Denne kan du også servere til dine beste gourmetvenner.

**** Amirault La Coudraye 2007

Frankrike Bourgueil). Nr. 80287. Kr 149,00. Basisutvalg

Vi er i Loiredalen og druen er Cabernet franc, kanskje ikke helt "utenfor allfarvei", men men. Vinen er tett mørk blårød og det dufter mørke blå bær og urter. Vinen har fin fylde med ung, konsentrert frukt og velbalansert helhetsbilde. Kanskje ikke så komplisert, men vellaget og velegnet som hverdagslig matvin.

**** Dominio de Manciles 2007

Spania (Arlanza). Nr. 80297. Kr 95,00. Basisutvalg

Vi er ved byen Burgos nord for Madrid. Om vinområdet er ukjent, er druen Tempranillo i alle fall kjent. Det dufter krydret karamell og mørke bær. Saftig, ungdommelig og fruktig vin med småstrenge tanniner i avslutningen. Matvin til fin pris, til godt lag med kjøttmat og sene kvelder.

**** BZO Mencia Joven

Spania (Bierzo). Nr. 10552. Kr 119,80. Basisutvalg

Vi er fremdeles i Nord-Spania, men druen her er Mencia. Vinen er tett mørk rødblå og dufter av unge mørke bær, krydder og lakris. Vinen har fin fylde, stor fruktsødme og fast avslutning med litt bitter snert. Absolutt til mat, kanskje best etter et par år i kjelleren.

**** Abad Dombueno Joven 2008

Spania (Bierzo). Nr. 80296. Kr 122,00. Basisutvalg

Samme sted og samme drue som i vinen over. Ungdommelig tett blårød farge og tilsvarende rå duft av mørke bær. Ung og uutviklet vin med vel strengt smaksbilde og nesten litt perlende ung friskhet. La den ligge et par år.

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse

Dette nettstedet bruker cookies

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

En informasjonskapsel er en mekanisme der din nettleser kan ta vare på informasjon den får fra nettsider, for så å sende disse tilbake til nettsidene igjen senere. Dette gjøres automatisk uten at brukeren trenger å tenke på det.

Informasjonskapslene kan ha flere funksjoner, for eksempel å holde rede på innstillinger, hvilken bruker du er logget inn som, hva du har tilgang til, hjelp til å sørge for at du får tilsendt riktig innhold, sporing av annonsevisninger og annet.

Informasjonskapsler gjør det mulig å holde rede på slike innstillinger og annet over tid, slik at informasjonen er lettere tilgjengelig ved gjentatte besøk til nettstedet. Informasjonskapslene brukes også til midlertidig håndtering av brukerspesifikk informasjon når man besøker forskjellige deler av samme nettsted.

To eksempler fra de mange funkjsonene nettstedet bruker informasjonskapsler for å vedlikeholde: Én informasjonskapsel brukes for å huske innstilling for lydstyrke på videoavspilleren, en annen brukes for å huske om du har krysset vekk denne boksen med informasjon, slik at du ikke trenger å se den igjen neste gang du besøker dette nettstedet fra samme enhet som du bruker nå.

Informasjonskapsler lagres automatisk av nettleseren din som små tekstfiler på din datamaskin. Du kan selv endre innstillinger for hvordan informasjonskapsler skal håndteres i din nettleser.

Informasjonskapsler kan leveres av alle typer innhold på nettstedet, både tekstsider, bilder og annet. Informasjonskapslene sendes kun tilbake til det nettstedet du fikk dem fra, ikke til andre nettsteder.

Mange nettsteder, dette inkludert, fungerer ikke som de skal dersom du ikke tillater bruk av informasjonskapsler.

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler for å håndtere tre nivåer av funksjonalitet:

Kritiske informasjonskapsler brukes til å holde rede på brukerinformasjon, tilgang, personlige innstillinger og annet. Uten disse fungerer ikke nettstedet som det skal.

Analyse-informasjonskapsler brukes for å holde rede på trafikk på nettstedet, hvilke deler av det som er mest populært, hvilke deler som brukes mest og annet. Deler av disse er tredjepart informasjonskaplser levert av eksterne tjenesteleverandører. Informasjonskapsler for analytisk funksjon brukes for å forbedre nettstedet (som er under stadig utvikling), men disse er ikke kritiske for nettstedets funksjonalitet.

Annonse-informasjonskapsler brukes av interne og tredjeparts annonsesystemer for å holde oversikt over og spore visninger av annonser.

Det er lovpålagt krav om at denne informasjonen gjøres tilgjengelig for deg som bruker av nettsteder som benytter slike informasjonskapsler.

NewsFlow - Thin AS

Dette nettstedet bruker cookies.