Hva skjuler seg egentlig her inne?

Nå kan du dykke ned i fjellmagasinene under Riksarkivbygningen på Sognsvann.

Tilbake til fortiden: Her dokumenteres norsk historie gjennom 1000 år.

Lørdag 9. november inviterer Riksarkivet og Statsarkivet i Oslo til en spesiell omvisning inn i fjellmagasinene under Riksarkivbygningen.

Tekst:

Publisert:

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke
Se bildet større

Under og over bakken: Riksarkivbygningen ved Sognsvann.

Se bildet større

Ikke for de mest mørkredde?!: Førstkommende lørdag kandu bli med på gratis omvisning i fjellmagasinene under Riksarkivsbygningen. FOTO: Foto: Utlånt

SOGNSVANN: Riksarkivet ligger 100 meter fra Sognsvann t-banestasjon, og mange naboer og turgåere passerer dette bygget til daglig.

Nå blir det mulig å få et innblikk inn hva som egentlig skjuler seg her inne.

I fjellet under bygningen er det cirka 150 hylle-kilometer med arkivmateriale som dokumenterer norsk historie gjennom 1000 år.

LES OGSÅ: Gatene ble til elver

Stemmer fra fortiden

Under omvisningen den 9. november får alle som har lyst bli med inn i fjellet og se unike dokumenter og møte kjente og ukjente stemmer fra fortiden.

Etter en runde i magasinene avsluttes omvisningen med et besøk i vår utstilling om Stemmerettsjubileet og servering av historisk kake i foajeen.

Det gjennomføres omvisning i fire grupper denne dagen, klokken 12.00, 12.30, 13.00 og 13.30.

LES OGSÅ: Elsker å grave frem sannheten

Opprettet i 1914

Statsarkivet i Oslo er en depotinstitusjon for arkivmaterialet fra den lokale og regionale statlige forvaltningen innenfor Oslo, Østfold og Akershus.

Institusjonen ble opprettet i 1914 under navnet Stiftsarkiverne i Kristiania, og hadde på den tiden ansvar for et mye større område enn i dag.

Her oppbevares enkelte dokumenter fra slutten av 1500-tallet, men hovedvekten av arkivmaterialet er fra omkring 1750 og fremover. Til sammen blir dette rundt 19.200 hyllemeter med arkivsaker i magasinene i riksarkivbygningen.

Denne bygningen deles med Riksarkivet (pr. 31.12.2009). Av dette er 125 hyllemeter kommunale arkiver og 600 hyllemeter arkiver etter private arkivskapere.

Statsarkivet i Oslo har også ansvar med å føre tilsyn av arkivforholdene i offentlig forvaltning og i den kommunale sektor.

LES OGSÅ: Sjekk den veggen!

Meld deg på!

Arrangementet på førstkommende lørdag er gratis og åpent for alle.

Men, på grunn av begrenset kapasitet, er det nødvendig med påmelding på forhånd.

Dette kan gjøres ved å besøke www.arkivverket.no/arkivdagen eller sende e-post til arrangementer@arkivverket.no med ønsket tidspunkt for omvisning.

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse