Hus tett i tett

Steinar Kildalen får ikke lov til å bygge et ett-etasjes hus på tomta si, selv om planene hans er godt innenfor reguleringsplanens pålegg. Foto: Tone Berild Kristiansen

De små husene med grønne felt ut mot veiene i Nordberg- distriktet er i ferd med å forsvinne, på tross av reguleringsplan med klare pålegg.

Tekst:

Publisert:

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke
Se bildet større

Eilert Aksøy mener det begynner å bli vel tett med hus i nabolaget. Oppføring av stadig nye hus med byggeskikk ulikt Nordberg-området for øvrig, dispenseres fra Oslo kommune. Foto: Tone Berild Kristiansen

Nordberg: - Jeg er rett og slett fortvilet over hva noen utbyggere får til i bydelen vår, sier Tove Aksøy på Nordberg.

- Det er nå bygget på og forstørret så mange hus rundt oss at vi ikke lenger ser sola vinterstid, og dette ser ikke ut til å ha noen ende, sier damen som inviterte Nordre Aker Budstikke hjem for å ta forholdene nærmere i øyesyn.

Reguleringsplan S-3669 av 17. juni 1998 på Nordberg, ble utarbeidet for området med den hensikt å sikre bevaring av området og for at eventuell fortetting skulle utføres skånsomt uten å komme i konflikt med områdets grønne preg. Denne ser ikke ut til å hindre Oslo kommune fra stadig å dispensere. Riktignok bare overfor enkelte utbyggere. På den ene siden av veien i Nordbergbakken, hvor familien Aksøy bor, er det gitt dispensasjon på byggegrense, krav til antall kvadratmeter tomt for tillatelse av oppføring av nybygg, så vel som grøntfelt mot nabogrense og høyder.

Begynner å minne om Vålerenga

- Det bygges nå på alle kanter, snart er det like tett her på Nordberg som på Vålerenga. Dessuten tåler ikke de smale veiene her i området noen økning av trafikken ved ytterligere boligfortetting, mener Eilert Aksøy.

- En ting er fortetting, men noe helt annet er at det gis dispensasjoner til fortetting som bevirker at en blir ufrivillig "kikker" fra eget stuevindu. Dette gjør virkelig noe med trivselen til alle som blir berørt, legger Tove Alsøy til.

Vilkårlig saksbehandling

Rett over veien bor Steinar Kildalen, som har en ekstra tomt på 700 kvadratmeter pluss innkjøring, hvor han selv ønsket å føre opp et lite ettetasjes hus. Han måtte gi opp etter massiv motstand fra naboer og Plan- og bygningsetaten.

- Da vi søkte var det mye snakk om å fortette eplehagene for å slippe å utvide markagrensen i hovedstaden med et stadig større utbyggingstrykk. Det lille huset vi ønsket å bygge ville ikke være til sjenanse for naboer, og i tråd med reguleringsplanen for området.

- Ulik saksbehandling i kommunen kjennes rett og slett veldig urettferdig og vi vil følge godt med på hva som skjer i byggesaken oppe i Staudeveien, sier naboene litt lengre ned i bakken.

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse