Elbil er dyrere enn klimakvoter:

Hevder elbil-støtten er bortkastet

EN KLIMABOBLE? Er elbilen kun en boble i et større miljøperspektiv hvor det i det lange løp faktisk vil være vesentlig billigere å kjøpe klimakvoter? På bildet den norske elbilen Think City.

Å kutte CO2-utslipp fra trafikken med elbiler koster opp mot 100 ganger mer for staten enn å kjøpe klimakvoter.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 19.11.2009 kl 09:25

Står miljøgevinsten ved subsidiering av elbiler i forhold til kostnadene i forhold til å kjøpe klimakvoter?

Nei, slår Econ Pöyry fast i en omfattende rapport utarbeidet på oppdrag for Norsk Petroleumsinstitutt (NP), offentliggjort på NPs hjemmesider.

30.000 kroner

Her konkluderes det med et subsidieelement på i størrelsesorden 25.000

— 30.000 kr per tonn CO2 for en elbil som pendler inn til Oslo sentrum, sammenlignet med henholdsvis bensin- og dieselbiler.

Regnestykket tar for seg biler av sammenlignbar størrelse. For dagens hybridbiler ligger subsidieelementet fra 4500 til 7000 kroner per tonn CO2.

Til sammenligning ligger forventet kvotepris i EUs kvotehandelssystem fram mot 2020 på i størrelsesorden 300 - 500 kr per tonn.

Rapporten tar utgangspunkt i at strømmen som driver elbilene produseres fra vannkraft.

Hvis elektrisiteten produseres ved hjelp av kullkraft blir faktisk CO2-utslippene fra en elbil høyere enn utslippene fra en sammenlignbar dieselbil, hevder Econ i rapporten.

Støtteordninger

Norge har kanskje de beste støtteordninger i verden for kjøp og drifting av elektriske biler:

* Ingen engangsavgift eller moms på kjøretøyet.

 • Sterkt subsidiert årsavgift (390 kroner mot 2740/3185 kroner i 2009 for vanlige personbiler).
 • Gunstigere firmabilbeskatning.
 • Kjører gratis i bomringene.
 • Kan benytte kollektivfeltene.
 • Gratis på riksveiferger. Kun føreren og passasjerene må betale personavgift.
 • Gratis parkering på offentlig regulerte parkeringsplasser.
 • Ingen veiavgift på «drivstoffet». Kun de vanlige elavgiftene som på husholdningsstrøm om man lader hjemme.
 • Reserverte gratis parkeringsplasser med mulighet for gratis lading på offentlig regulerte plasser.

  Ikke imponert

  Rune Haaland i bransjeforeningen Norstart sier til Teknisk Ukeblad at han ikke lar seg imponere av slike rapporter.

— Selvfølgelig blir det dyrt. Men gi meg et eksempel på et tilsvarende teknologiskifte som ikke er det?

— Hvis vi faktisk hadde oljeressurser til å kjøre bensinbiler i tusen år til, og klimaet ikke tok skade, ville det være tåpelig å gjøre noe annet. Det er klart at elbilen vil trenge støtte. Spørsmålet er ikke om, men når vi skal brette opp ermene, sier Haaland til Teknisk Ukeblad.

Generalsekretær Inger-Lise M. Nøstvik i Norsk Petroleumsinstitutt vil ikke gå inn på hvilken teknologi som bør velges.

Hun mener imidlertid det er relevant å stille spørsmål ved om det er riktig ressursbruk å støtte elbiler med 20

— 30.000 kroner per tonn CO2 som reduseres, samtidig som politikerne ønsker å fjerne avgiftsfordelen på biodiesel som koster rundt 2600 kroner per tonn CO2.

Norsk Petroleumsinstitutt mener biodrivstoff på kort og mellomlang sikt kan bidra mer til å redusere utslippene enn elbiler.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer info

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Du kan også slette alle lokale data i din nettleser. Fremgangsmåten for dette varierer mellom ulike nettlesere og enheter.

Anbefaling: Ved å benytte deg av EU-tjenesten YourOnlineChoices.com kan du selv til en viss grad styre hvordan ulike annonseleverandører sporer deg, samt lese mange gode tips til hvordan du kan beskytte deg selv. Åpne YourOnlineChoices.com i et nytt vindu.

NB: Enkelte systemkritiske data som finnes i for eksempel webserverens logger vil ikke kunne slettes på forespørsel, men disse slettes automatisk etter kort tid iht informasjonen ovenfor.


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrever ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Mer informasjon