ANNONSE
Annonse

Høyre om byrådets helomvending i småhusområdene: – Ikke godt nok

Pia Farstad von Hall (H), her sammen med Høyres gruppelder i bystyret, Eirik Lae Solberg, utfordrer byrådet til å ta et prinsipielt standpunkt om å verne alle småhusområdene i Oslo. Foto: Vidar Bakken/Akersposten

– At byutviklingsbyråden skylder på Plan- og bygningsetaten for at småhusområdene i Nydalen kom med i kommuneplanen, synes jeg er ganske sjokkerende, sier Pia Farstad von Hall. Høyre utfordrer byrådet til å være prinsipielle om byens småhusområder.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 06.07.2018 kl 13:41

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse

NYDALEN: – Som byråd er hun selv ansvarlig for planen byrådet har lagt frem, tordner Høyres fraksjonsleder i byutviklingskomiteen.

Høringsutkastet

Pia Farstad von Hall (H) mener det ikke holder at byutviklingsbyråd Hanna Marcussen (MDG), i et intervju med Nordre Aker Budstikke torsdag, kommenterer at småhusområdene i Nydalen kom inn i høringsutkastet til kommuneplan i fjor, på forslag fra Plan- og bygningsetaten (PBE):

– Hvordan kunne området havne på lista over forslag til utviklingsområder når man ser kvalitetene som er her – den kulturhistoriske og måten det har blitt utviklet på gjennom årene? spør Nordre Aker Budstikke i intervjuet.

– Forslaget som ble sendt på høring var et forslag som er utarbeidet av Plan- og bygningsetaten. Byplanleggerne der sa at det kan være man skal se disse områdene i sammenheng med Nydalen som sådan, svarte Marcussen.

LES HELE SAKEN HER: Småhusområdene som aldri egentlig var i fare

– Det er helt riktig at fagetaten forbereder saker for byrådet, og PBE er en etat med svært flinke fagfolk. Men jeg synes det er ganske sjokkerende at Marcussen ikke viser mer ansvar som byråd. Det er byrådet som sender fra seg et høringsutkast, ikke PBE. Og det er byrådet som er ansvarlig for det utkastet, sier von Hall.

Hanna Marcussen i front for politikere fra byrådspartiene, og beboere i Nydalen øst og vest, foran funkisvillaen som var hjem og atelier for maleren Reidar Aulie – da hun møtte Nordre Aker Budstikke nylig. Foto: Karl Andreas Kjelstrup

– Slett saksbehandling

– Marcussen sier dessuten at hun ikke har vært i disse områdene, og ikke har forstått hva det handler om å foreslå disse som utviklingsområder. Det skulle hun ha visst før hun sendte forslaget på høring i fjor, og vitner om slett saksbehandling, legger hun til.

Von Hall viser til Tingstueveien i Bydel Ullern, som i fjor ble tatt ut av områdereguleringsplanen for Skøyen.

– Der ble det også sendt dokumenter ut på høring som ikke var kvalitetssikret. Så dette er jo ikke noe nytt fra byrådets side, sier von Hall.

Uansett tatt ut av planen?

– Marcussen sier at høringsprosessen, og medvirkningen fra lokalbefolkningen, har gjort planen bedre. I tilfellet Nydalen ville områdene uansett bli tatt ut, sier hun. Er ikke det en sikkerhet?

– Nei, det er ikke godt nok, og det er svært bekymringsfullt at de tar så lettvint på behandlingen av saker som betyr mye for så mange mennesker. Det skaper unødvendig usikkerhet. Man kan jo også lure på hvor ellers det er de ikke kvalitetssikrer sakene sine, svarer von Hall.

Prinsipiell beslutning om småhusområder

– Nedre Grefsen og Smestad kom med i kommuneplanen i 2015, som ble lagt frem av det borgerlige byrådet. Der endret dere mening etter protester fra befolkningen. Er ikke dette det samme?

– Nei, for vi skyldte aldri på PBE. Vi tok ansvaret for at Nedre Grefsen og Smestad var kommet med i planen, og tok konsekvensene av det. Vi snudde etter innspill, og tok en prinsipiell diskusjon i Høyre om småhusområdene. Konklusjonen ble at vi ikke vil ta nye småhusområder til fortetting. Vi skulle gjerne sett at Arbeiderpartiet, SV og MDG gjorde det samme. Men det har de så langt ikke gjort. De er villige til å ofre Smestad, et eksisterende boligområde, sier von Hall.

– Hvordan vil Høyre vise dette i behandlingen av kommuneplanen, som kommer i komiteene til høsten, og etter planen skal vedtas før jul?

– For Høyres del vil vi jobbe for å få Smestad tilbakeført som et småhusområde. Så vi er konsekvente i vår tilnærming til småhusområdene. Det er den linjen vi har ligget på etter at vi snudde om Smestad og Nedre Grefsen i fjor.

Høyres fraksjonsleder i byutviklingskomiteen er ikke tilfreds med at byrådet blant annet begrunner uttaket av Nedre Grefsen med lavere befolkningsprognoser.

– Hvis befolkningen øker kraftig, vi de da ta tilbake Nedre Grefsen som utviklingsområde, eller vil de være prinsipielle på at småhusområdene skal vernes? Dette er folks hjem, og vi vil utfordre byrådspartiene på det prinsipielle. I Oslo har vi reelt sett små områder med småhus. Det bygges stort sett leiligheter. Småhusområdene er viktige for å ha boliger for alle livssituasjoner, spesielt for barnefamilier, avslutter von Hall.

LES BYRÅDETS BEGRUNNELSE FOR Å TA UT NEDRE GREFSEN OG NYDALEN-OMRÅDENE:

Slik fikk de øynene opp for områdets kvaliteter: To grunner til at byrådet vil redde Nedre Grefsen

Nydalen øst og vest: Småhusområdene som aldri egentlig sto i fare

NORDRE AKER HØYRE: Er nå Nedre Grefsen reddet for alltid? Neppe

Nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke

Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse