Her planla Aftenposten en nesten 100 meter høy bygning

De gamle Mustad fabrikkbygningene ved Brekkedammen - i dag Frysja kunstsenter, til helgen åpnes dørene for publikum. FOTO: KRISTIN TUFTE HAGA/NORDRE AKER BUDSTIKKE ARKIV

Men heldigvis flyttet kunstnerne inn i stedet, i de gamle fabrikkbygningene ved Brekkedammen. Til helgen inviterer de deg på besøk.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
02.12.2015 kl 13:41

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke
Se bildet større

Tidligere besøk ved grafikkverkstedet. FOTO: PRIVAT

Se bildet større

Glassblåser Pål Roland blåser her en ny dame, men til søndag skal han også blåse en stor julenisse. FOTO: KRISTIN TUFTE HAGA/ARKIV NORDRE AKER BUDSTIKKE

BREKKEDAMMEN: Frysja Kunstnersenter i bakken nedenfor Teknisk Museum er arbeidsplassen til mer enn 50 kunstnere og rommer alt fra grafikkverksted, skulptørerer, smykkekunstnere, glasskunstnere, keramikere, tekstilkunstnere, malere, fotografer og musikere. Vanligvis er kunstnerne travelt opptatt i sine atelierer men den første helgen i desember åpnes dørene og folk inviteres inn for å ta en titt.

LES OGSÅ: Kom tett på Bugge Wesseltoft og Molvær

Aftenpostens høye plan

– De første kunstnerne flyttet inn allerede i 1969 og gamle falleferdige fabrikklokaler ble etter hvert til gode arbeidsplasser. I 1970 hadde Aftenposten planer om å bygge trykkeri på tomta. En 90 m høy bygning skulle reises der fabrikkbygningene lå knappe 500 m fra Maridalsvannet, forteller Hanne Øveland ved kunstsenteret.

Hun fortsetter.

– Kunstnere stilte i bystyret med modell av bygningen den dagen det skulle besluttes, og når politikerne fikk se hvor diger bygningen ville bli, ble planene avvist og kunstnerne fikk overta lokalene.

LES OGSÅ: Området fremstår jo som privat

Noen vært der lenge

Brekkedammen som var fylt opp av søppel og skrot som folk hadde kvittet seg med gjennom år.

– Området ble ryddet av kunstnerne og grunnlaget ble lagt for at området i dag er et rekreasjonsområde for store deler av Oslos befolkning, forteller Øveland videre.

En god del av kunstnerne har holdt til i de gamle fabrikkbygningene siden 70-tallet.

– Flere har kommet etter hvert. I løpet av de siste årene har 11 ny kunstnere fått atelier på senteret. 5 og 6 desember åpnes dørene fra kl 12 til 17. Det som til daglig er et fellesrom hvor det arrangeres alt fra brylluper til begravelser, er denne helga omgjort til kafe der det serveres hjemmebakst og stekes vafler til gjestene som kommer innom, inviterer Øveland.

Julenisse

En av de nyeste kunstnerne ved senteret, er glassblåser Pål Roland. Han skal blåse en stor julenisse, av glass.

– Glass er sand, soda og pottaske, som smeltes sammen ved 1300 grader Hit kan de som vil komme på søndag, og kjenne varmen fra ovnene og høre lyden av flammene. Og se nissen ta form - en magisk prosess, ifølge Roland.

Mer julestemning:

Nye Nordre Aker Budstikke

I 2015 er Nordre Aker Budstikke relansert som ny, ren nettavis på nab.no.

Hold deg oppdatert ved å melde deg på vårt nye, gratis nyhetsbrev!
Leser du på mobil? Meld deg på ved å sende e-post!

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse