Greg Kinnear: Hollywoods hete potet

GENIALE GREG: I dramaet "Flash of Genius" (DVD-slipp 6. mai) spiller Greg Kinnear oppfinneren som anlegger sak mot Ford Motor. (Foto: SF Norge)

Fra spøkelseskladd til Petter Smart på en dag: Greg Kinnear (45) seiler opp som Hollywoods altmuligmann.

Tekst:

Publisert:

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke
Se bildet større

SPØKEFULLE HERRER: I komedien "Ghost Town" (DVD-slipp 6. mai) spiller Greg Kinnear gjenferdet som hjemsøker Ricky "Kontoret" Gervais (Foto: SF Norge)

Se bildet større

I FØRINGEN: Indiegodbiten "Little Miss Sunshine" røvet med seg to Oscar-statuetter i 2007 ? med Greg Kinnear i forsetet. (Foto: Filmweb)

Se bildet større

FAST FØLGE: I "Stuck on You" (2003) delte Greg Kinnear seng, og det meste annet, med Matt Damon. (Foto: Filmweb)

Se bildet større

KRIGERSK: I "We Were Soldiers" (2002) gikk Greg Kinnear i krigen med blant andre Mel Gibson. (Foto: Filmweb)

Se bildet større

ALLROUNDER: Greg Kinnear har vist seg som en av Hollywoods mest allsidige skuespillere med et stort repertoar.

I Marc Abraham-dramaet "Flash of Genius" tolker han oppfinneren som havner i klinsj med Ford om et vindusviskerpatent.

I David Koepps mer løsslupne "Ghost Town" spiller han spøkelseskladden som hjemsøker Ricky "Kontoret" Gervais. Når begge filmer serveres på DVD 6. mai, skjønner vi at Greg Kinnear seiler opp som en av Hollywoods mest anvendelige.

— Kinnear innehar kvaliteter som gjør at han fungerer like bra i seriøse som i komiske roller, bekrefter Pål Frostad, redaktør i Filmfront.no.

— Han brukes mye fordi han rett og slett mestrer godt karakterskuespill, skjønt han utmerker seg med figurer som har mislykkes litt i livet. Hvis vi skal sammenligne ham med noen, er kollega William H. Macy kanskje nærliggende.

Pussig appell

Selv om han dukket opp som linselus i serier som "Lov og rett i LA", var det som TV-vert Kinnear først markerte seg i showbiz.

Så, midt på 90-tallet, fikk han sjansen i Mike Binders "Blankman" og Sydney Pollacks "Sabrina". Andre regissører likte det de så, og bare siden årtusenskiftet har han forført Renee Zellwegger i "Nurse Betty" (2000), gått i krigen med Mel Gibson i "We Were Soldiers" (2002) og representert tvilsom kjøttindustri i "Fast Food Nation" (2005).

Kinnear kan være med på at han har opparbeidet seg et pussig persongalleri på imdb.com.

— Skikkelser som tror blindt på det de prøver å oppnå, uansett hvilke hindringer som ligger foran dem, har alltid appellert til meg, sier han i et intervju med Time.

Oscar-verdig

Allerede i 1998 pådro vår mann seg en Oscar-nominasjon med James L. Brooks' "Livets lyse side", men mistet "Best Supporting Actor"-kategorien til ringreven Robin Williams.

Oppreisningen kom et tiår senere, da indiegodbiten "Little Miss Sunshine" tok hjem to statuetter med Kinnear i førersetet.

— "Sunshine" er en herlig forfriskende stemningsfilm der Kinnear leverer fantastiske skuespillerprestasjoner sammen med resten av ensemblet, kommenterer Filmfront-Frostad.

— Og "Livet" er en flott og underholdende affære hvor det er umulig ikke å like den absurde rollesammensetningen. Samtlige er mesterlig levert, ikke minst Kinnears sentrale homserolle.

Mens fansen også vil huske beske "Auto Focus" fra 2002, vil Frostad ha med ferske "Flash of Genius" i en "topp tre".

— Det er blitt en sterk og interessant historie der Kinnears Bob Kearns ofrer alt for å reise sak mot bilfabrikanten som stjal ideen hans. Du griper deg virkelig i å sympatisere med fyren, både gjennom de gode tidene og gjennom hans mørke kamp.

Varsler avgang

Egentlig var det ikke skuespiller Kinnear skulle bli. På universitetet studerte han eterjournalistikk.

— Er det nødvendigvis så stor forskjell? Plukk hvem som helst fra kveldsnyhetene dine, få dem på Fox i beste sendetid, og jeg tror du skal få deg en overraskelse, melder han overfor Time.

Selv satser han i neste omgang på thrilleren "Green Zone", signert Paul Greengrass, briten bak "11. september"-skildringen "United 93". Dernest spørs det.

— Jeg trekker meg tilbake etter den. Er det ikke det alle i bransjen skal si på et gitt tidspunkt? Det gir alltid mye presse, hevder Kinnear.

— Jo da, la oss skape overskrifter. Jeg vil pensjonere meg.

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse