Høyreregel gir falsk trygghet

Høyreregel gir falsk trygghet

 

Kate Barøy kom fra høyre og svingte til høyre. Da smalt det – en motgående bil lå i "hennes" fil. – Overraskende at jeg fikk hele skylda, sier Kate.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
12.01.2006 kl 12:43

Grefsen: I likhet med andre tettbebygde strøk finnes det mange småveier på Grefsen. Før jul var Kate Barøy på besøk hos datteren, og kjørte hjemover - oppover Arildsvei. Idet hun skal svinge til høyre ut i Lyngåsveien, krasjer hun med en motgående bil.

– Siden jeg kom fra høyre, og Lyngåsveien ikke er en forkjørsvei, trodde jeg at det var trygt å svinge ut i T-krysset. Før jeg hadde fått lagt meg helt ut i veien smalt det i en motgående bil – som kjørte i "min" fil, forteller Kate.

Parkerte biler

Bilen i Kates fil hadde lagt seg ut til venstre fordi det sto parkerte biler i den andre kjørebanen.

Kate er glad for at det ikke ble noen personskader som følge av kollisjonen. I tillegg var hun sikker på at det heller ikke var hennes skyld.

– Jeg ble mildt sagt overrasket da forsikringsselskapet gjorde meg oppmerksom på at jeg kom til å få skylda for ulykken. Selv om noen kommer mot meg i trafikken – i min fil – har jeg vikeplikt. Nettopp fordi den motgående bilen kommer til høyre for meg, sier hun.

Sterk høyreregel

Kate har kjørt bil i mange år, og tror ikke hun er alene om å bli overrasket over hvor langt høyreregelen gjelder.

– Selv om man kommer fra høyre titter man til venstre for å se om det er klart. Men man er vel ikke så nøye med å se til høyre - man forventer ikke at det skal komme en motgående bil i feil fil. Høyreregelen gir en falsk trygghet, synes Kate.

Hun prøvde å få delt skyld.

– Etter min mening sto det ikke parkerte biler langs hele Lyngåsveien. Motgående bil kunne lagt seg inn i sin egen fil lenge før det smalt. Jeg har et vitne som kan bekrefte dette. Det hjalp ikke - jeg fikk likevel all skyld. Høyreregelen bestemmer, sier Kate. Hun fortsetter.

– Dette var tydeligvis ikke første gangen i dette T-krysset. Etter krasjen kom det en mann fra et av nabohusene ut. Han fortalte at det stadig skjer kollisjoner i dette krysset - og av samme grunn. Det er sikkert flere enn meg som er uoppmerksomme på den sterke høyreregelen, sier Kate.

Annonse
Annonse
Annonse
Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!