– Holdningene må endres

Kjørelærerne Øystein Siljus og Amin El Hafedi ser at holdningene til unge sjåfører endres. foto: alexander synstad

Kjørelærerne ser at holdningene blant unge sjåfører endrer seg. Flere sitter på med alkoholpåvirkede sjåfører.

Tekst:

Publisert:

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke
OSLO: Våren var preget av flere tragiske trafikkulykker hvor ungdom var involvert. Ulykken på Bygdøy, hvor tre unge mennesker mistet livet, gikk sterkt inn på mange. Kjørelærerne Øystein Siljus og Amin El Hafedi på Røa loser elevene fram til førerkortet. Deretter må de ferske sjåførene selv ta ansvaret. Siljus og Hafedi er helt klare på at holdninger må endres dersom antall ulykker skal reduseres.

– Det er mye som spiller inn. Deres egne holdninger, foreldrenes og venners. Skal sjåførene for eksempel straffes hardere og skal bøtene heves? Jeg tror ikke svaret ligger der. Det går på å ta ansvar og forstå konsekvensene av feil valg. Det er ikke alltid unge, ferske sjåfører skjønner det, sier Siljus.

Han tror trender i samfunnet påvirker kjøringen til unge, og da særlig gutter.

– Bil er veldig populært blant unge. Det er verdt å merke seg at gatebilfestivaler samler flere mennesker enn noen andre festivaler i Norge.

Promille

Gjennom kursene får Hafedi og Siljus et visst innblikk i holdningene til unge, kommende sjåfører. De ser at holdningene til bilkjøring har endret seg de siste 10-15 årene.

– Når vi snakker med elevene om promillekjøring, er det alltid tre-fire som forteller at de har sittet på med alkoholpåvirkete sjåfører. Slik var det ikke da jeg var ung sjåfør. Sånt var uhørt da. Nå er det mer akseptert, sier Siljus.

Konsekvenser

Den tidligere rammeplanen for føreropplæringen, inneholdt mer "skremselspropaganda". Det i form av filmer fra trafikkulykker og foredrag med ambulansjåfører.

Siljus mener bestemt at unge sjåfører er nødt til å se hva konsekvensene kan bli av uvettig kjøring.

– Det gjelder å forstå at et par sekunders dumhet kan få alvorlige følger. Kanskje de bør, i trygge former få prøve seg på en bane i stor hastighet. Og få se hva som kan skje når de gjør en feil, sier han

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse