Test: Canon EF 200mm f/2L IS USM

Høy Rolls Royce-faktor

RUNDE: Testen ble gjennomført på øya Runde, på Sunnmøre.

Vi har vært på tur og forelsket oss i en 200 mm.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 14.05.2009 kl 15:55

AKAM.NO: Vi har vært på Runde og testet Canons nye 200 mm på lundefuglen.

Til å være en 200 mm, er dette et relativt stor sak, nesten samme størrelse som 400mm f/4 DO

— 21cm langt, nesten 13cm i diameter.

Sjekk de heftige spesifikasjonene her

Vekten er til og med høyere - 2,5 kilo. I motsetning til 400 mm f/4 DO, som vi regnet som et lite objektiv i forhold til spesifikasjonene, må vi derimot regne dette som et ganske stort objektiv.

Prisen er i samme klasse som på 400 mm f/4 DO, og begynner på drøyt 50.000 kroner

Les også vår test av Canons 400 mm

Rask fokusering

Nye objektiver har selvfølgelig også det nyeste innen bildestabilisator. Den er oppgitt til å kompensere opp til fem trinn. Dette synes vi høres vel mye ut, og selv om vi ikke har testet det, vil vi ta tallet med en klype salt. Men at bildestabilisatoren er meget god, er hevet over enhver tvil.

Du kan ikke begrense fokusområdet, slik du kan på 400 mm f/4 DO og 800 mm f/5.6, men til gjengjeld er fokusen svært rask. Korteste fokusavstand er oppgitt til 1,9 meter, men vi erfarte at du kunne komme nærmere enn det også.

Du kan lagre en fokusinnstilling og raskt hente den tilbake når du trenger den. Det er svært nyttig hvis du hovedsakelig fotograferer noe på en gitt avstand, men av og til benytter andre avstander.

Problemet er at med så stor blender som på dette objektivet, blir dybdeskarpheten fort veldig liten, og da er fokus kritisk.

Les også: Vi tester superobjektiv til 130.000 kroner

Paparazzi-virksomhet

200 mm er en brennvidde som kan brukes til mye - naturfoto, konserter, detaljer og når du skal ta bilder uten å bli oppdaget, for eksempel paparazzi-virksomhet.

Med 200 mm kan man holde litt avstand og ikke bli oppdaget. Vi hadde ventet at 200 mm skulle være for kort til å ta bilder av lundefugl med. Særlig på kamera med fullformatbrikke. Og ofte var det det.

Men med en 1.4x telekonverter, ble det svært brukbart, og vi fikk mange gode bilder. Med skarp optikk og mange piksler å ta av, er det også store muligheter for å beskjære bildene, hvis det skulle være nødvendig.

Byggekvaliteten er som den skal være på slike objektiver

— solid, værbeskyttet og med kvalitetsfølelse hele veien. Det skulle bare mangle.

Les også guiden: Med fjær i sikte

Vi er mektig imponert over bildekvaliteten til 200 mm f/2, og drømmer om å skaffe oss et slikt selv.

Vi er derimot ikke imponert over prisen på objektivet. Den forhindrer dessverre at vanlige folk i det hele tatt trenger å vurdere å kjøpe disse. Nikons 200 mm f/2 VR koster til sammenlikning bare to tredeler av Canon sin.

Les hele testen på Akam.no

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer info

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Du kan også slette alle lokale data i din nettleser. Fremgangsmåten for dette varierer mellom ulike nettlesere og enheter.

Anbefaling: Ved å benytte deg av EU-tjenesten YourOnlineChoices.com kan du selv til en viss grad styre hvordan ulike annonseleverandører sporer deg, samt lese mange gode tips til hvordan du kan beskytte deg selv. Åpne YourOnlineChoices.com i et nytt vindu.

NB: Enkelte systemkritiske data som finnes i for eksempel webserverens logger vil ikke kunne slettes på forespørsel, men disse slettes automatisk etter kort tid iht informasjonen ovenfor.


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrever ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Mer informasjon