Huset må rives, likevel satte eiendommen prisrekord

SOLGT: Denne tomta på 4,4 mål på Sørbråten har i følge megler satt prisrekord. Eksisterende bebyggelse må rives. FOTO: EIENDOMSMEGLER1

Tomt i strengt regulert marka-område gikk for 3,25 millioner. Det gjør at flere nå vurderer å selge, forteller megler.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
29.07.2015 kl 17:39

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Faktaboks Sørbråten

Reguleringsbestemmelser for Sørbråten:

  • For bygging av helårsbolig gjelder blant annet følgende:

Det tillates kun en boenhet på hver eiendom. Sekundærleilighet tillates ikke. Tillatt bruksareal skal inkludere bebyggelse under terreng. For eiendommer med en boenhet skal tillatt bruksareal ikke overstige bruksareal = 325 m² (inkl. garasje/uthus/parkering/rom for tank til svartvann), hvorav 15 m² kun kan utnyttes til rom for tank til svartvann. Biloppstillingsplasser medregnes i tillatt bruksareal med 18 m² pr plass. For eiendommer med en boenhet skal det avsettes to parkeringsplasser.

  • For bygging av fritidsbolig gjelder blant annet følgende:

Tillatt bruksareal skal ikke overstige bruksareal 90 m², hvorav 15 m² kun kan benyttes til tank for svartvann. Tillatt bruksareal skal inkludere bebyggelse under terreng. Tillatt bruksareal for hovedbygning skal ikke overstige bruksareal = 75 m², hvorav 15 m² kun kan benyttes til tank for svartvann. Tillatt bruksareal for frittliggende uthus skal ikke overstige bruksareal = 15 m². Plass til vann- og avløpsfritt toalettsystem (evt. eget rom/eget uthus) med bruksareal maksimum 5 m² kan godkjennes utenom øvrig grad av utnytting. Det stilles ikke krav til biloppstillingsplass.

Kilde: Eiendomsmegler1

SØRBRÅTEN/MARIDALEN: Den nye reguleringsplanen for Sørbråten i Maridalen trådde i kraft i fjor, og har åpnet for utbygging av hytter og helårsboliger i det svært landlige nabolaget i Maridalen.

LES MER OM DET HER: Stor jubel på Sørbråten: All bebyggelse kan bli helårsbolig

Likevel er reguleringsbestemmelsene strenge. Helårsboliger kan ikke overstige 325 kvadratmeter i bruksareal (inkludert garasje/uthus/parkering/rom for tank til svartvann). For hytter er begrensningen 90 kvadratmeter. (Se faktaboks).

– Interessentene har mer fokus på muligheter enn hvilke begrensninger dette gir, sier eiendomsmegler Kristin Noraker Likvern i Eiendomsmegler1, avdeling Nordre Aker.

Få siste nyt rett i nyhetsfeeden din! Følg Nordre Aker Budstikke på Facebook!

Eksisterende bebyggelse bør rives

I forkant av visningene på eiendommen med adresse i Sørbråtenveien, fikk hun flere spørsmål om tomta kunne deles opp, eller om det kan oppføres tomannsbolig på eiendommen.

– Men til det er svaret nei. Vi har vært tydelige på begrensningene som ligger i reguleringsplanen, gjennom hele prosessen.

Se bildet større

LANDLIG: Det er utsyn mot fotballbanen på Sørbråten fra deler av eiendommen. Nabotomta ble solgt for et halvt år siden. FOTO: EIENDOMSMEGLER1

LES OGSÅ: Kommunen gjorde om milliontomter på Sørbråten til «friluftsområde»

Eiendommen som nå er solgt er på rett i underkant av 4,4 mål. Det står oppført et eldre hus på tomta, men det bør rives, går det frem av prospektet: «Forfatningen er dårlig og restaurering er trolig ikke mulig. Det er også et uthus på eiendommen, dette er også i dårlig forfatning og bør rives».

Tomta ble lagt ut for salg før helgen, og de to visningene på søndag og mandag var godt besøkt.

LES OGSÅ: Sørbråten-hytte solgt 70 prosent over prisantydning

– Søndag var det pøsregn, så da gikk vi rundt i gummistøvler. Likevel var det syv-åtte innom på visning. Fire skrev seg opp som interesserte. Mandag var det sol, så da kom det flere, og mange var nok nysgjerrige på å se. Totalt var det seks som skrev seg opp på liste, og i budrunden deltok fire, forteller Likvern.

Startet offensivt – gikk over takst

Eiendommen hadde prisantydning 3,1 millioner kroner, og verditakst 3,2 millioner.

– Det er lenge mellom hver gang det er slike eiendommer til salgs. Vi har solgt to-tre eiendommer av samme type i fjor, der salgssummen endte på pluss/minus to millioner. Flere mente nok av vi startet offensivt med en prisantydning på 3,1 og verditakst 3,2 millioner. Likevel endte vi altså 50.000 høyere, sier megleren.

LES OGSÅ: Markahus solgt en halv million over takst

På toppen av kjøpesummen kommer tilrettelegging for vann og kloakk, i henhold til reguleringsplanen, på «noen hundretusen» ifølge megleren.

– Så totalen blir høy. I tillegg skal det bygges hus, og her kommer det jo an på hvilke løsninger man velger. Men det er jo bare å se på boligpriser i området, som ligger på seks millioner og oppover. Så det vil fort kunne bli i overkant av det, anslår Likvern, som påpeker at kjøper har god mulighet til å få et hjem helt etter egne ønsker.

Flere vil selge

Se bildet større

TILGJENGELIG: Eiendommen har enkel adkomst direkte fra Sørbråtveien. Det har hatt effekt på prisen, mener megleren. FOTO: EIENDOMSMEGLER1

Beliggenheten var utslagsgivende, mener hun. Eiendommen har direkte innkjøring fra Sørbråtenveien. Naboeiendommen på samme størrelse, som ble solgt for et halvt år siden, har tinglyst vei over tomta, noe som nok reduserte prisen, forklarer Likvern.

LES OGSÅ: Lekkert i Maridalen til nesten ni millioner

Også nærheten til sentrum gjør Sørbråten, og Maridalen generelt, populært, ifølge megleren.

– Her er man 20 minutters kjøring fra sentrum. Og man slipper kø, sier hun.

Flere barnefamilier var blant interessentene. Maridalen skole er nok en viktig faktor til det, tror hun.

Oppmykningen i reguleringsbestemmelsene, og de seneste salgene kan ha satt i gang en dominoeffekt på Sørbråten.

– Vil vi se flere tilsvarende eiendommer til salgs i tiden fremover?

– Ja, det vil jeg tro. Jeg har fått flere helt nye henvendelser fra folk som nå lurer på hvor mye deres eiendom er verdt, og jeg skal ha to møter neste uke. Så den nye reguleringsplanen kan gi området et positivt løft, sier Likvern.

LES OGSÅ:

«Nye» Nordre Aker Budstikke

I 2015 er Nordre Aker Budstikke relansert som ny, ren nettavis på nab.no.

Hold deg oppdatert ved å melde deg på vårt nye, gratis nyhetsbrev!
Leser du på mobil? Meld deg på ved å sende e-post!

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse