Hittil i år: Nesten 150 brannutrykninger på grunn av matlaging

Tallet økt veldig fra i fjor - ni utrykninger på bare to dager

Hittil i år: Nesten 150 brannutrykninger på grunn av matlaging

 

Bare på to dager i forrige uke, var det hele ni brannutrykninger i forbindelse med matlaging. Såkalt "tørrkok" som brann- og redningsetaten selv kaller det.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
02.06.2014 kl 12:18

OSLO: Folks dårlige matlagingsvaner gir Brann- og redningsetaten mye å gjøre. Dittoslo har også tidligere beskrevet problematikken. Brannvesenet advarte ifjor mot å lage mat i beruset tilstand, fjorårets første fire måneder hadde 85 tilfeller av "tørr-kok". Nå har imidlertid tallene økt. Bare hittil i år har det ifølge etaten vært rundt 140 utrykninger i forbindelse med det etaten selv omtaler som "tørr-kok".

I snitt altså rundt én brannutrykning daglig fordi Oslo-beboerne ikke har kontroll på matlagingen, og som ender opp som "tørr-kok".

Informasjonsrådgiver i Brann- og redningsetaten, Erik Jagmann, kan fortelle at "tørr-kok" særlig skjer natterstid, og ikke minst i forbindelse med fridag dagen etter.

Les også: Full brannutrykning til Kjelsås skole - tre netter på rad

Ni utrykninger på to dager

- Bare forrige onsdag og forrige lørdag var det tilsammen ni utrykninger i forbindelse med tørrkok. Ofte er det naboer som oppdager røyklukt, og varsler etaten. Flesteparten av "tørr-kokene" skjer der det bor unge folk som har inntatt alkohol, eller hos eldre som kanskje har begynt å glemme litt, sier Jagmann.

Men tallet på 140 "tørr-kok"-utrykninger, er noe høyere. Det fordi "tørr-kok hendelser, som fører til bygningsbrann, blir registrert som bygningsbrann, og ikke "tørr-kok".

- Men heldigvis er det sjelden at "tørr-kok- hendelsene ender opp i bygningsbrann, sier Jagmann.

Komfyrvakt

Han opplyser samtidig at eldre kan få hjelp hos Hjelpemiddelsentralen til å få installert såkalt "komfyrvakt", en løsning der komfyren kobler ut når varmen blir for høy.

- Klart at dette også betyr unødvendige utrykninger. På den annen side, så kan man jo tenke seg at mange av disse hendelsene kunne utviklet seg til å bli alvorlige, hvis vi ikke hadde rykket ut, sier Jagmann.

- Mer observante

- Vi må jo bare oppfordre folk generelt til å bli mer observante når de lager mat. Det er ressurskrevende for etaten å nesten daglig rykke ut, fordi folk glemmer at de har begynt å lage mat. Med flere og flere innbyggere i Oslo, så kan man jo tenke seg at problemet ikke vil minske fremover, sier Jagmann.

 

 

 

Annonse
Annonse
Annonse
Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!