ANNONSE
Annonse

Hittil i år: Nesten 150 brannutrykninger på grunn av matlaging

Tallet økt veldig fra i fjor - ni utrykninger på bare to dager

Bare på to dager i forrige uke, var det hele ni brannutrykninger i forbindelse med matlaging. Såkalt "tørrkok" som brann- og redningsetaten selv kaller det.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 02.06.2014 kl 12:18

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse

OSLO: Folks dårlige matlagingsvaner gir Brann- og redningsetaten mye å gjøre. Dittoslo har også tidligere beskrevet problematikken. Brannvesenet advarte ifjor mot å lage mat i beruset tilstand, fjorårets første fire måneder hadde 85 tilfeller av "tørr-kok". Nå har imidlertid tallene økt. Bare hittil i år har det ifølge etaten vært rundt 140 utrykninger i forbindelse med det etaten selv omtaler som "tørr-kok".

I snitt altså rundt én brannutrykning daglig fordi Oslo-beboerne ikke har kontroll på matlagingen, og som ender opp som "tørr-kok".

Informasjonsrådgiver i Brann- og redningsetaten, Erik Jagmann, kan fortelle at "tørr-kok" særlig skjer natterstid, og ikke minst i forbindelse med fridag dagen etter.

Les også: Full brannutrykning til Kjelsås skole - tre netter på rad

Ni utrykninger på to dager

- Bare forrige onsdag og forrige lørdag var det tilsammen ni utrykninger i forbindelse med tørrkok. Ofte er det naboer som oppdager røyklukt, og varsler etaten. Flesteparten av "tørr-kokene" skjer der det bor unge folk som har inntatt alkohol, eller hos eldre som kanskje har begynt å glemme litt, sier Jagmann.

Men tallet på 140 "tørr-kok"-utrykninger, er noe høyere. Det fordi "tørr-kok hendelser, som fører til bygningsbrann, blir registrert som bygningsbrann, og ikke "tørr-kok".

- Men heldigvis er det sjelden at "tørr-kok- hendelsene ender opp i bygningsbrann, sier Jagmann.

Komfyrvakt

Han opplyser samtidig at eldre kan få hjelp hos Hjelpemiddelsentralen til å få installert såkalt "komfyrvakt", en løsning der komfyren kobler ut når varmen blir for høy.

- Klart at dette også betyr unødvendige utrykninger. På den annen side, så kan man jo tenke seg at mange av disse hendelsene kunne utviklet seg til å bli alvorlige, hvis vi ikke hadde rykket ut, sier Jagmann.

- Mer observante

- Vi må jo bare oppfordre folk generelt til å bli mer observante når de lager mat. Det er ressurskrevende for etaten å nesten daglig rykke ut, fordi folk glemmer at de har begynt å lage mat. Med flere og flere innbyggere i Oslo, så kan man jo tenke seg at problemet ikke vil minske fremover, sier Jagmann.

 

 

 

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse