ANNONSE
Annonse

Flere tusen hinduere inntar byen:

Hinduenes store fest

Forberedelser II: Kuddithamby Vamathevan er med på organiseringen og det vantes mange tusen gjester i løpet av de tolv dagene.

På Rødtvet ligger Hinduenes tempel, Sivasubramanyar Alayam. Tempelet er viet til Murugan, Sivas sønn.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 09.07.2009 kl 14:15

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse

OSLO: Det er ikke mye i omgivelsene som forteller at dette er gudens bolig, Men straks en kommer innenfor dørene i den heller slitte lagerbygningen, kommer du inn i en ny verden.

Tolv dager til ende

Hindutempelet er gudens bolig, Når hinduene besøker tempelet, er de gudenes gjester, og de legger ofte igjen blomster og frukt til gudene.

I disse dager gjøres alt klart til årets store begivenhet. Ingenting blir overlatt til tilfeldighetene. Det vaskes, pusses og planlegges.

— Feiringen strekker seg over tolv dager. Med mange forskjellige ting som skjer underveis, forteller Kuddithamby Vamathevan og legger til:

— I fjor deltok over 5500 hinduer i denne års festivalen, som både er en religiøs og kulturell sammenkomst.

Den tiende dagen

En av de store begivenhetene under Årsfetivalen skjer på den tiende dagen. Dette er dagen da gudene ødelegger det vonde.

Feiringen blir markert med en fantastisk fargerik prosesjon. Menneskene, lyset og røyken skaper en stemning som en ikke skulle tro var mulig. De stusslig omgivelsene blir borte og Rødtvet omskapes til en festplass du bare kan drømme om.

Bønn

Bare timer etter den lange turen fra Jaffna, er Uma Suthan Thiyagaraja sarma på plass i Tempelet på Rødtvet. Han er prest og spesielt invitert. Og det er andre gangen han gjester Norge.

— Gjennom bønn og selvpining er det håp om å nå fram til gudene. Gudene fjerner de vonde tingene og du får det bedre som menneske, forteller den unge presten og legger til:

— Hinduismen er en av de eldste religioner som finnes, og en av de få som ikke er evangeliserende.

Tempel Årsfestivalen er ikke bare en religiøs feiring, men også et sosialt treffpunkt.

— Her treffer vi kjente og møter nye som kommer til. Og vi spiser i fellesskap, forteller Kuddithamby Vamathevan.

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse