- Husbanken er unge og ensliges beste hjelp

I et trangt boligmarked finnes det løsninger.

Anne Beathe Tvinnereim (Sp) FOTO: PRESSEFOTO: Morten Holm/Scanpix

Mens boligprisene skyter i været, sliter unge og enslige med å kjøpe den boligen de trenger. - Husbanken er det viktigste hjelpemiddelet, sier Anne Beathe Tvinnereim.

Tekst:

Publisert:

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke
Se bildet større

Å bygge flere boliger er den eneste løsningen for å få folk inn i eiet bolig. FOTO: ILLUSTRASJONSFOTO

OSLO: Flere boliger vil sørge for at alle har et trygt sted å bo. Det sier statssekretær i kommunaldepartementet, Anne Beathe Tvinnereim (Sp).

- Ambisjonen til regjeringen er å få flest mulig av dem som vil det, inn i eiet bolig. For å hjelpe unge og enslige inn i eiet bolig finnes det en rekke tiltak, forteller Tvinnereim.

Trenger flere boliger

Å presse prisene nedover er ingen godt idé.

- Erfaringer fra slutten av 80-tallet viser at store prisfall fører til stans i boligbyggingen, og gjeldskriser, sier Tvinnereim.

Og boligbyggingen er essensielt for å få alle i bolig.

LES OGSÅ: - Vi må lære oss å elske heisekraner

- Flere og flere flytter til Oslo. For å sørge for bolig til alle, må det bygges flere boliger, sier Tvinnereim.

Hun forteller at boligbyggingen ble tredoblet fra 2010 til 2011, og at det i fjor var 4500 boliger under bygging.

- Og det vil bli minst like god boligbygging i 2012 og 2013.

SLIK VIL POLITIKERNE HJELPE UNGE OG ENSLIGE INN I EIET BOLIG

Best å eie

- Å eie er særnorsk, men det er det beste. Det er en tryggere og bedre måte å være etablert på, fremfor å leie. Man får jo også med seg prisstigningen, sier hun.

Og får å få dem som vil eie inn i egen bolig, så viser Tvinnereim til Husbanken.

- Statslånet er den viktigste hjelpen til dem som sliter med å kjøre. I fjor fikk 10.800 husstander hjelp. Det er det høyeste tallet noensinne, forteller hun.

I tillegg kan det søkes om bostøtte og etableringslån.

LES OGSÅ: Nærmer oss 800.000 innbyggere

- Ikke fjern egenkapitalen

- Når etterspørselen på boliger er stor, og det er få boliger å selge, så skyter prisene i været, sier Håkon Haugli, boligpolitisk talsmann i Ap.

Haugli tror det beste er å se seg om etter en bolig i utkanten av byen, eller utenfor oslogrensen. Men å fjerne kravet om egenkapital er ikke veien å gå.

- Kravet er viktig for å forhindre at folk tar på seg lån av størrelser de ikke kan betjene. 12 prosent av norske husstander har i dag en gjeld på mer enn seks ganger årsinntekten. Vi må ha virkemidler som gjør det mulig for ungdom og andre å etablere seg i egen bolig, men å lage et system der folk får gjeld de ikke kan betjene eller senke kravene til bankenes utlånspraksis, er ikke svaret, sier Haugli.

LES OGSÅ: Boligprisene skyter i været

Ingen «quick fix»

Løsningene kan være å styrke BSU, flere studentboliger og styrke Husbankens statslån

- Også har jeg tro på å bygge boliger som man kan leie, for å så gradvis betale ned på den. Eksempelvis betaler man 6000 kroner i leie, og disse pengene går med på å dekke kjøpet av leiligheten over en lang tid, foreslår Haugli.

Han medgår at det er vanskelig for unge og enslige å få kjøpt en bolig, og kommenterer at det ikke er enkelt å kjøpe bolig i Oslo.

- Det finnes ingen politisk «quick fix» på dette. Derfor tror jeg de nevnte tingene, i tillegg til å styrke leiemarkedet er veien å gå, sier Haugli, og legger til at Norge er det lander hvor flest personer eier bolig.

- Åtte av ti eier bolig.

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse