Hundebæsj og skismøring er «greit»: – Men nåde den som borrer hull i isen

Er det så farlig om noen fisker og pilker i Oslos drikkevann? Nei mener noen, ja mener kommunen ved Vann- og avløpsetaten. FOTO: KRISTIN TUFTE HAGA

«I det ene øyeblikket skryter Vann- og avløpsetaten av verdens beste renseanlegg og i det neste er det livsfarlig å dyppe snøret i vannkilden. Vann- og avløpsetatens uvilje kan umulig dreie seg bare om drikkevannskvalitet.»

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
20.07.2015 kl 13:21

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

KJELSÅS/OSLO: I nedbørsområdet og ved Oslos drikkevann – med tilhørende drikkevannsområder i Marka – er det forbud mot blant annet fisking, krepsing, bading, grilling og båtbruk.

Man hvert år må kommunens vann- og avløpsetat bortvise og politianmelde mange tilfeller for brudd på disse reglene.

LES OGSÅ: Derfor er det ikke lov å fiske i Maridalsvannet

Svensker med båt

For noen dager siden fortalte Vann- og avløpsetaten til Nordre Aker Budstikke at sist ut var flere svensker med gummibåter, som via hull i gjerdet, var på vei ut på vannet for å fiske.

– Seks svensker med gummibåter, fiskestenger og griller ble bortvist, etter at de ble oppdaget av en av våre som skulle måle vannstanden - like ved Oset, fortalte Bjørg Einan, overingeniør i Vann- og avløpsetaten i Oslo kommune.

LES OGSÅ: Folk gir blaffen: Camper, fisker og bader i Oslos drikkevann

Telting og fisking

Hun sa også:

– Ifølge vår vaktprotokoll er det hittil i år oppdaget 12 tilfeller av bading, 20 tilfeller av fisking og 11 tilfeller av telting. Tallene gjelder for hele restriksjonsområdet. Foreløpig er ingen tatt for bading i Maridalsvannet i år, forteller Bjørg Einan, overingeniør i Vann- og avløpsetaten i Oslo kommune.

LES OGSÅ: Setter ut 200.000 fiskeyngel i Akerselva

Mange reagerer på de strenge restriksjonene ved Maridalsvannet, og også for tilliggende vannkilder til Oslos drikkevann.

I vinter har også Nordre Aker Budstikke omtalt pilkere, som ble bortvist fra isen og vannet, pilking er heller ikke lov på Oslos drikkevann.

LES OGSÅ: Skjerper sikkerheten ved Maridalsvannet etter at denne metalldøra i drikkevannanlegget ble brutt opp

Hundebæsj og kjemikaler fra skismøring greit?

Til saken om svenskene som ble tatt for ulovlig fiske i drikkevannskilden, har en av Nordre Aker Budstikkes lesere kommentert:

«Det er rart med det, i det ene øyeblikket skryter Vann og Avløpsetaten av verdens beste renseanlegg og i det neste er det livsfarlig å dyppe snøret i vannkilden. På resten av de mest folkerike områdene av Østlandet får folk vannet sitt fra vannkilder uten tilsvarende restriksjoner, som Holsfjorden, Glitrevann og Glomma. Uten at difteri og kolera har utradert verken drammensere eller romerikinger.

Vinterstid er det ingen restriksjoner for det som skjer oppå isen, som "brunmerkingen" av skiløypene fra hunder som luftes. Og diverse kjemikalier fra skismøring er visst nok ikke noe problem. Men nåde den som borrer et hull og dypper en metallbit i vannet. Det er nesten så man kan mistenke Vann og Avløpsetaten ikke er inneforstått med at når isen smelter blander den seg med resten av drikkevannet..

Det er på tide å se på det inkonsekvente dogme at Maridalsvannet og "vann før drikkevannskilde" ikke kan brukes til noe annet en drikkevann og skiløype. Vann og Avløpsetaten uvilje kan umulig dreie seg bare om drikkevannskvalitet. Det viser praksisen for drikkevann fra andre steder som f.eks. Drammen og Lillestrøm.»

Press fra dem som vil bruke vannet

Nordre Aker Budstikke har igjen vært i kontakt med kommunen. Informasjonsrådgiver i Vann- og avløpsetaten, Audun Sørsdal, forteller at det i de senere årene er press fra folk som vil bruke drikkevannskildene.

– De senere år opplever vi press fra grupper som krever retten til å drive sin aktivitet ut i fra sine egne ønsker, ut fra egne vurderinger, sier han.

Følger råvannet inn

Han fortsetter:

– Kvaliteten på råvannet vil alltid ha en vesentlig betydning for kvaliteten på det ferdigbehandlede vannet. Faren for at forurensning følger råvannet inn i anlegget øker jo nærmere forurensningskilden kommer inntaket, derfor er restriksjonene særlig strenge i selve drikkevannet til Oslo, Maridalsvannet, og nærmeste vann oppstrøms og elvene som forbinder disse, sier Sørsdal.

Analyse fra 2011

Han forteller også at tidligere analyse ligger til grunn for de strenge restriksjonene.

– Risikoen for forurensning av drikkevannskilden vurderes kontinuerlig, og en risiko- og sårbarhetsanalyse fra 2011 konkluderer med at dagens restriksjoner bør beholdes, avslutter han.

Følg Nordre Aker Budstikke på Facebook!

LES OGSÅ:

«Nye» Nordre Aker Budstikke

I 2015 er Nordre Aker Budstikke relansert som ny, ren nettavis på nab.no.

Hold deg oppdatert ved å melde deg på vårt nye, gratis nyhetsbrev!
Leser du på mobil? Meld deg på ved å sende e-post!

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse