Her vekker han tyven

"Hello. This is a stolen Mac, please return it to the police"

Tar tyven: Dette skjermbildet viser politiet når de slår til mot leiligheten på Bjølsen hvor den stjålne Mac-en ble brukt av to ulike menn. FOTO: Alle foto: Privat

Mens han brukte håndverkere til å pusse opp huset, forsvant en Mac. Eieren sporet maskinen, aktiverte webkameraet og varslet politiet. Like etterpå kunne han se politiets aksjon live.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
29.04.2013 kl 11:12

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke
Se bildet større

Sover: Skjermdumpen viser en av mennene sovende i leiligheten.

Se bildet større

Våker: Mac-eieren vekker mannen ved å fjernstyre maskinen.

OSLO VEST: Mandag 21. april oppdaget en mann fra Oslo vest av en sort Mac var forsvunnet fra huset han pusser opp.

- Jeg hadde besøk av en kar i huset dagen før. Han påsto at han jobbet der og hadde mistet lommeboken i huset. Naive meg lot ham lete. Han fikk gå alene opp på soverommet der håndverkerne hadde holdt på, forteller mannen som ønsker å være anonym.

Les også: Se pin-kodetyvenes utspekulerte metode

Dagen etter lette han huset rundt etter Macen, men den var søkk vekk. Han bestemte seg da for å bruke enkle og lett tilgjengelige verktøy for å få Macen tilbake.

Sporet maskinen

Via iCloud fant han adressen hvor Macen befant seg. Mannen klarte også å spore brukernavn og får ned skjermbilder hvor han gjenkjenner mannen som var hos han for å lete etter lommeboken dagen før.

Les også: Bruk vett på trådløse nett

Han klarte så å aktivere kameraet på laptopen og filmet laptopskjermen hele natta.

- Da det ble lyst så jeg en sovende mann i bildet. Jeg tenkte jeg kunne vekke ham, så jeg brukte den syntetiske mac-stemmen som sa "Hello. This is a stolen Mac, please return it to the police" og mannen våknet. Macen ble lukket, men etter en stund var mannen i gang igjen.

- Denne gangen var han på videokonferanse med noe som kan se ut som kona hans, mens han chattet med 20-årige damer, forteller mannen.

Arrestasjon på direkten

Mac-eieren tok kontakt med politiet og ble bedt om å anmelde saken. Da han møtte opp med utskrifter av skjermbildene og kunne vise på telefonen hvor maskinen befant seg akkurat nå sendt politiet en patrulje til adressen.

- Politiet ringte litt senere, og sa de trodde de sto foran leiligheten. Litt senere ringer politiet igjen og spurte om det var det en svart laptop med firmanavnet i blått? Jeg slo da på webkameraet, og vips, på skjermen så jeg onkel politi, forteller mannen.

Les også: Tyver stjal 50.000 år gammel mamutknokkel

To brukte maskinen

Person som ble tatt i leiligheten på Bjølsen med maskinen skal ha forklart politiet at han hadde kjøpt den.

Mac-eieren har nå fått maskinen tilbake. Loggen viser at den har vært brukt på den samme adressen og trådløse nettverket på Bjølsen siden 14. april.

Det er mye som tyder på at det er to personer som har brukt maskinen. Den ene av dem er svært lik personen som kom på besøk til mac-eieren.

- Han var kanskje på leting etter mer. Jeg vet ikke om det er samme person som stjal Macen, men han har brukt den i alle fall.

Les også: Innbruddstyvene brukte barn

Skryter av politiet

- Politiet overrasket veldig positivt i denne saken, de fikk hele saken i fanget og reagerte raskt. De fortjener ros, sier mannen.

Nå håper han saken virker avskrekkende for tyver og opplysende for folk flest.

-Tyver blir kanskje litt mer forsiktig med å stjele denne typen maskiner hvis de vet dette. Samtidig håper jeg folk aktiverer denne funksjonen på sine maskiner. Enhver som eier en Mac eller pc kan gjøre dette, det er ikke noe hokus pokus, sier mannen.

Les også: Slik sikrer du hjemmet ditt mot innbrudd

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse