Her er tidenes klinelåter

KLINEVENNLIG: Pink Floyds "Us and Them" figurerer verken på "Klinelåter fra 80-tallet" eller "Klinelåter fra kinomørket". Ifølge Enslaved-gitarist Ivar Bjørnson burde den vært med. (Foto: EMI)

Selv tungrockere blir myke om hjertet når de hører en skikkelig klinelåt.

Tekst:

Publisert:

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke
Se bildet større

KLINER TIL: Svartmetallgutta i Enslaved lanserer albumet "Vertebrae" 29. september. Det gjenstår å se hvor klinevennlig det blir. (Foto: Indie Distribution)

Se bildet større

DRØMMER FORTSATT: Jørn Hoel utgjør det norske alibiet på "Klinelåter fra kinomørket". Selv holder han en knapp på Kenny Rogers og Sheena Easton. (Foto: Warner)

Se bildet større

KLINEKONGER: Scorpions' "Still Loving You" gikk igjen på dansegulvet da Moving Oos-gitarist Per Borten var DJ.

Det norske folk er svakt for ballader. Da et av de store plateselskapene puslet sammen "Klinelåter fra 80-tallet" i fjor, ble 15 VG-listeuker resultatet (med andreplass som høyeste plassering).

Årets oppfølger kommer i form av samlingen "Klinelåter fra kinomørket", som slippes 29. september.

Jørn Hoel-signaturen "Har en drøm" er den eneste norskspråklige sviska i selskapet. Få er vel bedre kvalifisert til å definere begrepet enn Tromsøs hese sønn.

– En klinelåt er først og fremst en rolig låt som gjør at to mennesker kommer nær hverandre fysisk, sier Hoel.

– Det er en låt som har en stemning og noen ord i seg som gjør at du får lyst til å danse til akkurat den låta, og kanskje deretter kline litt.

Tidenes?

Tro bare ikke at det kun er sarte visesangere som liker den slags. Selv de mest hardtslående av våre høstaktuelle artister har sine favoritt-koselydspor.

– Tidenes beste klinelåt må være "Us and Them" av Pink Floyd, mener Ivar Bjørnson i Enslaved.

– Det er balladen fra "Dark Side of the Moon", tidenes beste og egentlig et bra klinealbum som sådan, fortsetter han.

Det er særlig låtas arrangement som appellerer til Bjørnsons romantiske sider.

– Den har en svært soft og slowdance-bar beat. Den har et fantastisk piano – i seg selv temmelig klinevennlig – for ikke å snakke om en av de få soloene som viser saksofonen som sensuelt instrument og ikke irritasjonsverktøyet fra avgrunnen.

Teksten er heller ikke verst, ifølge vår mann.

– Det gjør det kunststykke å beholde verdigheten og en slags eleganse i sin formidling av toleranse og kjærlighet – et slags anglosaksisk motstykke til amerikansk popkliss eller fransk "rett på sak"-søl, hevder Bjørnson.

Ennå ung

Per Borten, gitarist i The Moving Oos, går mer typisk til verks.

– "Forever Young" med Alphaville – den er bra, fastslår han.

Han begrunner valget med sin fartstid som diskjockey.

– Jeg fulgte opp trenden med å kjøre en klinelåt til slutt. Da gikk det enten i Alphaville eller i Scorpions' "Still Loving You". Den siste er saftig og kjempelang – du rekker nesten å kysse deg sår, humrer Borten.

Privat er det en annen dans, presiserer han, og legger inn et varmt ord for blant annet Midge Ures "Dancing with Tears in My Eyes".

– Men jeg tror aldri jeg har klint til favorittballaden min: "It's Gonna Take an Airplane" av Destroyer.

Søt = bra

El Cuero-trommis Håvard Takle Ohr ble født midt på 70-tallet. Etter eget utsagn har han dermed svingt seg til noen av 80-tallets mest tvilsomme musikalske øyeblikk.

– Jeg var fjortis, og i den alderen gjør en jo hva som helst for å komme nær jentene. Men voksne burde vite å finne seg noe bedre å kline til, krever Takle Ohr.

I hans tilfelle forutsetter søt musikk bra musikk.

– Gir du meg "Ride On" eller "Touch Too Much" med AC/DC, så skal det ikke stå på meg. "Slipping Away" med Rolling Stones har også potensial.

Universelt

Jørn Hoel er enig i at det gikk inflasjon i power-balladene i hans egen storhetstid. Utover det tror han klinelåt-fenomenet er rimelig universelt.

– Eldre, unge – alle vil ha en låt i løpet av kvelden som gir mulighet til å komme nær den du vil komme nær, sier han.

Hvilken kjærlighetsslager setter han høyest selv?

– Det finnes veldig mange fine. En av de fineste er "We've Got Tonight" med Kenny Rogers og Sheena Easton. Jo, den husker jeg veldig godt. Den syntes jeg var veldig fin hvis jeg måtte ut på dansegulvet.

Hip-hop-kos

Også plateaktuelle Karpe Diem går alternativt til verks i valget av klinelåt-favoritt: "Mind Sex" av Dead Prez.

– Dead Prez er to steinharde militante revolusjonære svarte menn som er klar for å drepe familien sin om den står i veien for en verdensomvelting, hevder Karpes Chirag Patel.

– Når de samme karene viser seg å gjøre myke låter der de utviser skyhøy respekt for kvinner, treffer det vel midt i pikehjerter. "See, I ain't got to get in your blouse/it's your eyecontact that be getting me aroused," er et sitat. Fantastisk!

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse