Greasy snadder i storbyen

Her finner du Londons beste fish'n chips

Her finner du Londons beste fish'n chips

FISKELYKKE: Sara Keränen-Gramner og Henrik Möller legger gastropubkosen til The Lord Clyde i Islington.

Londons beste fish and chips ligger ikke langt utenfor turiststimen.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
15.06.2009 kl 09:55

Etter en lang og grå vinter vamer sola igjen i herlige London. Covent Garden lokker med mennesker, moter, musikk

— og mat.

— Vi er her fordi hun der trengte en oppmuntring, røper Gemma Silk med et nikk mot kusina Sophie Alston.

Jentene har inntatt Rock & Sole Plaice i Endell Street. Foran seg har de hver sin tallerken frityrtorsk og smultpoteter.

— Jeg tror det virker, smatter Gemma fornøyd.

— Det er ingenting som gjør jobben som fish and chips.

Nummer én

Usedvanlig mange briter vil være enig med henne i det siste. Ifølge bransjeorganisasjonen Seafish går det unna 250 millioner porsjoner årlig.

— Det er gatekjøkkenmåltid nummer én i Storbritannia. Det inntas av alle, fra barn til pensjonister, i alle samfunnsklasser, sier Andy Gray, talsmann og en av dommerne i Fish & Chip Shop of the Year-konkurransen.

I fjor var det en skotsk sjappe som snappet tittelen og æren. Men sterke utfordrere finnes i alle hjørner av øyriket, skal vi tro Gray.

— Forskjellige områder har sine spesialiteter. Noen steder liker de ketchup til

— andre foretrekker brun saus. Og mens erterstuing er populært tilbehør i England og Wales, slår det sjelden an i Skottland.

Drosjeholdeplass

London-spisekartet er omfattende nok i seg selv. Hvis du orienterer deg mot nordvest i metropolen, kan du notere deg The Sea Shell Restaurant i Marylebone.

Tilsvarende kan du plotte inn McDermott's i Croydon om du ferdes i sørøst. Begge gjør det tradisjonelt skarpt i kåringene.

Fryer's Delight i Theobald's Road, Holborn, ligger på sin side så nær turistløypa at den er høyst forenlig med shopping. Interiøret vitner om autentisitet

— det samme gjør trafikken.

— Mange av kundene våre er drosjesjåfører, bekrefter innehaver Osvaldo Bartolo.

— Bare synd at lokale myndigheter har malt gule striper langs fortauet, så det er blitt ulovlig å parkere utenfor.

Samme oppskrift

En annen overkommelig klassiker er Fish Central i Finsbury, et par stangkast unna Barbican-senteret.

I øyeblikket hersker kontrollert kaos på kjøkkenet, der kokkelaget bader lekre fileter i nøye utpønsket "batter".

— Så freser vi dem i jordnøttolje i åtte minutter

— slik vi har gjort det siden 1968, sier Erdogan Mustafa.

— Det holder med fem minutter, innvender noe yngre Mohammad Farouk.

— Vi hadde en booking fra Norge senest forrige helg, sier George Hussein, sjefen sjøl, diplomatisk.

Derpå-digg

Det var rundt 1850 londonerne fikk munnen opp for feit fisk i avispapir, forteller historien. I 2009 serveres den på mer appetittlig vis, ikke minst i byens tallrike gastropuber.

Svenske Henrik Möller og Sara Keränen-Gramner har lagt lunsjen til The Lord Clyde i Islington.

— Det smaker riktig bra, takk, rapporterer Henrik.

— Det er "greasy" og deilig, og passer perfekt dagen derpå.

Skitt fiske

Turistløsningen:

Rock & Sole Plaice

Adresse: 47 Endell Street

Telefon: +44 (0) 207 836 3785

Tubestasjon: Covent Garden

Drosjeholdeplassen:

Fryer's Delight

Adresse: 19 Theobald's Road

Telefon: +44 (0) 207 405 4114

Tubestasjon: Holborn

Restauranten:

Fish Central

Adresse: 149-155 Central StreetTelefon: +44 (0) 207 253 4970

Tubestasjon: Old Street

Gastropuben:

The Lord Clyde

Adresse: 340-342 Essex Road

Telefon: + 44 (0) 207 288 9850

Tubestasjon: Angel

Prisvinneren:

The Sea Shell

Adresse: 49-51 Lisson Grove

Telefon: +44 (0) 207 224 9000

Tubestasjon: Marylebone

Annonse
Se bildet større

FØRSTE STOPP: Rock & Sole Plaice i Endell Street smaker bra i kombinasjon med shopping.

Se bildet større

BIG DEAL: Fisk og poteter er gatekjøkkenmåltid nummer én i Storbritannia.

Se bildet større

OPPSKRIFTSMESSIG: Frityrkokk Mohammad Farouk freser deigkledde fileter i jordnøttolje i fem til åtte minutter.

Se bildet større

FULL PAKKE: Fish and chips har vært et London-fenomen siden 1850. Salt, eddik, remulade og tomatsaus hører med til totalopplevelsen.

Se bildet større

SE TORSKEN: Fish Central i Finsbury skal ha sin del av æren når britene setter til livs 250 millioner f&c-porsjoner årlig.

Annonse
Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!