Hvor ble det av søndagsfreden?

Kjell Erik Larsen, Elin Toft og Kari Riis Larsen prøver å nyte søndagen, men det er ikke lett når Sissel Ramsøe Bredesen, Roar og Stine Grønvold har vært i redskapsboden. Bildet er riktignok arrangert og det på en tirsdag.

Klipper du gresset søndag formiddag? Da kan naboen med loven i hånd anmelde deg. Mange vegrer seg mot å si fra til "bråkete" naboer.

Tekst:

Publisert:

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke
KORSVOLL: Klokken er halv elleve søndag morgen. Lette hvite skyer danser over himmelen. I treet i hagen sitter en fugl og kvitrer. Alt er fredelig og..

Stillheten brytes i det et gressklippermonster hyler mot himmelen.

De neste par timene vandrer naboen opp og ned i rette linjer over plenen sin. Med øreklokker. Litt bortenfor dras det snart i gang en elektrisk hekksaks. Over veien spyler en dame gårdsplassen med sin nye høytrykksspyler. Mannen litt borti gata fyrer opp motorsaga for å beskjære tretopper. En annen skal endelig pusse ned en sliten mur.

Støyforurensing

I en hage i Langåsveien sitter naboene Elin Toft, Sissel Ramsøe Bredesen og Roar og Stine Grønvold. Sistnevnte er nyvalgt leder for Korsvoll vel.

Velet har ingen regler eller forbud mot å klippe gress på søndager, men oppfordrer beboerne om å ta hensyn til naboen, sier velleder Grønvold.

Likevel har parken av motoriserte hageredskaper, og dertil støy, økt betraktelig de siste 15-20 årene. I den samme perioden har Korsvoll-naboene opplevd en sterk økning av støyforurensning.

HVA MENER DU? SI DIN MENING NEDERST I SAKEN!

Én støyfri dag

- Vi lever i bråk og støy hver eneste dag, da hadde det vært fint med en støyfri dag i uken. Søndag er en god dag, ikke minst fordi lovverket allerede forbyr "helligdagsbråk". Mange gjør det nok ubevisst, eller tenker rett og slett ikke over at de bråker for de andre i nabolaget, sier Toft. - Vi har tatt med bystøyen inni hagene våre.

Samtidig er hun klar på at det er mye støy man må tåle.

- Vi skal ha en veldig høy toleranse for barn som leker, og ambulansehelikoptere.

Hellig ut på dato?

Kanskje er det en gammeldags tanke at søndagen skal være rolig - eller holdes hellig som det het før. I Lov om helligdagsfred er det kirketiden som ligger til grunn for at man skal ta en rekke hensyn, også med tanke på støy. I en tid der stadig færre går i kirken, har helligdagsfreden gått ut på dato?

Nei, mener de i Langåsveien. Enten man er religiøs eller ikke, trenger man muligheten til å slappe helt av i egen hage, om enn bare en dag i uka.

HVA MENER DU? SI DIN MENING NEDERST I SAKEN!

En hektisk hverdag

Mange strekker seg langt før de ber naboen om å la være å bråke - noen er hårsåre, og man vil jo ha et godt naboforhold. Krig over hekken er ikke gunstig. Da blir det heller en stille irritasjon som bygger seg opp over tid.

- Mange har en hektisk hverdag og ser søndag som eneste mulighet til å rekke hagearbeidet. Men med litt planlegging kan man legge det støyende arbeidet til andre tidspunkt. Det er heller ikke dumt å slenge seg på og klippe egen plen samtidig som naboen klipper, da får man redusert tiden med støy, sier Stine Grønvold.

Ingen skjennepreken

- Oppfordringen må være at folk må ta mer hensyn til hverandre. Tenke over at det de gjør i hagen forstyrrer. Det er jo ikke sånn at støy stopper ved hageporten, sier Sissel Ramsøe Bredesen, som raskt innrømmer at hun har "støysvin på skauen".

- Det har vi vel alle. Jeg har klippet gresset på søndager, og det er veldig lett å ikke tenke over det. Dette er ikke ment å være en hevet pekefinger - bare en oppfordring om et bedre naboskap.

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse