Lun hygge: Hot med vår på veggen

FARGERIKT: Blomstrete tapet, «Eijfinger – Bindi 30», får du for 600 kroner per rull à 10 meter hos www.astex.no. (FOTO: Produsenten)

Sett flora og fauna på tapetet – våren bestiller du på nettet.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
25.02.2010 kl 09:25

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke
Se bildet større

STORBLOMSTRET: «Grandiflora» fra Sanderson får du for 735 kroner per rull à 10 meter hos www.intag.no. (FOTO: Produsenten)

Se bildet større

OPPVÅKNING: «Pip early bird»-tapet koster cirka 400 kroner for 10 meter hos www.kleurmijninterieur.nl.

— Vi skal tilbake til naturen, utbryter interiørdesigner Therese Lien entusiastisk.

— Vårens tapettrend heller mot nostalgi og naturlige farger. Vi skal bakover i tid

— mot mønstre og ornamenter à la 1800-tallet, tipser Lien, som også står bak interiørbloggen fjellrosainteriordesign.blogspot.com

Nytt på nytt

Nytrykk av gamle brokade- og paisleyinspirerte motiver, som 1800-tallets diagonalmønster og gammeldags botanikk, skal på veggen i vår

— i hvert fall på én av dem.

— Tapeter med kraftige farger og mønstre, gjerne på en fondvegg, er kjempetøft, sier Therese Lien.

— Men vær forsiktig med å ha bilder på mønstrede vegger. Og tapetser helst en vegg som er hel

— ikke la dører og vinduer bryte opp, råder hun.

Daglig leder hos www.tapetgalleriet.no, Torgeir Hamre, istemmer:

— Tapetser minst én vegg med mønster og kraftig kulør

— gjerne med fargerike blomster, herskapelige ornamenter eller klassiske detaljer.

— De som er litt freidigere, velger imidlertid å tapetsere mer enn bare fondveggen. De pynter gjerne en vegg eller to til i komplimenterende mønstre eller farger, påpeker tapeteksperten.

Type tapet

Tapetutvalget er enormt, og tilgangen er størst på nettet. Før du bestiller veggpynten, bør du tenke gjennom hvilken type tapet du har bruk for.

— De tre vanligste sortene er fiber-, papir- og vinyltapeter. Og det er fiber- og papirtapetene som brukes mest, opplyser Torgeir Hamre.

— Fibervariantene er mest holdbare av disse. De har jevne overflater som passer godt i for eksempel soverom og stue. Dessuten er fibertapetene lette å sette opp

— du trenger ikke lim på selve tapetet, det holder med lim på veggen, forklarer han.

Papirtapet er laget av

— ja nettopp

— papir, og passer derfor best i helt tørre rom. Vinyltapetet, derimot, kan gjerne brukes i rom med større belastning, for eksempel i kjøkkenet.

— Tapeter laget av vinyl har høyere slitestyrke enn både fiber- og papirvariantene. Vinyltapetet kan til og med egne seg i våtrom, utdyper Hamre.

Rett rull

Enten du skal handle fiber, papir eller vinyl på nettet, bør du først skaffe deg en håndfast prøve av tapetet. De fleste nettleverandører har enten et showroom hvor du kan beundre veggpryden, eller forhandleren kan sende vareprøver.

— Be om en prøve av tapetet før du bestiller mange ruller, anbefaler Torgeir Hamre hos www.tapetgalleriet.no, som sender tapetprøver i posten for ti kroner biten.

— Det er lurt å se tapetet «på ordentlig», og dermed være trygg på at farger og mønsterstørrelse stemmer med inntrykket fra nettsiden. De fleste har gode gjengivelser på websidene sine, men det er liksom litt annerledes å holde tapetet mellom hendene, råder tapetspesialisten.

Lett på nett

Beregning av tapetmengder kan virke komplisert, men flere nettforhandlere har enkle tapetkalkulatorer på hjemmesidene sine.

Disse tar høyde for veggenes størrelse, antall dører og vinduer som skal trekkes fra, samt mønstertilpasning.

— De fleste tapeter er cirka 53 cm brede, og kommer på ruller à ti meter. Har tapetet et mønster som må «gå opp», holder én rull til cirka tre lengder på en vanlig vegg. Har du derimot et tapet uten repetisjonsmønster, vil én rull holde til om lag fire lengder, forklarer Torgeir Hamre.

— Skulle du likevel bestille feil, har du alltids angrerett

— på samme måte som ved all annen netthandel, beroliger han og reklamerer:

— Tapet på nett er lett!

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse