Hvor store forskjeller blir det i Oslos uteliv?

Bydelene får selv bestemme åpningstidene

Nå får bydelene selv bestemme når utestedene skal stenges. Det kan bety at de som fester på Frogner kan holde det gående til 03, mens de som tar seg en tur ut på St.Hanshaugen blir sendt hjem klokken 02. Foto: Illustrasjonsfoto: Magne Mellem Enoksen

Hvordan blir utelivet i bydelene når åpningstidene skal bestemmes av bydelspolitikerne? Vi tok en ringerunde.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

OSLO: Leder av St. Hanshaugen bydelsutvalg (BU), Torunn Kanutte Husvik (Ap), er ikke imponert Bydelen har mange utesteder som ligger under skjenkeblekkspruten som de ikke får bestemme over.

- Jeg gir et likegyldig takk. Flere av utestedene vi er mest kritiske til ligger i skjenkeblekkspruten. Vi får ingen reell makt der vi mener det er mest nødvendig, sier hun.

Husvik mener at bydelspolitikerne burde fått alt ansvaret.

- De utestedene som er til sjenanse for våre beboere får vi ikke bestemme over. Når det kommer til åpningstider i de øvrige tror jeg ikke vi vil gjøre noen endringer, sier Husvik.

LES HVORDAN DEN NYE SKJENKEPOLITIKKEN I OSLO BLIR

Tar seg gjerne en øl i bydelen

- Alna har jo vært en prøvebydel, og vi mener det har fungert greit. Vi har også anbefalt denne ordningen, sier Knut Røli (Ap), BU-leder i Bydel Alna.

Det er ikke mange skjenkesteder i bydelen.

- Vi vil uansett ikke utvide åpningstidene til 03. Dette har nok mer å si for sentrumsbydelen, sier Røli.

I Bydel Stovner er det kun et skjenkested.

- Men det er positivt at vi har noe å si, og at beboere kan være med å bestemme, sier BU-leder i Bydel Stovner, Karl Per Olsen (Ap).

Han sier at de er tradisjonelt ganske restriktive i bydelen.

- Jeg kunne godt tenke meg å gå ut på en pub og ta en øl og spise en bedre middag i min bydel, men faren er at slike steder kan ofte bli slitne, sier han.

SJEKK UTELIVSGUIDEN PÅ SKJER I OSLO HER

- Ikke et hardt uteliv

BU-leder i Bydel Nordre Aker, Bent Gether-Rønning (H) tror ikke det vil bli noen radikale forskjeller i bydelen.

- Nordre Aker ikke er preget av et «hardt uteliv», slik som sentrumsnære strøk gjerne er, men det er noen støyutfordringer knyttet til Studentenes Hus Nydalen, BI- studentenes fest- og konsertsted i Nydalen, og serveringsstedet på Flamingo på Grefsenplatået, sier han.

BU-leder på Nordstrand, Arve Edvardsen (H), forteller at han ikke har fått informasjon om at bydelene skal bestemme åpningstidene selv.

- Det er det for tidlig å svare på eller si noe på sparket om. Men jeg synes det er en klar fordel at åpningstider får en lokal forankring. Samtidig er det fare for stor forskjellsbehandling innen Oslo, kommenterer han.

Edvardsen sier at fyll er ikke noe utpreget og aktuelt problem i Bydel Nordstrand.

SE VÅRE "PÅ BY'N" BILDER FRA UNDERWATER PUB

- Greit å skjenke til 02.30

I Bydel Gamle Oslo er BU-leder Silje Winther (Ap) fornøyd med delegeringen.

- Det er viktig med lokalkunnskapen vi har. Nå må vi sette oss ned og finne kriterier slik at alle får lik behandling, sier hun.

Det er 97 utesteder bydelen må ta hensyn til. Winther sier at tre av dem har bemerkninger om støy.

- Likevel er det for tidlig å si noe om vi kommer til å innskrenke åpningstidene, sier Winther.

Også i Bydel Grorud er BU-leder Jack Grimsrud (Ap) fornøyd. Det er fem skjenkesteder i bydelen, og Grimsrud synes det er greit at de skjenker til 02.30, så lenge naboene ikke plages.

- Jeg vet at det har vært noen klager på åpningstiden til Cafè Ceylon, og det er noe vi kan se på, sier Grimsrud.

-System i galskapen

Lars Asbjørn Hanssen (H), nestleder i BU-Vestre Aker konkluderer fort med at delegeringen er bra.

- Da blir det et system i galskapen, og vi kommer nok til å ha åpningstider etter de lokale forholdene, sier han.

Hanssen begynner å bli lei hele skjenkedebatten.

- Alkoholen er kommet for å bli. Det er ikke drikkingen som er problemet, det er måten det blir drukket på. Og det er her problemene ligger. Ikke i åpningstider, sier han.

I Bydel Bjerke er få skjenkesteder, men BU-leder Steinar Arnesen (Ap), er glad for innflytelsen.

- Bjerkebanen er det største, men for eksempel på Veitvet er det positivt å ha muligheten til å sette foten ned, sier Arnesen.

Vil stenge klokka to

Anne Lena Dolmen (Ap), leder av helse- og sosialkomiteen i BU, Søndre Nordstrand vil diskutere saken i komiteen før hun kommenterer.

- Dette kan jeg ikke si noe om på stående fot, sier hun.

Partikollega og BU- leder i Bydel Østensjø, Kristin Sandaker, sier at hun ikke kan forskuttere hva de bestemmer seg for.

- Men personlig er jeg restriktiv og vil følge Arbeiderpartiets program med stengetid klokken 02, sier hun, og legger til:

- Det er helt opplagt av vi må være mer restriktive når det gjelder skjenking nær boliger enn ved de stedene som ligger ved en T-banestasjon.

Helge Stoltenberg (Ap), BU-leder i Bydel Sagene, er glad for at de nå får bestemme selv. Han har ingen umiddelbare tanker om steder de vil at skal stenge tidligere.

- Vi har en restriktiv politikk, men vil at Sagene skal være en åpen bydel. Det er noen steder som har fått klager på støy, forteller Stoltenberg. Han sier at det er viktig å ta hensyn til naboene i denne saken.

Forlenge åpningstider

- Det blir kanskje noen individuelle vurderinger, men jeg kan ikke se at denne endringen vil by på problemer i området, sier BU- leder for Ullern, Carl Oscar Pedersen (H).

Han legger til at der naboene har protestert i skjenkesaker, snakker man heller om å forlenge åpningstidene enn å redusere disse. Det ble arrangert en Naboaksjon om å få forlenget åpningstidene for stampuben Kaktus i Lilleakerveien, en tid tilbake.

- Vi vil jo ha et mye større nærvær, og kan følge opp bedre dersom vi registrerer brudd på lover. Vi kan følge opp tettere og reagere raskere, forteller Pedersen.

 

LES FLERE SKJENKESAKER HER:

- Shotting er farlig

- Mange ufine folk på byen

Ny skjenkepolitikk i Oslo: Nå skal utelivsverstingene tas

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer info

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Du kan også slette alle lokale data i din nettleser. Fremgangsmåten for dette varierer mellom ulike nettlesere og enheter.

Anbefaling: Ved å benytte deg av EU-tjenesten YourOnlineChoices.com kan du selv til en viss grad styre hvordan ulike annonseleverandører sporer deg, samt lese mange gode tips til hvordan du kan beskytte deg selv. Åpne YourOnlineChoices.com i et nytt vindu.

NB: Enkelte systemkritiske data som finnes i for eksempel webserverens logger vil ikke kunne slettes på forespørsel, men disse slettes automatisk etter kort tid iht informasjonen ovenfor.


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrever ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...