Greg Kinnear:

Hollywoods hete potet

GENIALE GREG: I dramaet "Flash of Genius" (DVD-slipp 6. mai) spiller Greg Kinnear oppfinneren som anlegger sak mot Ford Motor. (Foto: SF Norge)

Fra spøkelseskladd til Petter Smart på en dag: Greg Kinnear (45) seiler opp som Hollywoods altmuligmann.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

I Marc Abraham-dramaet "Flash of Genius" tolker han oppfinneren som havner i klinsj med Ford om et vindusviskerpatent.

I David Koepps mer løsslupne "Ghost Town" spiller han spøkelseskladden som hjemsøker Ricky "Kontoret" Gervais. Når begge filmer serveres på DVD 6. mai, skjønner vi at Greg Kinnear seiler opp som en av Hollywoods mest anvendelige.

— Kinnear innehar kvaliteter som gjør at han fungerer like bra i seriøse som i komiske roller, bekrefter Pål Frostad, redaktør i Filmfront.no.

— Han brukes mye fordi han rett og slett mestrer godt karakterskuespill, skjønt han utmerker seg med figurer som har mislykkes litt i livet. Hvis vi skal sammenligne ham med noen, er kollega William H. Macy kanskje nærliggende.

Pussig appell

Selv om han dukket opp som linselus i serier som "Lov og rett i LA", var det som TV-vert Kinnear først markerte seg i showbiz.

Så, midt på 90-tallet, fikk han sjansen i Mike Binders "Blankman" og Sydney Pollacks "Sabrina". Andre regissører likte det de så, og bare siden årtusenskiftet har han forført Renee Zellwegger i "Nurse Betty" (2000), gått i krigen med Mel Gibson i "We Were Soldiers" (2002) og representert tvilsom kjøttindustri i "Fast Food Nation" (2005).

Kinnear kan være med på at han har opparbeidet seg et pussig persongalleri på imdb.com.

— Skikkelser som tror blindt på det de prøver å oppnå, uansett hvilke hindringer som ligger foran dem, har alltid appellert til meg, sier han i et intervju med Time.

Oscar-verdig

Allerede i 1998 pådro vår mann seg en Oscar-nominasjon med James L. Brooks' "Livets lyse side", men mistet "Best Supporting Actor"-kategorien til ringreven Robin Williams.

Oppreisningen kom et tiår senere, da indiegodbiten "Little Miss Sunshine" tok hjem to statuetter med Kinnear i førersetet.

— "Sunshine" er en herlig forfriskende stemningsfilm der Kinnear leverer fantastiske skuespillerprestasjoner sammen med resten av ensemblet, kommenterer Filmfront-Frostad.

— Og "Livet" er en flott og underholdende affære hvor det er umulig ikke å like den absurde rollesammensetningen. Samtlige er mesterlig levert, ikke minst Kinnears sentrale homserolle.

Mens fansen også vil huske beske "Auto Focus" fra 2002, vil Frostad ha med ferske "Flash of Genius" i en "topp tre".

— Det er blitt en sterk og interessant historie der Kinnears Bob Kearns ofrer alt for å reise sak mot bilfabrikanten som stjal ideen hans. Du griper deg virkelig i å sympatisere med fyren, både gjennom de gode tidene og gjennom hans mørke kamp.

Varsler avgang

Egentlig var det ikke skuespiller Kinnear skulle bli. På universitetet studerte han eterjournalistikk.

— Er det nødvendigvis så stor forskjell? Plukk hvem som helst fra kveldsnyhetene dine, få dem på Fox i beste sendetid, og jeg tror du skal få deg en overraskelse, melder han overfor Time.

Selv satser han i neste omgang på thrilleren "Green Zone", signert Paul Greengrass, briten bak "11. september"-skildringen "United 93". Dernest spørs det.

— Jeg trekker meg tilbake etter den. Er det ikke det alle i bransjen skal si på et gitt tidspunkt? Det gir alltid mye presse, hevder Kinnear.

— Jo da, la oss skape overskrifter. Jeg vil pensjonere meg.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer info

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Du kan også slette alle lokale data i din nettleser. Fremgangsmåten for dette varierer mellom ulike nettlesere og enheter.

Anbefaling: Ved å benytte deg av EU-tjenesten YourOnlineChoices.com kan du selv til en viss grad styre hvordan ulike annonseleverandører sporer deg, samt lese mange gode tips til hvordan du kan beskytte deg selv. Åpne YourOnlineChoices.com i et nytt vindu.

NB: Enkelte systemkritiske data som finnes i for eksempel webserverens logger vil ikke kunne slettes på forespørsel, men disse slettes automatisk etter kort tid iht informasjonen ovenfor.


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrever ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Mer informasjon