Her fyker cola'n rett til himmels!

Guinness-rekord i verdens største naturfagtime på Kjelsås skole.

Rekordstort publikum: Med 749 elever tredoblet Kjelsås-elevene verdensrekorden for en skoletime.

Stemningen sto i taket da Kjelsås skole satte verdensrekord i fysikkundervisning onsdag.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 14.11.2012 kl 22:01

KJELSÅS: - Uuuuæææ!

749 elever i alderen fem til tolv år skvetter til når hodet til Andreas Wahl vokser. Barna har stirret på en snurrende spiral, for så å flytte blikket til fysikklærerens nese. Illusjonen er umiddlbar.

Sanselig skoletime

Forsøket var et av tre som ble gjennomført da barna fra Kjelsås skole og omkringliggende barnehager deltok i verdens største skoletime.

Under ledelse av fysiker Andreas Wahl fikk barna snudd opp ned på sansene ved hjelp av sitroner, kaffekrus og brusflasker.

- Barn er opptatt av rekorder. Vi ville samle engasjementet i å prøve å sette en rekord, sier arrangør Guri Skedsmo.

Engasjert og nysgjerrig

Fysiker Andreas Wahl mottar daglig spørsmål fra barn og unge om hvordan ting fungerer. Som spaltist i Aftenposten Junior skriver han om rekorder, og opplever barns nysgjerrighet på nært hold.

Han håper rekordforsøket kan gi barna et godt forhold til fagfeltet.

- Realfag blir ofte fremstilt som tørt og kjedelig. Jeg brenner for at barn og unge skal vokse opp med et godt forhold til feltet, sier Wahl.

Spente spirer

Før timen har barna fått utdelt tre tildekkede pappkrus. Ett med kaffe, ett med kanel, ett med en blanding. Etter først å ha snust lenge på hvert sitt, er barna rykende uenige om hva som er i det siste.

- Nesa deres har vendt seg til den første lukta, derfor kjenner dere bare den andre, forklarer Wahl.

Eksplosiv avslutning

Til det siste forsøket får Wahl opp to hjelpere på scenen. De får utdelt flasker med ulike typer cola, et par Menthos-pastiller, og beskyttelsesbriller.

- Hvilken stråle tror dere går høyest?

Ingen rekker å svare før korkene fyker til værs, og verdensrekorden er et faktum.

 

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer info

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Du kan også slette alle lokale data i din nettleser. Fremgangsmåten for dette varierer mellom ulike nettlesere og enheter.

Anbefaling: Ved å benytte deg av EU-tjenesten YourOnlineChoices.com kan du selv til en viss grad styre hvordan ulike annonseleverandører sporer deg, samt lese mange gode tips til hvordan du kan beskytte deg selv. Åpne YourOnlineChoices.com i et nytt vindu.

NB: Enkelte systemkritiske data som finnes i for eksempel webserverens logger vil ikke kunne slettes på forespørsel, men disse slettes automatisk etter kort tid iht informasjonen ovenfor.


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrever ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Mer informasjon