Høyrisiko, svartelistede planter fulgte med i jorda til det nye skianlegget

Det gror godt i Linderudkollen, men nå skal risikoplantene bort - her fra tirsdag morgen, og Bymiljøetaten godt i gang med luking og rydding. FOTO: BYMILJØETAEN

– Tilkjørt masse i Marka skal være ren for svartelistede planteslag, sier driftsleder Frank Thomassen i Bymiljøetaten, som nå har kastet seg rundt for å rydde opp i både sak og i skianlegget.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
01.08.2017 kl 10:36

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

LINDERUDKOLLEN: Tirsdag morgen er seks ansatte i seksjon Nordmarka fra Bymiljøetaten har startet den planlagte fjerningen av Hvitsteinkløver - Melilotus albus - fra kantene på lysløypetraseen i Linderudkollen skianlegg.

– Skikkelig svineri

Dagen før, mandag, fortalte Nordre Aker Budstikke om plantelivet på kollen.

– Dette er noe skikkelig svineri. Det har vokst seg inntil selve skiløypa og er opptil to meter høyt og står tett som en liten skog på begge sider av to av løypene, rapporterte også Svein Olav Bø fra skianlegget, til lokalavisa.

Og la til at han tror det må gjøres et godt stykke arbeid før det i det hele tatt vil være mulig å få lagt ut snø på sidene av selve løypetraséen.

Se bildet større

Slik så det ut på Linderudkollen for få dager siden. FOTO: NORDRE AKER BUDSTIKKE

HER KAN DU LESE HELE SAKEN FRA MANDAG - OM SKIANLEGGET SOM GROR IGJEN

Ved rota

Bymiljøetaten forteller videre at plantene rykkes opp med rota og blir kjørt til forbrenning.

– Det ser ut til at belgene med ett til to frø ikke er ferdig utviklet ennå. Vanligvis skjer dette i august og september, sier driftsleder i skog- og friluftsavdelingen for Nordmarka, Frank Thomassen, i Bymiljøetaten.

Hvitsteinkløver er en såkalt ballastplante som kom til Norge på 1800 tallet. Planten ble etablert i Oslo-området i 1860- og 1870-årene. I Artsdatabanken er planten ført opp som «svært høy risiko», fordi den kan fortrenge sårbare plantearter.

Se bildet større

Bymiljøetaten brukte ikke lang tid på å ta affære da det ble kjent at svarelistede planter bredte seg utover skianlegget i Linderudkollen, her fra tirsdag morgen. FOTO: BYMILJØETATEN

Hva sier kontrakten?

– Planten er kommet til Linderudkollen i jord entreprenøren for skianlegget har tilkjørt området. Vanligvis skal tilkjørt masse i marka være såkalt ren for svartelistede planteslag. Bymiljøetaten vil sjekke om dette punktet var kontraktsfestet, og videre juridisk om utgiftene til fjerningen og destrueringen kan kreves tilbakebetalt, sier Thomassen videre.

Se bildet større

Svaretlistede planter blir nå rykket opp ved rota og sendt til destruering. FOTO: BYMILJØETATEN

LES OGSÅ:

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse