Hetvin til rullekake

HET: Banyuls Rimeage Cornet & Cie.

Hete viner med høy alkohol må til for å rulle i takt med Tom-Victors smaksbombe av en tømmerstokk.

Tekst:

Publisert:

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke
Se bildet større

VIN: Ole Martin Alfsen er Food and beverage consultant og vinkelner ved Gastronomisk Institutt. Aktuell med boken "Mat og drikke".

Se bildet større

ANBEFALT: Vi tar en hetvin til Tom-Victors smaksbombe

Dette er jo en rullekake, i den forstand at den er fylt og rullet. Likevel er dette milevis fra den tørre, syltetøypregede rullen jeg er oppvokst med. Her er bunnen saftig, og den kraftig kryddersmakende kubben er dekket med sur-søte kirsebær, fet, søt krem og kraftig sjokolade. Noe så mektig trenger noe like markant i glasset.

Hetviner – for eksempel portvin, madeira, søt sherry eller marsala – vil ha den nødvendige ekstra vekten. Deres høye alkohol vil rense fet og mektig krem og sjokolade. Røde hetviner vil nok være førstevalget for mange, gjerne noen på "fruktfronten" som er gode og aromatiske. Likeledes kan "hvite" hetviner matche krydderne spesielt godt, madeira vil gi en spesielt god rensende effekt med sin syrestruktur.

Mitt førstevalg er imidlertid en banyuls. Dette vinområdet ligger langt sør i Frankrike, nær spanskegrensen, og den vinen jeg hadde tilgjengelig var

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse