Høyreregel gir falsk trygghet

 

Kate Barøy kom fra høyre og svingte til høyre. Da smalt det – en motgående bil lå i "hennes" fil. – Overraskende at jeg fikk hele skylda, sier Kate.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
12.01.2006 kl 12:43

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke
Grefsen: I likhet med andre tettbebygde strøk finnes det mange småveier på Grefsen. Før jul var Kate Barøy på besøk hos datteren, og kjørte hjemover - oppover Arildsvei. Idet hun skal svinge til høyre ut i Lyngåsveien, krasjer hun med en motgående bil.

– Siden jeg kom fra høyre, og Lyngåsveien ikke er en forkjørsvei, trodde jeg at det var trygt å svinge ut i T-krysset. Før jeg hadde fått lagt meg helt ut i veien smalt det i en motgående bil – som kjørte i "min" fil, forteller Kate.

Parkerte biler

Bilen i Kates fil hadde lagt seg ut til venstre fordi det sto parkerte biler i den andre kjørebanen.

Kate er glad for at det ikke ble noen personskader som følge av kollisjonen. I tillegg var hun sikker på at det heller ikke var hennes skyld.

– Jeg ble mildt sagt overrasket da forsikringsselskapet gjorde meg oppmerksom på at jeg kom til å få skylda for ulykken. Selv om noen kommer mot meg i trafikken – i min fil – har jeg vikeplikt. Nettopp fordi den motgående bilen kommer til høyre for meg, sier hun.

Sterk høyreregel

Kate har kjørt bil i mange år, og tror ikke hun er alene om å bli overrasket over hvor langt høyreregelen gjelder.

– Selv om man kommer fra høyre titter man til venstre for å se om det er klart. Men man er vel ikke så nøye med å se til høyre - man forventer ikke at det skal komme en motgående bil i feil fil. Høyreregelen gir en falsk trygghet, synes Kate.

Hun prøvde å få delt skyld.

– Etter min mening sto det ikke parkerte biler langs hele Lyngåsveien. Motgående bil kunne lagt seg inn i sin egen fil lenge før det smalt. Jeg har et vitne som kan bekrefte dette. Det hjalp ikke - jeg fikk likevel all skyld. Høyreregelen bestemmer, sier Kate. Hun fortsetter.

– Dette var tydeligvis ikke første gangen i dette T-krysset. Etter krasjen kom det en mann fra et av nabohusene ut. Han fortalte at det stadig skjer kollisjoner i dette krysset - og av samme grunn. Det er sikkert flere enn meg som er uoppmerksomme på den sterke høyreregelen, sier Kate.

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse