ANNONSE
Annonse

Dagens vinanbefaling

- Hetvin til Tom-Victors bananostekake

ANBEFALT: Boal Colheita 1984, Pereira d'Oliveira, Madeira.

Det krever styrke å hamle opp med de aller søteste. Ole Martin Alfsen fra "4-stjerners middag" er vår vinekspert

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 29.01.2010 kl 10:25

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse

Bananer har i utgangspunktet en relativt markant sødme. I ukas rett kombineres banan med en søt og fet crumble (kjekssmuler), som igjen toppes med en skikkelig klebrig, seig og klissete toffee.

For å skape orden i munnhulen etter dette søtsjokket, trenger vi en muskelbunt i glasset

— av typen som ikke så lett lar seg skremme.

Naturlig med hetvin

For meg er det naturlig å tenke hetvin i retning Madeira når retten er så intens og mektig som dette. Vi trenger alkoholens rensende kraft, samtidig har Madeira denne formidable syrligheten som vil gi kombinasjonen et etterlengtet løft.

Også vinens konsentrasjon er et viktig poeng. En lett og transparent vin vil ikke komme igjennom her, men fremstå som liten, veik og puslete.

Sukker er også et poeng. Normalt sier vi at det må være minst like mye sødme i vinen som i desserten for å skape balanse, men når det er så søtt som her, kan jeg godt se litt bort fra det

— og heller satse på en kombinasjon av konsentrasjon, sødme, alkohol og syre.

En menneskerett

Derfor går jeg for en Boal, som normalt er halvsøt, men mer enn søt nok i denne sammenhengen.

80366 Boal Colheita 1984, Pereira d'Oliveira, Madeira, kr 598,00 (partiutvalg) er en Madeira i den høyere prisklassen, men med tanke på at vinen snart er 26 år gammel, synes jeg faktisk ikke det er så galt.

Det burde være en menneskerett å smake slike edle dråper i hvert fall et par ganger i løpet av et liv. Nå kan det kanskje sees som en smule overilt å kjøpe en hel flaske. Det er jo ikke store glasset som trengs per person, og hva skal du gjøre med resten?

Trygg sparing

Du kan trygt spare den åpnede flasken!

Madeira er en fullstendig oksidert vin som i prinsippet ikke kan bli «verre», derfor tåler den godt å stå lenge i en mørk og kjølig krok.

Jeg har alltid Madeira i huset, men kjøper det stort sett kun annethvert år

— raskere går det ikke å drikke den opp. Men flaskene jeg så langt har eid, har smakt like godt til julekakene, påskedesserten og høststormene

— år etter år.

Skulle du allikevel ikke være helt overbevist, sjekk ut Vinmonopolets lister.

Der er det flere rimeligere madeiraer, på mindre flasker, til en langt hyggeligere pris

— men også av annen kvalitet. Jeg lover ikke at de er like gode til jula 2011.

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse

Dette nettstedet bruker cookies

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

En informasjonskapsel er en mekanisme der din nettleser kan ta vare på informasjon den får fra nettsider, for så å sende disse tilbake til nettsidene igjen senere. Dette gjøres automatisk uten at brukeren trenger å tenke på det.

Informasjonskapslene kan ha flere funksjoner, for eksempel å holde rede på innstillinger, hvilken bruker du er logget inn som, hva du har tilgang til, hjelp til å sørge for at du får tilsendt riktig innhold, sporing av annonsevisninger og annet.

Informasjonskapsler gjør det mulig å holde rede på slike innstillinger og annet over tid, slik at informasjonen er lettere tilgjengelig ved gjentatte besøk til nettstedet. Informasjonskapslene brukes også til midlertidig håndtering av brukerspesifikk informasjon når man besøker forskjellige deler av samme nettsted.

To eksempler fra de mange funkjsonene nettstedet bruker informasjonskapsler for å vedlikeholde: Én informasjonskapsel brukes for å huske innstilling for lydstyrke på videoavspilleren, en annen brukes for å huske om du har krysset vekk denne boksen med informasjon, slik at du ikke trenger å se den igjen neste gang du besøker dette nettstedet fra samme enhet som du bruker nå.

Informasjonskapsler lagres automatisk av nettleseren din som små tekstfiler på din datamaskin. Du kan selv endre innstillinger for hvordan informasjonskapsler skal håndteres i din nettleser.

Informasjonskapsler kan leveres av alle typer innhold på nettstedet, både tekstsider, bilder og annet. Informasjonskapslene sendes kun tilbake til det nettstedet du fikk dem fra, ikke til andre nettsteder.

Mange nettsteder, dette inkludert, fungerer ikke som de skal dersom du ikke tillater bruk av informasjonskapsler.

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler for å håndtere tre nivåer av funksjonalitet:

Kritiske informasjonskapsler brukes til å holde rede på brukerinformasjon, tilgang, personlige innstillinger og annet. Uten disse fungerer ikke nettstedet som det skal.

Analyse-informasjonskapsler brukes for å holde rede på trafikk på nettstedet, hvilke deler av det som er mest populært, hvilke deler som brukes mest og annet. Deler av disse er tredjepart informasjonskaplser levert av eksterne tjenesteleverandører. Informasjonskapsler for analytisk funksjon brukes for å forbedre nettstedet (som er under stadig utvikling), men disse er ikke kritiske for nettstedets funksjonalitet.

Annonse-informasjonskapsler brukes av interne og tredjeparts annonsesystemer for å holde oversikt over og spore visninger av annonser.

Det er lovpålagt krav om at denne informasjonen gjøres tilgjengelig for deg som bruker av nettsteder som benytter slike informasjonskapsler.

NewsFlow - Thin AS

Dette nettstedet bruker cookies.