Avanserte tekno-bomber: Her er supermobilene

Nokia N96

Om du skal ha en ekte teknologibombe, er det ingen vei utenom en av disse.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
08.10.2008 kl 10:16

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke
Se bildet større

HTC Touch Pro

Se bildet større

Sony Ericsson W980

Se bildet større

Apple Iphone 3G

Se bildet større

Samsung F480 Touchwiz

Se bildet større

TEKNO: Her er høstens feteste mobiler.

AMOBIL.NO: Med fallende salg, finanskrise og stadig hardere konkurranse, må produsentene strekke seg ekstra langt om dagen for å tekkes kresne kunder.

Slaget som står mellom mobilprodusentene i dag er ikke pent, noe flere produsenter, deriblant Sony Ericsson og Motorola, har fått merke på økonomien.

Selv om det er nedgangstider prøver fortsatt mobilprodusentene å friste oss med dyre telefoner som har alt av teknologi og funksjoner. Og det er nok å la seg friste av. Her finner du oversikten over produsentenes toppmodeller på markedet akkurat nå.

Nokia N96 – ca 5900 kr

Nokia er riktignok den ubestridte lederen i mobilmarkedet på markedsandeler. Men det betyr ikke at produsenten automatisk har de heftigste mobilene.

Nokia N96 er i stor grad en oppfrisket N95, noe som i seg selv kanskje begrenser entusiasmen noe. For mens N95 for to år siden sprengte alle grenser for hva en mobil kunne klare, er N96 i dag teknologisk underlegen mye av det konkurrentene tilbyr.

Les testen av Nokia N95

Det betyr likevel ikke at N96 er en dårlig telefon. Med 16 GB internminne, fem megapikslers kamera, super-3G, GPS og Wi-fi er alt det tekniske på plass. I tillegg sørger god videospiller, stereohøyttalere og 3,5 mm minijack-utgang at telefonen egner seg ypperlig for film og musikk.

Skjermoppløsningen er imidlertid ikke mye å rope hurra for, med stakkarslige 240 x 320 punkter fordelt ut over 2,8 tommer. Det gjør skjermen ganske kornete.

Her kan du lese hele testen av Nokia N96

PS: Nokia kommer snart med en trykkskjermmobil kalt 5800 Xpressmusic. Dette blir ikke en toppmodell, men er den første trykkskjermmobilen med Nokias S60-menysystem.

Les sniktitt på Nokia 5800

HTC Touch Pro – ca 5400 kr

HTC er markedsmessig akkurat det motsatte av Nokia. Knøttsmå som de er i markedsandeler, og uten den økonomiske sikkerheten til Nokia, er det ganske utrolig at selskapet klarer å levere noen dugelig utfordrer. Men det klarer HTC, og vel så det.

HTC Touch Pro ble i vår test utnevnt som en av årets mest spennende telefoner.

Les testen av HTC Touch Pro

Her har HTC tatt det beste fra suksessen Touch Diamond, forbedret det og lagt til et tastatur.

Les testen av HTC Touch Diamond

Resultatet er et beist av en telefon med "alt" av teknologi, fantastisk skjerm, Windows Mobile 6.1 og det meste av underholdningsmuligheter tilgjengelig.

Sony Ericsson W980 – ca 3600 kr

Sony Ericsson W980 er utvilsomt den fremste Walkman-telefonen i salg. Men noe flaggskip er den ikke.

Men frem til Sony Ericssons Xperia X1 kommer på markedet denne måneden står W980 stand-in som flaggskip, uten at det betyr at den er fullstendig hjelpeløs i rollen av den grunn.

Les vår sniktitt på Sony Ericsson Xperia X1

Det store trekkplasteret med W980 er ikke overraskende musikkstøtten. Utstyrt med 8 GB internminne, utvendige musikksnarveier og mulighet til å kringkaste musikken over FM-frekvenser er alt det tekniske på plass.

Men markedets kanskje beste musikkspiller, RDS-radio og Track ID-funksjon hjelper også veldig godt på. Da er det heller synd at lydkvaliteten ikke helt står til resten.

Vår test trekker også frem at W980 er noenlunde stivt priset. Men samtidig, det er et flaggskip vi snakker om, og da slipper lommeboken som regel sjelden billig unna.

Les testen av Sony Ericsson W980

LG KU990 – ca 2800 kr

LGs KU990 er et av de eldste toppmodellene i ringen, og pensjoneres nok så snart selskapet er klar med sin KC910.

Les også: Nytt råskinn fra LG

Alikevel holder KU990 seg overraskende godt, og kan vise til det meste av funksjoner og teknologi som telefoner av nyere dato smykker seg med.

Med det er både Edge, 3G og super-3G på plass, sammen med et fem megapikslers kamera som sparker godt fra seg. Skjermen er på tre tommer og har oppløsning på 320 x 400 punkter. Det er en lavere oppløsning enn på mange av de nye flaggskipene som nå kommer, men duger fortsatt svært bra.

Ellers har telefonen en skikkelig godbit-funksjon: Mulighet for å ta opp video i 120 bilder i sekundet. Dette gjør at du kan få skikkelig sakte film, og gjør det morsomt å filme mange situasjoner.

Her kan du lese testen av LG KU990

Apple Iphone 3G – 4200-14000 kr

Uansett om du elsker eller hater Iphone, så har Apples telefonsatsning skapt bølger og satt i gang nyskapning i mobilbransjen. Siden Apple kun har én telefon i salg er det ingen andre telefoner til å ta flaggskiprollen, uten at det gjør Iphone 3G mindre egnet av den grunn.

Siden første utgave av Iphone så dagens lys har Apple nå funnet plass til super-3G og GPS. Det, sammen med 8 eller 16 GB innebygget minne og Wi-fi, gjør at Iphone 3G konkurrerer med telefoner som Nokia N96.

Iphone 3G har imidlertid én fordel, større skjerm på 3,5 tommer, høyere skjermoppløsning på 320 x 480 punkter, og mulighet til å styre telefonen med fingeren rett på skjermen.

Nettopp Apples OS X for Iphone har fått mye oppmerksomhet, der du kan navigere rundt i raskt tempo ved bruk av en og to fingre, alt etter hva du skal. Vår test trekker imidlertid frem flere minus, kameraet og mangel på MMS som to av dem.

Du kan lese om det i vår test

Samsung F480 Touchwiz – ca 3200 kr

Samsung F480 Touchwiz er heller ingen pusling. I likhet med LG KU990 lever F480 på lånt tid som flaggskip, ettersom Samsungs lenge ventede Iphone-utfordrer Omnia er på vei.

Men kjapp som den er, utstyrt med super-3G, Edge, 240 MB internminne og en 2,8 tommer stor trykkskjerm er den så fullt med i kampen mot de andre storhetene.

Samtidig er det ikke til å komme unna at F480 mangler en del teknologi. Wi-fi finnes ikke, og det gjør heller ikke GPS. Men et fem megapikslers kamera har Samsung heldigvis fått plass til.

Les vår test av Samsung F480 Touchwiz

Fortsatt ikke sikker på om din drømmetelefon finnes?: Her finner du alle våre tester

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse