Prøvekjørt: Toyota Urban Cruiser

Her er Toyotas mini-SUV

SUV: Bakkeklaringen er på 14 cm, men Toyota kaller Urban Cruiser en liten SUV.

For Toyotas nye Urban Cruiser strekker det urbane landskapet seg langt utenfor storbyens gater

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 27.03.2009 kl 09:05

Endelig kommer Toyota med en liten og ganske frisk firehjulstrekker som de markedsfører mot unge, urbane caffe latte-mennesker med colgatesmil og sunne fritidsinteresser, men hvor sannheten er at pensjonistene står først i kjøperkøen.

Urban Cruiser heter bilen som med lengde på 3,93 meter hører hjemme i Polo/Yaris-klassen. Muligheten for å kjøpe bilen med firehjulstrekk gjør at Toyota konsekvent omtaler Urban Cruiser som liten SUV.

Ingen terrengvogn

Vel, med bakkeklaring på 14 centimeter har Urban Cruiser lite til felles med SUV-ene – og ute i terrenget har bilen definitivt ikke noe å gjøre.

1000 eksemplarer håper Toyota å selge av Urban Cruiser i år. Skjer det, fyker bilen rett til topps som bestselger i småbilenes 4x4-klasse. Og Urban Cruiser har alle elementer som skal til for å bli en storselger.

Yaris i bunn

Hørte vi Yaris? Ja, nettopp. Yaris befinner seg i bunnen, og utseendet har du muligens sett i USA. Der heter bilen Scion og inngår som en variant i Toyotas ungdomsbilprogram.

Men med unntak av det tekniske fundamentet og felles motorer, har Urban Curiser ellers lite til felles med Yaris.

For der Yaris er myk og komfortabel, stiller sportslige og fjonge Urban Cruiser med bedre styrepresisjon og veigrep. Samtidig mangler den fleksibiliteten fra interiøret i Yaris, som det flate bagasjeromsgulvet når baksetene legges ned.

Hunger etter 4x4

Varianten med trekk på alle hjul laster litt mindre i volum enn utgaven som kun trekker på forhjulene og har heller ikke lengderegulering av baksetene.

Der Toyota i Europa tror 30 prosent av kundene vil velge Urban Cruiser med firehjulsdrift, sier Toyota i Norge minimum 85 prosent. Det sier samtidig litt om nordmenns hunger etter firehjulsdrift etter en snørik vinter som brakte 4x4-andelen opp i 28 prosent i februar.

Firehjulsdriften øker framkommeligheten, men gjør ikke Urban Cruiser til noen avansert kjøremaskin.

For å spare drivstoff trekker bilen normalt på forhjulene, men systemet fordeler inntil 50 prosent av kraften til bakhjulene ved behov. Samtidig kan differensialen sperres for 50/50 kraftfordeling, men sperringen oppheves automatisk når farten passerer 40 km/t.

Slapp brøyting

Hvem kjøper små biler med drift på alle hjul? Naturligvis godt voksne mennesker som etter år med snømåking ikke lenger gidder å forholde seg til slapp brøyting og uframkommelige bygater.

Forsikringspremien deres for bekymringsløs framkommelighet ligger i å velge bil med firehjulsdrift.

Lave utslipp

EUs kommende krav til CO2-utslipp fra biler tvinger produsentene bort fra firehjulsdrift.

Takk for at Toyota likevel våger, og gjør det med CO2-stil: 130 gram i utslipp og 0,49 liter/mil i forbruk slår ingen andre i Europa så langt. Med tohjulsdrift stiller Urban Cruiser i utslippsklasse med Yaris: 118 gram/km med dieselmotor og 129 gram/km med 101 hk bensin motorer

Nøkkeldata om Urban Cruiser:

Motor

1,3/101 hk (B)

1,4/90 hk (D)

1,4/90 hk (D)

Moment

132 Nm

205 Nm

205 Nm

Drift

2WD

2WD

4WD

Forbruk

0,55 l/mil

0,45 l/mil

0,49 l/mil

CO2-utslipp

120 g/km

118 g/km

130 g/km

Pris fra

225.900,-

237.900,-

262.500,-Hvem er så konkurrentene?

Nærmest kommer Suzuki SX4/Fiat Sedici, Subaru Impreza, Suzuki Liana - alle tre småbiler med 4x4.

Tenker du deg en godt utstyrt Urban Cruiser, så husk at den koster nesten like mye som Skoda Octavia stasjonsvogn med dieselmotor til 293.900 kroner og med baksetet nedfelt har Octaviaen plass til nesten hele Toyotaen!

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer info

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Du kan også slette alle lokale data i din nettleser. Fremgangsmåten for dette varierer mellom ulike nettlesere og enheter.

Anbefaling: Ved å benytte deg av EU-tjenesten YourOnlineChoices.com kan du selv til en viss grad styre hvordan ulike annonseleverandører sporer deg, samt lese mange gode tips til hvordan du kan beskytte deg selv. Åpne YourOnlineChoices.com i et nytt vindu.

NB: Enkelte systemkritiske data som finnes i for eksempel webserverens logger vil ikke kunne slettes på forespørsel, men disse slettes automatisk etter kort tid iht informasjonen ovenfor.


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrever ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Mer informasjon