Hun har Oslos fineste hage

Fontenen har Jacobsen gravd og montert selv. Foto: Karl Andreas Kjelstrup

Evy Jacobsens har egen juletreproduksjon, selvlaget fontene og en stjålet del fra maleren Monets hage.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 02.10.2009 kl 10:25

NORDBERG: Og hun har Oslos fineste hage.

— Å nei, nå får jeg i hvert fall ingen premie! tenkte Evy Jacobsen da hun hørte at Oslo kommunes hagekomité hadde vært innom på uanmeldt kartleggingsbesøk i august.

— Fontenen var pakket inn i plast, og stolene sto på terrassen. Det var helt forferdelig, sukker Jacobsen.

Gratulert av Fabian Stang

Keramikeren med den frodige hagen i Langmyrgrenda 87 elsker å stelle i hagen. Etter at barna overtok hytta i fjor, hvor det selvfølgelig også «var et par blomsterbed», har hun fått masse tid til egen hage.

— Det er fantastisk å være pensjonist! sprudler Jacobsen.

Sønnen meldte henne på kommunens hagekonkurranse, og 28. september var hun sammen med de over 40 andre påmeldte hageeierne samlet på Tøyen hovedgård. Da bildene av vinneren av beste hage til en enebolig ble vist, rykket Evy Jacobsen til.

— Jeg så en vase i vinduet som jeg kjente igjen. Det var rart tenkte jeg, den har jo jeg laget. Og så skjønte jeg at det var min hage.

Premien, en inngravert vase, blomster og diplom fikk hun overrakt av ordfører Fabian Stang i en høytidelig seremoni.

Egen juletreskog

I juryens begrunnelse heter det blant annet at «En stor og åpen plen gir fritt innsyn til denne hagen, som deler det meste av det rike innholdet med dem som ferdes forbi (..) Enkelheten i utformingen skaper spennende kontraster, som framhever variasjon og velstelthet.»

— Jeg er ikke noe gjerdemenneske. Jeg er imot at man skal mure seg inne med høye gjerder, sier Jacobsen, som likevel har stått for noe murarbeid, om enn i mindre skala, i egen hage. Noen gjerder har hun derimot ikke. Fontene midt på plenen har hun også anlagt selv.

— Og så er jeg veldig for gjenbruk. Jeg kjøper veldig sjelden nye planter, men formerer de jeg allerede har, sier hun.

Kompostbinger sørger for selvlaget jord og gjødsel, og i et hjørne av hagen planter hun alle skuddene av grantrær som måtte dukke opp.

— Jeg har egen juletreproduksjon. Hver lille julaften går jeg ut og hugger et tre i egen hage. Det hender det blir et «hjørnetre», men det er bare sjarmerende, smiler Jacobsen, som mener hagen har sin egen personlighet.

— Jeg pleier å si at hagen er ikke bare blomster, den er også vennene mine. Jeg husker hvor og av hvem jeg har fått hver plante. Dermed representerer hver og en et minne om et menneske, forklarer hun.

Claude Monet

Litt kunstnerånd er det også i hagen til keramikeren. Under et besøk i maleren Claude Monets hage i Paris tok Jacobsen en håndfull frø med seg i lommen.

— Jeg stjal med meg en neve og da jeg plantet dem kom det all verdens blomster opp. Digitales, en kjempeblåklokke, og stokkroser. Monet er jo kjent for sine malerier av doble stokkroser, sier Jacobsen.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer info

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Du kan også slette alle lokale data i din nettleser. Fremgangsmåten for dette varierer mellom ulike nettlesere og enheter.

Anbefaling: Ved å benytte deg av EU-tjenesten YourOnlineChoices.com kan du selv til en viss grad styre hvordan ulike annonseleverandører sporer deg, samt lese mange gode tips til hvordan du kan beskytte deg selv. Åpne YourOnlineChoices.com i et nytt vindu.

NB: Enkelte systemkritiske data som finnes i for eksempel webserverens logger vil ikke kunne slettes på forespørsel, men disse slettes automatisk etter kort tid iht informasjonen ovenfor.


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrever ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Mer informasjon