– Humor må overraske

ANKER: – Humor bør overraske, men må også ha et anker i virkeligheten, mener duoen

Morsomt = overraskende, hevder ny humorteori. Norges nye humorkonger er enige.

Tekst:

Publisert:

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke
Se bildet større

PARODI: NRK-programmet "Migrapolis" er hyppig parodiert av Bye & Rønning

Se bildet større

MØNSTERPUBLIKUM: Vi ler når hjernen gjenkjenner et mønster, som så tar en finurlig vending, hevder briten Alastair Clarke. På bildet er Ørjan Burøe i aksjon.

Se bildet større

PEDAGOGISK: Det vesentlige er formidling, mener Johan Golden, som medvirker sentralt under Stand Up Festival 2008. (Foto: Stand Up Norge)

Se bildet større

HUMORKONGER: Bye & Rønning driver gjerne gjøn med samfunnets premissleverandører.

– Humor bør overraske, men må også ha et anker i virkeligheten, sier Anders Bye og Jon Niklas Rønning, som oftest bare kjent som Bye & Rønning. I kveld går de på scenen under årets Stand Up-festival.

– Den svenske komikeren Claes Eriksson har uttalt at humor er 200 prosent. 100 prosent overraskende og 100 prosent selvfølgelig. Jeg synes det er en god beskrivelse, sier Bye.

Denne sommeren har duoen parodiert kjendiser og raljert med popkulturelle fenomener på P4.

Et av de mest populære innslagene var komikernes versjon av Madcons "Beggin". Parodien "Brennvin" har snart over 100 000 visninger på Youtube. Parodien på diverse kjente størrelser i "Forente artister" har over 110.000 visninger.

I fjor høst var duoen å se i ”Hjemme Hos Bye & Rønning” på NRK.

Popkulturelle kommentarer

Duoen etterligner kjendiser med en slik presisjon at det kan være vanskelig å skille parodien fra originalen. Lytter man til tekstene og undertekstene er det imidlertid sjelden tvil om at det er Bye & Rønning som er på ferde.

Alt fra kulturminister Trond Giskes festivalturnering til Jason Mraz' komposisjoner er blitt parodiert og kommentert ved hjelp av stor musikalitet og saftige tekster.

– Du finner popkulturelle kommentarer i det meste vi gjør, sier Rønning.

Et eksempel er "Låst", med utgangspunkt i sangen "Lost" og Norske Talenter-vinneren Erlend Bratland.

– Erlend er utvilsomt en svært dyktig sanger. Men takket være den artistkverna han puttes i, risikerer han å være en "has been" før fylte 20. Det er dette systemet vi harelerer med. Det samme gjelder parodien på Jan Thomas, som også er en harslelas med det skjønnhetsidealet han formidler, sier Rønning

Tidligere i sommer krevde en av Dagbladets kommentatorer mer politisk satire og mindre "Did you ever notice"-humor fra norske komikere. Det startet en debatt.

– Det blir håpløst å kreve politisk ladet humor. Humor kan være spiss og meningsbærende selv om den ikke er politisk. Prioritet nummer én for en komiker er å være morsom, mener Bye & Rønning.

– Hvis man kan mene noe i tillegg er det ren bonus.

Finurlig vending

Og hva synes vi egentlig er morsomt? En britisk vitenskapsmann å ha løst en av universets tilbakevendende gåter – hvorfor vi opplever noe som morsomt.

Kvikt gjengitt skyldes latterkickene våre verken følelser eller fiffige poenger, men det som overrasker, skal vi tro Alastair Clarkes beregninger. Vi humrer og ler når hjernen gjenkjenner et mønster, som så tar en finurlig vending, heter det oppsummert på forskning.no.

Som for eksempel Bye & Rønnings parodi på Espen Linds "Scared of Heights", som i duoens versjon avsluttes med et erkesurt gjallarhorn.

Formidling

Johan Golden, kjent fra TV 2 Zebra og sentral under Stand Up Festival 2008 (arrangeres på Aker Brygge i Oslo i tidsrommet 20.-23. august), mener det er lett å si seg enig i Alastair Clarkes konklusjon.

– Men dette blir litt for enkelt. Jeg har for eksempel vært på mange fotballkamper som er overraskende dårlige, fleiper han med henvisning til sitt eget "Golden Goal"-show.

Ifølge Golden er det formidling det koker ned til for yrkeshumorister som ham.

– Den evige nøkkelen – det som er vanskelig – er å ha en idé og ikke overforklare den. Da mister du dem som skjønte den med en gang. Samtidig må du få med deg flest mulig. Utfordringen er å vite hvor du skal legge deg for å få til det, sier han.

Understatement

Jakob-Øyvind Reinertsen, president i Norsk forum for pedagogisk humor, synes Clarke har et poeng og to.

– Overraskelsesmomentet er ofte sterkt til stede når vi opplever noe som morsomt. Det handler om at normale kommunikasjonsformer brytes, eksempelvis gjennom understatement, overdrivelser eller brudd på vanlig logikk, påpeker Reinertsen, som er i ferd med å avslutte arbeidet med boka "Humor på alvor".

I kraft av det synes han likevel Clarkes utgangspunkt er i smaleste laget.

– Humor kan også være uttrykk for opprør. Og galgenhumor går jo ut på å få luftet sterke opplevelser. Da er ikke overraskelsesmomentet så sterkt representert. En humorteori kan ikke være så begrenset – humor er videre enn som så, presiserer Reinertsen.

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse