Hvor mange færre skidager tror du det har blitt ved denne markastua, på 30 år?

Bjørnholt i Marka. FOTO: ARKIV NORDRE AKER BUDSTIKKE/MET.NO

Lite skiføre ennå i Marka, og ifølge yr.no så ser det ikke ut til å bli mye nedbør i dagene fremover.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
11.11.2017 kl 19:13

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

BJØRNHOLT: Det er Dagbladet som i lørdag kan fortelle om pensjonert klimaforsker og værnestor Gustav Bjørbæk, som i sin nye bok «Marka på sitt beste» har analysert været fra flere tiår tilbake.

– Bjørbæk har analysert værdata for mange tiår tilbake og sammenliknet forskjellige perioder. Det mest dramatiske fallet finner vi ved målestasjonen Bjørnholt i Nordmarka. Ved den populære skistua og kafeen midt i Nordmarka, har antall skidager minket med 39 dager de siste 30 åra sammenliknet med perioden før, står det i saken fra Dagbladet.

De siste 30 åra regnes fra 1986 - 2015, med gjennomsnittlig antall skidager 97 - en skidag er definert med snødybde på 25 centimeter eller mer.

Det ser ikke ut til å komme mye snø i dagene fremover heller, ifølge yr.no i skrivende stund.

Jubileum i fjor

Bjørnholt nedbørstasjon i Oslo, feiret 140 år i fjor. Her har det blitt målt nedbør og snødybde helt tilbake til 1876. Bjørnholt regnes som markas viktigste nedbørstasjon.

Ved jubileumet i fjor, sa tilsynsmann for Meteorologisk Institutt og Bjørnholt-beboer Arne Baklien - Baklien har bodd på Bjørnholt helt siden 1941 - blant annet følgende.

– Det er fint å bo her på Bjørnholt, man blir vant til å bo uten så mye folk rundt seg. I dag er jo værstasjonen automatisert, men jeg følger med på at alt virker som det skal Før måtte jeg måle hver dag, nedbør og snødybde.

Før Arne, var det hans mor Alma som fulgte med værstasjonen på Bjørnholt - i hele 57 år.

Verdifull værstasjon

– Den lange tidsserien med værdata gjør stasjonen ekstra verdifull for oss. Bjørnholt ligger gunstig til midt i marka og er derfor veldig representativ for Nordmarka når det gjelder nedbørmengde og snødybde, uttalte Ted Torfoss ved Meteorlogisk Institutt - MET, i samme sak.


HER KAN DU LESE HELE SAKEN FRA I FJOR - MED HISTORIEN RUNDT BJØRNHOLT

LES OGSÅ:

 

Meld deg på nyhetsbrev!

Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse