Hjemme hos norskamerikaneren

BOKAKTUELL: Fotograf Rune Johansen. (Foto: Harald Nordbakken)

Ingen hjem er så norske som hos utvandrede nordmenn i Amerika.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
08.11.2007 kl 09:45

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke
Se bildet større

TRADISJONELT: Hjemme hos Arna Rennan i Duluth henger kongefamilien på tømmerveggen. (Foto: Rune Johansen)

Se bildet større

JULESTEMNING: I den amerikanske eneboligen til Robert Østby er nisser og treskjæringskunst naturlig tilbehør i TV-kroken. (Foto: Rune Johansen)

Se bildet større

OVER THERE: Den glemte tradisjonen, kaller Rune Johansen norskamerikanernes måte å innrede på.

– Norskamerikanere har mer begrep om det norske enn vi har. De understreker i høyeste grad sin herkomst, og setter frem gjenstander som nisser og vikingskip, sier fotograf Rune Johansen. Han er kjent for sine ujålete skildringer av mennesker i deres hjemmemiljø. I mai i år reiste han rundt og besøkte etterkommerne av norske immigranter i Minnesota, Wisconsin og North Dakota, en reise som har resultert i boka "Da æ var i Amerika".

– Selv om det var mai, stod nisser og julepynt fremme. Her var det jul hele året, og det norske flagget hang oppe hverdag som helg. Mange vil vel synes det blir for mye av det gode.

Rørende

Johansen synes interiørene har sin sjarm.

– Man kan kalle det kitsch, men det var noe som rørte meg når jeg så det. Når de får noe de er glade i, så skal det stilles ut. Det norske var på hedersplassen. Det er spesielt å komme til et par som aldri har vært i Norge, men som har bilde av fjord, foss, fjell, budeie og vikingskip, sier han. Johansen kaller norskamerikanernes måte å innrede på for den glemte tradisjonen.

– Innredningen gjøres av kjærlighet, slik gamle fremdeles gjør det i Norge i dag. Gjenstander som har en historie og som betyr noe for dem settes frem. Det er en helt annen måte å innrede hjemmet sitt på enn slik unge i dag gjør det, som skal ha minimalistisk stil og kjøpe alt på IKEA.

Utdøende kultur

Johansen ser det som et interessant paradoks at vi ler litt overbærende over amerikanere som innreder med nisser og troll, mens vi selv omfavner den amerikanske estetikken.

– Egentlig er det jo vi som kopierer det amerikanske, ikke omvendt. Jeg synes ikke alltid det amerikanske fungerer like fint her hjemme. Ta for eksempel Burger King. Jeg ser jo at innredningen skal være amerikansk, men det er et eller annet som ikke stemmer. Uansett kommer nok ikke vikingskip og rosemaling til å ha hedersplassen i amerikanske stuer for evig.

– Jeg stiller spørsmål på slutten av boka om de norske tradisjonene der borte vil forsvinne. Det samme var de jeg besøkte bekymret for, generasjonene begynner å bli utvannet. De unge har ikke norske souvenirer i stua.

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse