ANNONSE
Annonse

Hva gjør du hvis hunden blir bitt av huggorm?

Denne huggormen ble fotografert ved Hammeren i Maridalen i 2015. Settervalpen Bark fra Kjelsås ble bitt av en annen orm på ferie samme år, og hovnet kraftig opp. BEGGE FOTO: LESERBILDER

Skrekken for de fleste hundeeiere i sommer. Er uhellet ute må dyret til veterinær så fort som mulig – her er rådene du bør notere deg.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 26.06.2017 kl 10:35

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse

OSLO: Du er på tur med hunden i sommerferien, og den vimser glad rundt i buskene. Så kommer den tilbake, virker uvell, og hovner opp. Hva skal du gjøre?

Dette ble en realitet for settervalpen Bark på fire måneder fra Kjelsås sommeren 2015.

– Han kom inn fra luftetur i hagen, og la seg ned. Han skalv. Jeg begynte å sjekke han, men fant ingenting. Så så vi at han begynte å bli hoven ved snuta, sa eier Morten Bakke
til Nordre Aker Budstikke.

Stakkars Bark fikk intravesnøst hos dyrlegen etter ormebittet sommeren 2015. Foto: LESERFOTO

Han oppdaget bittmerkene, to små prikker med litt avstand imellom, og ringte veterinær, som anbefalte hundeeieren å ta med valpen inn så raskt som mulig.

Hunden må bæres

Ved ormebitt er det nemlig viktig, både for hunder og mennesker å komme seg til behandling raskt.

– Ja, det som gjelder er å komme seg så kjapt man kan til veterinær, eller lege for mennesker. Slik at ikke giften får spredd seg rundt i kroppen. Har man for eksempel en stor hund, som man ikke klarer å bære alene, så bør man forsøke å få tak i noen som kan hjelpe til å bære. Er hunden for eksempel bitt i benet, så vil giften spres fortere hvis hunden må gå selv, har veterinær Hanna Bjerke ved Storo Dyreklinikk på Grefsen tidligere fortalt til Nordre Aker Budstikke.

Behandlingen avhenger av symptomene, men ofte blir det væskebehandling og antiserum rett inn i blodet, ifølge veterinæren.

LES OGSÅ: – Fra en hundeeier til en annen. Så mye hundebæsj fant Ragnhild i veikanten – på en drøy kilometer!

– Ungene verst

– Ikke alle huggormer sprøyter ut gift ved hvert bitt. For eksempel voksne ormer justerer det mer etter situasjon. Men ormunger har ikke denne formen for justering, og derfor kan man være mer utsatt for gift fra bitt fra ormungene, enn fra de voksne huggormene, forteller veterinæren.

– Ser man ikke bittmerkene med en gang, kan andre typiske symptomer på ormebitt være hevelse, sjangling, sikling og generelt dårlig allmenntilstand. Dropp de gamle ormepillene, som er kortison. De hemmer hevelsen, og kan gi en falsk trygghet, det eneste som gjelder i slike situasjoner, er å komme seg til veterinær så kjapt som mulig gjentar Bjerke ved Storo Dyreklinikk.

LES OGSÅ: Ikke glem katten i sommer! Her er råd fra veterinær Trude Mostue, som forteller at katteeiere kommer med utmagrede katter etter ferien, og ikke skjønner hva som har skjedd.

Huggorm er fredet!

Denne huggormen ble fotografert ved Grefsenkollen i 2015. Foto: MONICA OLSEN (LESERFOTO)

Selv om huggormer kanskje vekker avsky hos deg er det strengt forbudt å ta livet av den. Ormen er nemlig fredet etter Naturmangfoldloven.

– Når det gjelder vilt i Norge gjelder det såkalte speilvendingsprinsippet. Alt vilt er i utgangspunktet fredet, med mindre det er innført jakttid på det, har Tea Turtemøygard i Viltnemda i Bymiljøetaten tidligere fortalt Nordre Aker Budstikke.

Dette er regulert i Naturmangfoldloven, der det blant annet står «Unødig skade og lidelse på viltlevende dyr og deres reir, bo eller hi skal unngås.» Brudd kan medføre bøter.

Fylkesmannen opplyser at det er politiet som bestemmer størrelsen på eventuelle bøter for brudd på Naturmangfoldloven.

LES OGSÅ: Slik er båndtvangreglene

Meld deg på Nordre Aker Budstikkes nyhetsbrev!

Hold deg oppdatert ved å melde deg på vårt gratis nyhetsbrev som kommer rett i innboksen din hver torsdag!
Leser du på mobil? Meld deg på ved å sende e-post!

Nøkkelord

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse