Her er hylekoret mot Sylvi – statsråden ville gjerne selv blitt invitert

Deler av hylekoret utenfor Justisdepartementet i Nydalen FOTO: KARL ANDREAS KJELSTRUP

– Hylekor, sa innvandrings- og integreringsminister minister Sylvi Listhaug (Frp) om det enorme engasjementet etter skuespiller Kristoffer Joners facebookinnlegg om å støtte NOAS.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
23.11.2016 kl 17:16

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Hylekor mot Sylvi Listhaug

NYDALEN: I overkant av 100 mennesker samlet seg utenfor Justisdepartementet i Nydalen onsdag ettermiddag. Fem over halv fire begynte de å hyle, og holdt på i ti minutters tid. Mellom slagene ropte de taktfast «skam!».

Se video av hylekoret over (mobil-versjon) eller til høyre på denne siden.

Årsaken var et tilsynelatende spontant Facebook-arrangement. Tidligere på ettermiddagen hadde over 600 trykket at de ville delta, og flere tusen var interessert i arrangementet.

– Det er gøy å være del av en bevegelse, dette er jo Facebook-aktivismens tid. Vi er mange som er redde for den voksende høyrepopulismen. Dette handler i bunn og grunn om menneskeverd, og at vi ikke kan ha en minister, uavhengig av hva hun heter, som oppfører seg på den måten Listhaug gjør, sier Tale Ellingsvåg, sentralstyremedlem i Rød Ungdom og en av aktivistene onsdag ettermiddag.

Se bildet større

Hylekor i Nydalen. FOTO: KARL ANDREAS KJELSTRUP

Sylvi hadde stilt opp

Sylvi Listhaug selv viste seg ikke for aksjonistene, men sier at hun gjerne hadde møtt dem til dialog. I en e-post til Nordre Aker Budstikke skriver hun:

Se bildet større

Sylvi Listhaug. FOTO: KARL ANDREAS KJELSTRUP

– Det er viktig at folk benytter seg av ytringsfriheten, og jeg er tilhenger av at folk er tydelige så lenge som man holder debatten anstendig. Sånn sett er det helt greit at folk ønsker å markere sin holdning utenfor departementet. Jeg har selv ikke mottatt noen invitasjon til å holde et innlegg eller appell, men hadde selvsagt stilt opp dersom jeg fikk en slik invitasjon.

Joner-stunt

Hele hylekorsaken startet denne uka med at skuespiller Kristoffer Joner la ut, ifølge han selv, sitt første og kanskje siste innlegg på Facebook. Hvor Joner, som også er Ap-politiker, oppfordret folk til å gi penger til NOAS i innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaugs (Frp) navn.

Bakgrunnen for innlegget er også Listhaugs innvandringspolitikk.

STEM: Hvem er årets ildjsel og medmenneske? Se finalistene her og stem nå!

Hett på nett

Innlegget til Joner gikk varmt på nettet, og NOAS (Norsk Organisasjon for Asylsøkere) har fått inn over tre millioner kroner i støtte for sitt arbeid for flyktninger og asylsøkere.

Se bildet større

Da klokken var blitt 15.30 var omlag 100 mennesker samlet. FOTO: KARL ANDREAS KJELSTRUP

Nydalen

Facebook-arrangementet «Hylekor mot Sylvi Listhaug», tilsynelatende opprettet av en privatperson som støtter opp om Joners innlegg, ble inspirert av følgende twittermelding:

«Jeg er med på å dra til @Justisdep for å vise @SylviListhaug hvordan hyelkor høres og ser ut, hvis noen kunne tenke seg å orgainsere det».

I beskrivelsen av arrangementet skriver initiativtakerne:

«La oss vise Sylvi Listhaug hvordan et hylekor faktisk høres ut? Ikke for å bli for primalskrikhippie, men det er sikkert et par av oss som har behov for å slippe løs litt av hvert i disse dager også.. Vær så snill å henge med a, for dette blir utrolig pinlig hvis det ikke er litt volum.»

Se bildet større

Noen hylte med megafon. FOTO: KARL ANDREAS KJELSTRUP

Kritikk

Kristoffer Joner har i etterkant av facebookinnlegget fått kritikk for å ha samarbeidet med et pr-byrå. Forbrukerombudet har avvist at dette er å betrakte som reklame.

STEM: Hvem er årets ildjsel og medmenneske? Se finalistene her og stem nå!

Meld deg på Nordre Aker Budstikkes nyhetsbrev!

Hold deg oppdatert ved å melde deg på vårt gratis nyhetsbrev som kommer rett i innboksen din hver torsdag!Leser du på mobil? Meld deg på ved å sende e-post!

Nøkkelord

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse