Hussalg utløser bistandsprosjekt

Hussalg utløser bistandsprosjekt

Lilloe Olsens vei 1 ble solgt for 7,3 millioner. 70.000 går til Faf. Foto: Einar Horsberg

Salget av dette huset i Lilloe Olsens vei har utløst boligbygging for fattige urfolk i India.

Tekst:

Publisert:

GREFSEN: Tone Ingulstad i Fadderbarnas fremtid (Faf) jubler etter at huset i Lilloe Olsens vei 1 endelig er solgt.

I februar i år skrev Nordre Aker Budstikke om at eieren av huset, som er fadder i bistandsorganisasjonen, overraskende meddelte at han ville donere deler av salget til organisasjonens boligprosjekt for fattige i urfolklandsbyen Khumbiwali i India.

LES OGSÅ : Grefsenhus til Khumbiwali

Salget tok tid

Boligen på 175 kvadratmeter fra 1946 i Lilloe-Olsens vei 1 hadde opprinnelig en prisantydning på 8,2 millioner kroner.

Eiendomsrådgiver Oliver Markovski i iHus hadde aldri tidligere opplevd at noen donerte bort deler av kjøpesummen på denne måten, da huset ble lagt ut for salg.— Dette er helt alene selgers initiativ. Jeg syns det er et knallbra tiltak, og vi har ikke satt oss på bakbeina, sa han til Nordre Aker Budstikke i februar.


— Dette er et spesielt objekt med veldig høy standard i en høy prisklasse

— et segment som er rammet av finanskrisen, sa Markovski om boligen.

Og det kan kanskje salgssummen på 7,3 millioner

— 900.000 under takst

— og de ni månedene som har gått siden huset ble lagt ut for salg, bekrefte.

Barnehage i Stavanger

Hos Faf kunne ikke salget kommet på et mer beleilig tidspunkt. Prosjektet som opprinnelig skulle ha blitt satt i gang for donasjonen, i urfolklandsbyen Khumbiwali, er allerede gjennomført.— Faf får 70.000 fra salget. Dette beløpet kan vi bygge fem hus for. Vi er strålende fornøyde! sier Tone Ingulstad.


En barnehage i Stavanger har tidligere i år samlet inn penger til et nytt husprosjekt i urfolklandsbyen Garmalwadi, også det i India. Men Faf trengte flere midler for å kunne sette i gang.— Det at vi får disse pengene fra hussalget på Grefsen betyr at vi får satt i gang det prosjektet, sier Ingulstad.


Fafs husbyggingsprosjekt er et konsept der de gjennom en indisk søsterorganisasjon lærer opp den lokale urbefolkningen, som tradisjonelt har vært helt uten rettigheter i det indiske samfunnet, til å bygge egne hus. Prosjektene går over fem år, og deltakerne lærer byggeteknikk, og hvordan de skal vedlikeholde de nye husene sine. Familiene som får flytte inn i husene har ofte ikke hatt noe ordentlig sted å bo tidligere. De blir også utdannet i å drive jordbruk på en fornuftig måte. Når Faf trekker seg ut, er målet at innbyggerne skal være selvhjulpne.

Flere interesserte?

Faf har holdt på siden 1991, og driver også selvhjelps- og sparegrupper i India. Organisasjonen har i dag 4600 faddere, og 200 faste givere, og er støttet av Norad i sitt arbeid mot hiv/Aids.

Nå håper Ingulstad at flere skal bli satt på hussalgstanken.

Annonse
Annonse
Se bildet større

Slike hus blir bygget blant annet av pengene fra hussalget på Grefsen. Dette er fra landsbyen Khumbiwali. Foto: fadderbarnas fremtid

Se bildet større

Slike hus bor urbefolkningen i. Foto: fadderbarnas fremtid

Annonse
Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!