Gastronomisk reise:

Her er Skandinavias beste restauranter

Her er Skandinavias beste restauranter

KØBEN: Herman i Nimb.

Den beste maten er verd en egen reise, ifølge Guide Michelin. Da trenger du ikke reise langt i år.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
20.04.2009 kl 12:00

— Du trenger ikke dra til Frankrike for å spise godt, fastslår Bent Stiansen.

Den tidligere verdensmesteren i kokkekunst, kokebokforfatteren og innehaveren av restaurant Statholdergaarden

— med én stjerne i Michelinguiden

— ser heller til hjemlige trakter:

— Det hotteste og mest innovative nå er Skandinavia, tipser stjernekokken.

— Spis på Noma eller Geranium i København for eksempel. Eller prøv Mathias Dahlgren Matsalen i Stockholm, den er helt fantastisk. Restauranten har nordisk identitet, og kokkene er teknisk veldig gode. De fikk to stjerner i årets Guide Michelin, reklamerer Stiansen.

Bagatelles Eyvind Hellstrøm

— eneste nordmann med to stjerner i boka

— har mange favoritter, men også han peker i retning Skandinavia:

— Oscarsgate i Oslo, Noma eller Herman på Nimb i København, Mathias Dahlgren i Stockholm og Chez Dominique i Helsinki, ramser han opp, mens han presiserer:

— Dette er for Guds skyld ingen rangering, altså!

Stjernetyding

Den franske bokserien Guide Michelin anbefaler restauranter og overnatting i store deler av verden

— kresent rangert etter stjerner.

Skandinaviske spisesteder finner du i engelskspråklige "Michelin, Main cities of Europe

— hotels & restaurants 2009".

— De skandinaviske byene kan varte opp med hele 37 restauranter med én eller to stjerner, opplyser Carl Stenson i Michelin Nordic.

Guidens stjernekriterier er mektig strenge. Med én stjerne menes "en svært god restaurant i sin kategori", mens to stjerner signaliserer "utrolig god mat

— verdt en omvei". Et spisested med tre stjerner innebærer "et eksepsjonelt kjøkken

— verd en egen reise".

— Bare 71 restauranter i hele verden innehar den høythengende tredjestjerna, og ingen av dem ligger i Norden. Det er Michelinguidens opphavsland Frankrike som har flest

— hele tjuefem

— trestjerners spisesteder, forteller Stenson.

Dekk, men ikke oppdekning

Fransk cuisine har lengst tradisjon for stjernedryss. Det var i Paris matguiden først ble utgitt, av dekkprodusenten Michelin, i 1900.

Brødrene Edouard og André Michelin ville gi ut veibok, men snart ble trykksaken fylt opp av tips om mer enn franske snarveier, bensinstasjoner og billige verksteder. God mat ble belønnet med stjernesymboler allerede fra 1926.

— I dagens Guide Michelin jobber 90 heltidsinspektører med anonym restauranttesting

— verden over, forteller Carl Stenson.

— Inspektørene bedømmer kun maten

— det som er på tallerkenen. Miljø, service og oppdekning rangeres med andre symboler, som antall korslagte bestikk, forklarer Stenson.

Prisbevisst bibel

Et måltid verd en egen reise koster flesk, men ikke bare dyr mat får plass i Michelinguiden. Flere utgaver har "budget"-alternativer, og i Europa har guiden flere "Bib Gourmand"-restauranter på menyen

— 18 bare i Skandinavia. Bib-navnet kommer fra Bibendum

— eller Michelinmannen på norsk

— og signaliserer god kvalitet til under 35 euro.

— Bib Gourmand-restaurantene er rangert under én stjerne, men her får du virkelig "value for money", tipser Bent Stiansen.

Både bransjespesialister og matglade lekfolk regner Michelinguiden som selve matbibelen. Den er lettfattelig, oversiktlig og stappfull av stjernetips

— til sammen byr bøkene på over 45 000 hoteller og spisesteder.

— Guide Michelin er den mest seriøse restaurantguiden, mener Stiansen.

— Boka er enkel å bruke, og den benyttes mye

— av alle med interesse for mat.

For å gjøre stjernene enda lettere å nå, kan du til og med kjøpe guiden som applikasjon til iPhone

— med innebygd gps-funksjon.

Så kan du sikte du deg rett inn på godbitene.

Stjerner i 2009:

OSLO:

2 stjerner:

  • * Bagatelle

1 stjerne:

  • Haga
  • Oscarsgate
  • Statholdergaarden
  • Le Canard
  • Spisestedet Feinschmecker

STOCKHOLM:

2 stjerner:

  • * Mathias Dahlgren Matsalen
  • * Edsbacka krog

1 stjerne:

  • Mathias Dahlgren Matbaren (ny)
  • Frantzén/Lindeberg (ny)
  • Fredsgatan 12
  • Esperanto
  • Lux Stockholm
  • Leijontornet
  • Operakällaren

GØTEBORG:

1 stjerne:

  • 28+
  • Sjömagasinet
  • Fond
  • Basement
  • Kock & Vin

KØBENHAVN:

2 stjerner:

  • * Noma

1 stjerne:

  • Kokkeriet (ny)
  • Herman i Nimb (ny)
  • Paustian v. Bo Bech
  • Kiin Kiin
  • Geranium
  • Formel B
  • Ensemble
  • MR
  • The Paul
  • Søllerød Kro
  • Kong Hans Kælder
  • Era Ora

Annonse
Se bildet større

STJERNE: Mathias Dahlgren Matsalen finner du i Grand Hotel i Stockholm. Tostjerners-restauranten er verd en omvei.
(Foto: Mikael Silkeberg)

Se bildet større

KØBEN: Restaurant Noma - med to stjerner i Guide Michelin.

Se bildet større

DUO: Kokkene Søren Ledet og Rasmus Kofoed lager stjernemat på restaurant Geranium i København.
(Foto: Geranium)

Se bildet større

FERSK: Guide Michelin anbefaler hoteller og restauranter over hele verden ? strengt rangert etter stjerner. Årets skandinaviske restauranter finner du i Europa-utgaven.

Se bildet større

STOCKHOLM: Edsbacka Krog - to stjerner i Guide Michelin.

Se bildet større

HOT KOKK: - Skandinavia er det hotteste nå, mener Bent Stiansen. Stiansen og kona Anette er vertskap på Statholdergaarden i Oslo - og innehavere av én stjerne i Guide Michelin.
(Foto: Font forlag)

Se bildet større

STJERNESPEKKET: Eyvind Hellstrøm fra restaurant Bagatelle i Oslo - også kjent fra TV3-serien "Hellstrøm rydder opp", har som eneste nordmann fått to stjerner i årets Michelinguide.
(Foto: TV3)

Se bildet større

GOURMET: Restauranten Herman i Nimb - i København - er blant mesterkokk Eivind Hellstrøms favoritter i Skandinavia.

Annonse
Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!