Historisk Prius

I FARTA: Salget av Prius har fått opp farta. (Foto: Øivind Skar)

For første gang har en hybridbil blitt mest solgte bilmodell i et europeisk land.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 08.10.2009 kl 10:25

Bevisstheten rundt bilen som forurenser

— og Toyotas massive fokus på bensin/elektrisk hybridteknologi som en løsning for å kjøpe seg bedre miljøsamvittighet på veien

— har stadig dyttet hybride Prius oppover på salgslistene i Norge.

Økt salg

Med ny modell og elektrisk tilleggsenergi under panseret dro Prius seg helt til topps som mest kjøpte bilmodell i september. Det har ikke tidligere skjedd noe annet sted i verden, med unntak av Japan, Prius sitt hjemland.

Etter et miserabelt første halvår er bilsalget i ferd med å ta seg kraftig opp. Salget økte i september med 12,7 prosent, og det ble nyregistrert 9530 personbiler.

Samtidig velger norske bilkjøpere stadig mer miljøvennlige biler.

Tall fra Opplysningsrådet for Veitrafikken viser at samlet CO2-utslipp fra nysolgte biler i september sank til 145 gram, ned åtte prosent fra samme måned i fjor. Det lave CO2-utslippet skyldes i stor grad høyt salg av Prius. Ingen familiestore biler i salg i Norge slipper ut mindre klimagass enn nettopp Prius.

Framsynthet

Prius i tredje generasjon har altså startet med rakettfart. Noe av forklaringen på det høye salget ligger riktignok i ny modell og oppdemmede leveranser, men informasjonssjef Espen Olsen hos den norske Toyota-importøren tror Prius kommer til å ligge høyt på salgsstatistikken ut året.

— Vi har mange kontrakter og får samtidig godt med biler i månedene framover, sier Olsen.

Han opplyser at Toyota planlegger å selge 2500 Prius neste år. Det vil sannsynligvis plassere hybridbilen blant de ti mest kjøpte bilmodellene i Norge.

Da Toyota første gang lansere bensin/elektriske Prius i 1997, lo konkurrentene av den japanske bilprodusenten.

Knapt noen andre trodde at biler med to motorer og stor batteripakke i bagasjerommet ville ha noen framtid.

Toyotas framsynthet ga dem en stor fordel da klimakrisen skyllet over verden noen år senere, og i løpet av få år vil de aller fleste bilprodusenter i verden ty til en eller annen form for hybride løsninger for å klare skjerpede myndighetskrav til utslipp.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer info

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Du kan også slette alle lokale data i din nettleser. Fremgangsmåten for dette varierer mellom ulike nettlesere og enheter.

Anbefaling: Ved å benytte deg av EU-tjenesten YourOnlineChoices.com kan du selv til en viss grad styre hvordan ulike annonseleverandører sporer deg, samt lese mange gode tips til hvordan du kan beskytte deg selv. Åpne YourOnlineChoices.com i et nytt vindu.

NB: Enkelte systemkritiske data som finnes i for eksempel webserverens logger vil ikke kunne slettes på forespørsel, men disse slettes automatisk etter kort tid iht informasjonen ovenfor.


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrever ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Mer informasjon