ANNONSE
Annonse

Boligbok-høsten:

Her er Norges lappeteppe-dronning

LAPPING: Vil du ha et nytt teppe å krype innunder i høstmørket, finner du ideer i boka "Fargesprakende patchwork".

Høsten er en god mulighet til å krype opp i sofaen med inspirasjon til hus og hjem.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 03.09.2009 kl 09:15

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse

Hver sesong lanserer forlagene en rekke nye titler. Mindre oppmerksomhet enn de store skjønnlitterære forfatterne får gjerne bøkene som kretser rundt de næreste ting og gjenstander.¨

Likevel setter mange nordmenn seg hver høst i sofakroken med de siste bøkene om bolig, interiør og oppussing.

— Interessen for interiørbøker er stor. Jeg får mange mailer med spørsmål og tilbakemeldinger fra leserne, sier Grete Gulliksen Moe.

Hun har hele tretten titler innenfor temaene interiør, lapper og strikk bak seg, og nå er aktuell med den fjortende boka: "Fargesprakende patchwork".

— Et av mine kjennetegn er at jeg bruker mye farger. Jeg er tekstilutdannet, men opptatt av interiør, og prøver å tilpasse interiøret til lappene og omvendt, forteller hun.

Gjør det selv

Aschehoug er ett av forlagene som satser mye på bolig og interiør.

— Bøker innenfor "gjør det selv"-segmentet går så det suser. Det samme gjør bøker med interiørtips, sier forlagssjef i Aschehoug, Marianne Brattland.

— Nordmenn er opptatt av å forbedre hjemmene sine, og når økonomien er stram, gjør de det selv. I høst har vi blant annet et spennende prosjekt der vi har samarbeidet med Elkjøp om en bok om hvordan man kan sette opp et kjøkken selv, fortsetter hun.

Aschehoug kommer i høst også med en stor coffee table-bok om interiørdesigneren Helene Forbes Hennie.

— Vi har tro på interiørbøker i stort format, og dette blir en rikt illustrert bok i high end-segmentet. Hennie er den eneste nordmannen som er blitt kåret til Designer of the Year av det anerkjente tidsskriftet Andrew Martin Interior Design, og i denne boken viser hun et utvalg av sine interiører, forklarer hun.

Hard konkurranse

Forlagene har de siste årene fått stor konkurranse fra de mange nye bolig- og interiørbladene.

— Vi satser mindre og mindre på interiør. Vi ser at markedet strammer seg til, og at konkurransen fra bladene er stor, sier informasjonskonsulent i Gyldendal, Vivian Eriksen.

Forlaget kom med noen hagebøker og en bok om redesign i vår, mens den eneste boken relatert til bolig i høst er "Ingrid ber til julefest", som blant annet inneholder tips om borddekking.

Markedet var et annet da Grete Gulliksen Moe utga sin første bok i 1988.

— Boka "Lappetepper på en ny og enkel måte" solgte i 150.000 eksemplarer. Det er helt utenkelig i dag, med den store konkurransen som finnes fra andre bøker, sier Gulliksen Moe, som selv gjerne leser og henter inspirasjon fra interiørbøker.

I forbindelse med at hun nå har gitt ut bøker om lapper i tjue år, er hun i høst blitt invitert til å holde en separatutstilling i Sandefjord Kunstforening, hvor hun viser et utvalg av sine tepper fra 1988-2008.

— Det er gøy at det blir litt blest både om boka og om arbeidene mine. Som fagbokforfatter er man jo ikke bortskjemt med mye oppmerksomhet.

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse