Husker du denne?

Commodore 64 fikk kallenavnet «brødboksen», på grunn av sitt karakteristiske utseende (foto: Bill Bertram).

Commodore 64 er fortsatt høyt elsket verden over. Her er historien om det populære systemet.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
21.05.2008 kl 09:50

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke
Se bildet større

Miner 2049er

Se bildet større

Pole Position

Se bildet større

Summer Games

Se bildet større

Forbidden Forest

Se bildet større

COMMODORE 64: Den sjarmerende brødboksen

GAMER.NO: I august 1982 lanserte Commodore Business Machines et produkt som for alltid kom til å forandre spillverden: Commodore 64.

Det var flere årsaker til at Commodore 64 ble populær. For det første var den billig. Commodore eide selv fabrikkene som produserte mikrobrikker til maskinen, og dermed slapp de unna fordyrende mellomledd. Mens andre produsenter måtte kjøpe inn prosessorer, grafikkbrikker og lydbrikker, lagde Commodore alt dette selv, uten ekstern innblanding. I tillegg til at dette gav dem en prismessig fordel, fikk de muligheten til å lage spesialdesignede brikker for maskinen sin, noe som etter hvert viste seg å være et av systemets sterkeste kort.

LES HELE SAKEN OM COMMODORE 64 PÅ GAMER.NO

Hjelp til "skolearbeid"

Jeg er nok langt fra den eneste som i min ungdom klarte å overbevise foreldrene mine om at en Commodore 64 ville være til stor hjelp i forhold til skolearbeidet mitt. Samtidig er jeg nok langt fra den eneste som i praksis aldri brukte maskinen til en eneste skolerelatert ting. For de aller fleste handlet Commodore 64 om tre enkle ting: Spill, spill og spill. Også her hadde Commodore 64, som andre mikrodatamaskiner, en fordel i forhold til konsoll og PC: Variasjon.

LES OGSÅ FEATUREN: NESTE GENERASJONS MOBILSPILL

Commodore 64 hadde to porter for standard digitale joysticker (man kunne også bruke «paddle», en Nintendo-aktig knappebasert kontroller som aldri slo helt an), og passet dermed perfekt for action- og arkadespill som var populære på konsoll. I tillegg hadde maskinen naturligvis et tastatur, og kunne dermed brukes til simulatorer, rollespill, strategispill og eventyrspill, som hadde et mer naturlig hjem på PC.

LES OGSÅ FEATUREN: SPILLÅRET 2008 - FESTEN FORTSETTER

Dermed fikk Commodore 64 det beste fra flere verdener. Her gikk lettbeinte plattformere hånd i hånd med tunge krigssimulatorer, og uansett hva slags spill du likte, var det garantert at systemet hadde noe for deg. Nettstedet Gamebase 64, som er en database over Commodore 64-spill, lister over 20 000 spill til systemet, og selv om mange av disse aldri kom ut (eller er duplikater, etter som databasen lister ulike versjoner av samme spill som unike produkter) er det klart at maskinen har et av tidenes rikeste spillbiblioteker.

LES OGSÅ FEATUREN: SEGAS FIRE TRUMFKORT

Maskinvaren var også robust nok til at det, i alle fall i løpet av den første delen av systemets levetid, var mulig å konvertere arkadespill til systemet uten at disse led særlig mye nød. Og selv om maskinen etter hvert ble akterutseilt i forhold til grafikk og lyd, klarte smarte programmerere stadig å komme opp med nye løsninger, som gjorde at det var mulig å overføre spill fra langt kraftigere systemer til Commodore 64, og fortsatt få et spillbart resultat.

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse