ANNONSE
Annonse

Her sitter mannen som ubeskjedent sier han har dratt hundretusenvis av norske menn og kvinner opp av sofaen

Solgte samme butikk to ganger for «noen hundre millioner». – Men alt handler ikke om penger. Er kjøttkakene til mora di de beste du vet, så synes du det, selv om andre kjøttkaker koster mye mer, ifølge gründeren.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 16.04.2016 kl 09:50

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse

OSLO/GREFSEN/NYDALEN: Her sitter mannen som helt ubeskjedent er klar på at han har dratt hundretusenvis av norske menn og kvinner ut av sofaen og inn på treningssenteret.

– Ja, i hvert fall indirekte, gliser Vegard Liven (60), gründer av Sats og det som senere skulle bli en kjede av treningssentre over hele Norge.

Og legger til:

– Opp av sofaen var jo også vårt og Sats’ hovedmantra!

Stort sett alltid mye folk inne på Nydalen Bryggeri og Spiseri. Også torsdag formiddag. Vegard Liven er på plass. Midt i rommet, og i god tid før journalisten.

Ikke overraskende for journalisten, som kjenner mannen fra tidligere. Kaffen er allerede klar på bordet.

Karate

Det bobler litt i denne mannen, og rundt han. Det plinger og ringer. Vegard, som opprinnelig er fra Groruddalen, og som elsket å trene. Men ikke fortrinnsvis helsestudio, aerobic og spinning. Men karate, også norgesmester flere ganger.

– Ja, det var karate som var greia for meg. Hver dag trente jeg som ung. Da jeg begynte på Bredtvedt Videregående skole, så var jeg mye mer opptatt av karate enn skole. Sikkert til mine foreldres store bekymring. De ville nok helst at jeg skulle kaste meg over en lang akademisk utdannelse. Men det fristet overhodet ikke meg, sier Vegard, nesten litt tankefull.

Det går noen sekunder.

– Men så gikk det jo bra likevel da! legger han til, og gliset er tilbake på Vegard.

Som bokstavelig skrevet satset på trening, og gjorde «kanonsuksess». Ordet han selv bruker om hvordan det gikk da groruddølen satset i Spektrum.

Men tilbake til der det startet. Lenge før det første Satssenter i det hele tatt var påtenkt.

– Jeg trente vekter ved siden av karatetreningen. Nå er vi helt tilbake til begynnelsen av 80-tallet. Det var jo ikke mange helsestudioer heller dengangen. Men Grorud Helsestudio var stedet jeg trente. For øvrig drevet av Tom A. Schanke, mimrer Vegard.

En annen kjent figur – Jo Nesbø – sa for litt siden; Mye handler om tilfeldigheter og flaks.

Tilfeldighetene

Kanskje mest førstnevnte for Vegards del.

– Jeg skulle delta i en karateoppvisning. Det kom jeg i snakk med en kjent bodybuilder. En svenske, Ulf Bengtson. Han solgte også treningsapparater, og spurte om kanskje det hadde vært noe for meg. Altså å selge treningsapparater til det norske markedet?

For å gjøre en lang historie veldig kort, Vegard sa ja til tilbudet.

– Og det gikk som faen!

Big Gym

Det ser ut som om hele Vegard går som faen! Han er i gang nå, med stort engasjement. Han forteller en spennende fortelling. En vaskekte gründerhistorie.

Vegard fortsetter. På samme tid som han sa ja til å selge treningsapparater i Norge, startet Vegard også opp Big Gym på Furuset. Norges første virkelig store treningssenter. På hele 2000 kvardratmeter.

– Men selve treningssenteret var det ikke mye penger å tjene på. Vi solgte for billige medlemsskap!

Nok om den saken. For å drive med noe man ikke tjener penger på, det driver ikke Vegard Liven lenge med. Big Gym var gøy, men ikke lenger da det ikke var penger å tjene på det. Senteret solgt. Vegard videre med å tjene «som faen» på salg av apparater til treningsbransjen.

Spektrum

På slutten av åttitallet, samlet en del idrettstopper seg, og startet opp store Spektrum Trim og Helse. Som også ble en av Vegards kunder.

Men gjengen bak det nye store treningssenteret ved Oslo Sentralstasjon, tjente heller ikke penger på treningssenteret. Det endte med at de skyldte Vegard penger for apparatkjøp.

Samtidig hadde også Vegard kjøpt seg inn i et lite selskap i Sarpsborg, som hadde laget et program som kunne trekke kundens månedlige medlemsskap, direkte fra konto. Altså autogiro. Det ble interessant å sette caset autogiro ut i livet.

Autogiro

Vegard mener han på den tiden allerede hadde sett lyset. I hvert fall treningssenter-lyset.

– Ja, jeg hadde faktisk i forkant sett hele lyset! Skjønt hvor mye man kunne tjene med autogiro, for så å ha råd til å være overlegen på kvalitet og treningsapparter - som skilte seg fra andre sentre.

Vegards tilgodehavende i Spektrum, ble konvertert til aksjer. Og vips, så eide i stedet Vegard Liven det store treningssenteret i Oslo sentrum.

Kanonsuksessen

– Det ble en kanonsuksess! Det var så fullt på det senteret, at det ble tidlig ventelister. Jeg tenkte ikke da så mye på pengene, selv om det selvsagt var så utrolig gøy å få det til. Til sammenligning, i 1992/1993 hadde Sats Spektrum et bedre resultat på bånnlinja, enn det nest største treningssenteret i Skandinavia hadde i omsetning – Olympic i Gøteborg, forteller Vegard.

Han fortsetter.

– Men jeg skal love deg at jeg jobbet utrolig mye for å få det akkurat dit jeg ville ha det. Jeg tenkte kundetilfredshet 24/7! understreker han, nesten så kaffen hopper av koppen av seg selv.

– Og da snakker vi kundeservice helt til fingerspissene! For eksempel: En kunde ved navn Trond kommer og forteller at tredemøllen er ødelagt. En slik tilbakemelding bør verdsettes. Jeg fikk satt opp stor plakat: Takk for hjelpen Trond! Ny mølle er bestilt! Trond fikk T-shirt med det samme.

Sats over hele Norge

Suksessen førte, kanskje naturlig nok, til at treningsgründeren etter hvert tenkte: Dette kan jeg jo gjøre andre steder også.

I 1995 fikk Vegard meg seg medinvestor Bjørn Sigurd Johansen og Aksel Gressvik. I tillegg var broren til Vegard, Helge, med på apparat og treningsutstyrsdelen.

Navnet var ingen tilfeldighet.

– Allerede før navnet var lansert, så så vi for oss hvor bra det kunne bli i avisoppslag og i andre lignende settinger. Hvor mye det var å spille videre på. Sats – ta sats. Men også sport, aerobic and training system!

I årene fremover ble det en kombinasjon av egne sentre og franchisesentre. Sistnevnte med rett for gründerne til å kjøpe tilbake ved salg.

Neste store oslosenter ble Sjølyst i 1997, som ble fullt i løpet av første året. Suksessen fra Spektrum fortsatte utover det ganske land. Også til skandinavia og europa ellers.

– Ved at vi tok ut riktig pris i markedet, så kunne vi tilby kunden den ekstreme kvaliteten vi ønsket. Pris og kvalitet henger som oftest sammen - man kan ta høyere pris ved å levere forventet kvalitet.

Salget

Så oppdaget også amerikanerne treningssuksessen fra det lille landet i nord.

Julen 1998 ble nok en ganske spesiell én,for familien Liven.

– Kjeden ble solgt til 24 Hour Fitness. Lille julaften det året. For noen hundre millioner. Nok om det!

Ferdig snakka.

I tillegg til cash, fikk også gründerne betalt en liten del i aksjer. Vegard fikk også stillingen som development manager i det nye selskapet.

Topptungt

Men de nye amerikanske eierne, klarte ikke å drive like bra som gründerne.

– Kort oppsummert, amerikanere tenker og driver på en helt annen måte. Det blir for topptungt, en helt annen kultur. For eksempel da jeg skulle møte utviklingsdirektøren i Stockholm, så ønsket han at vi skulle bli hentet i en limousin. Da sa jeg at da fikk han bli hentet alene – taxi var bra nok for meg!

Så ler han litt for seg selv.

– Det er så utrolig mange historier underveis. Jeg tror jamen jeg skal vurdere å skrive en bok også!

Tilbake til amerikanere og en treningsenterkjede som ikke tjente penger. I 2002, etter blodrøde tall, kjøpte Vegard Liven, Bjørn Sigurd Johansen og Axel Gresvig Sats tilbake, i samarbeid med Nordic Capital.

– Det ble en veldig stor snuoperasjon. Men fra stort minus gikk vi til stort pluss!

Selge butikken på nytt

Så da var jo bare å selge butikken en gang til. I 2006.

Vegard gliser litt igjen.

– Jeg kan ikke si akkurat hvor mye, men det ble noen hundre millioner til. Ja det ble virkelig mye penger! Men vi gründerne hadde ikke aksjemajoritet ved dette andre salget, kun en mindre del.

– Men dette må du ikke skrive så mye om - altså pengene fra salgene.

Penger nå også investert i eiendom.

Bortsett fra et aldri så lite comeback i treningsbransjen for noe få år siden, med et senter på Linderud og Skøyen, begge kjøpt opp av Elixia, så bedyrer han som fikk opp hundretusener fra sofaen, at nå er han definitivt ferdig med bransjen.

– Lettere å tjene penger på eiendom

– Det er mye lettere å tjene penger på eiendom. Og så krever det ikke så mye energi. Treningssenterbransjen var for meg helt altoppslukende. Det er jo deilig å slippe å føle at du er avhengig av at mange mennesker skal smile på jobb hver dag! Livet føles veldig bra. Og nå har jeg også tid til å spille golf - når jeg har lyst!

60 år, penger nok på bok. Kanskje fristende å trappe ned og bare nyte?

– Erru gæren!! Alder sitter kun oppe i hodet. Jeg føler meg langt fra ferdig med å jobbe!

Det tror nok alle som har møtte Vegard Liven på. Her er garantert mye energi igjen å bruke!

Men hva synes treningsgründeren om bransjen i dag, med et treningssenter nesten på hvert hushjørne - i alle mulige varianter og nisjesentre. Også Sats-babyen slått sammen med Elixia?

– Dilter etter hverandre

– I det store og det hele, så synes jeg utviklingen av bransjen selv, er borte. Sentrene mangler egenidentitet. Alle dilter etter hverandre, ingen utvikler noe selv. Det handler om å være så flink at du er den som setter standarden for bransjen!

Han fortsetter.

– De store bør ta føringen selv, designe nye produkter. Ikke bare være followers!

I tillegg.

– Bra nok service og kvalitet synes jeg det generelt også er lite av. Sentrene har heller ingen daglige ledere som følger opp der og da – alt er sentralisert.

Men er han selv medlem på treningssenter?

– Jada, jeg er medlem i Sats/Elixia faktisk, på Linderud. Jeg trener pilates, styrketrening og spinning. Karate trener jeg ikke lenger, men jeg har faktisk også fått veldig sansen for yoga. Det er en bra greie!

Fra karate til morgenyoga - og mye annet for Satsgründer Vegard Liven. Foto: PRIVAT

Grefsen

Sier Apaløkkas store gründersønn, som nå har bodd på Grefsen i flere år. Datteren er blitt stor og flyttet ut for lengst, så det er han og samboer Rita Parvanova i huset i Otto Blehrs vei.

Rita er også i treningsbransjen, og selvsagt har de stort treningsrom i kjelleren.

– Vi trives også veldig godt på Grefsen. Det er sentralt, men likevel nærme Marka. Ordnede forhold. Men usnobbete.

Om kjøttkaker

For selv om treningsgründeren, som solgte samme butikken for noen "hundre millioner" to ganger, ikke trenger å bekymre seg særlig for økonomien fremover, så har han beholdt bena godt plantet på bakken.

– Jeg har de samme kameratene nå som da jeg løp rundt på Apaløkka og Greibanen. Alt handler heller på ingen måte heller om penger, som det å få beholde helsa lengst mulig. I tillegg, hvis kjøttkakene til mora di er de beste du vet, så synes de er best uansett. Selv om andres kjøttkaker kanskje koster mye mer!

Mannen er utvilsomt effektiv, her går ting unna. Historien så godt som fortalt, kaffen drukket og lunsjen spist. Og ferdig snakka.

Følg Nordre Aker Budstikke på Facebook!

LES OGSÅ:

* Les alt om cup-runden her! Dise gikk videre!

Meld deg på Nordre Aker Budstikkes nyhetsbrev!

Hold deg oppdatert ved å melde deg på vårt gratis nyhetsbrev som kommer rett i innboksen din hver torsdag!
Leser du på mobil? Meld deg på ved å sende e-post!

Nøkkelord

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse