"Hytte" i storbyen? Sjekk hva det koster

DYR: Leilighet i London er ingen billig affære. (Foto: Martin Jansen)

Superbillig – eller ekstremt kostbart. Sjekk prisforskjellene før du kjøper storbyleilighet i Europa.

Tekst:

Publisert:

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke
Se bildet større

PALERMO: Autentisk storby med lave kvadratmeterpriser. (Foto: Terje Holm)

Se bildet større

PARIS: Verdens mest populære turisty har dyre leiligheter, men strålende utleiepotensiale. (Foto: Therese S. Borge)

Se bildet større

IKKE BILLIG: København. (Foto: Paal Audestad)

Se bildet større

BERLIN: Har vært i investorenes søkelys en stund, men er fortsatt veldig rimelig. (Foto: Paal Audestad)

Se bildet større

BILLIGERE: Tyrkia. (Foto: Martin Jansen)

Se bildet større

ROMA: Dyrt og deilig. Her fra den sjarmerende plassen Campo de Fiori.

– De fleste utenlandskjøperne velger turistområder med mange andre nordmenn. Men undersøkelsene våre viser at andelen som istedet kjøper i storby, øker, forteller Bjørn Erik Øye, direktør i Prognosesenteret. I fjor kjøpte rundt 10.000 nordmenn feriebolig i utlandet. Veldig mange flere drømmer om det.

– Nærmere 100.000 nordmenn har tanker om å kjøpe utenlands. Når man ikke gjør det likevel, er det ofte prisen som er hindringen, sier Øye. En liten storbyleilighet kan være en økonomisk og spennende løsning – men det kan også bli ekstremt kostbart.

– Kjøperne i storbyer er som regel motivert av to ønsker: Lavere pris og mer autentisk miljø, sier statsautorisert eiendomsmegler Alf Grønneflåta, leder i Forum for utenlandsmeglere.

Forskjeller i Italia

Den evige stad er evig dyr. Gjennomsnittlig kvadratmeterpris for leiligheter i Roma ligger på 67.800 norske kroner. Gjennomsnitttet kan riktignok være noe villedende, ettersom det ikke er beregnet ut fra alle solgte leiligheter, men bare ut fra høyeste og laveste salgssum i 2006. Salgssummene er innhentet av Rådet for europeiske eiendomsmeglere (CEPI).

– De laveste prisene i Roma finner du i ekstremt shabby områder. For øvrig er byen rett og slett skitdyr! Det samme gjelder Milano og Venezia, sier statsautorisert eiendomsmegler Agnar D. Carlsen i Norsk Megling AS. Men mens Nord-Italia er dyrt, er Sør-Italia så mye rimeligere at man skulle tro det dreide seg om et helt annet land. Internettsøk viser at Sicilias hovedstad Palermo har sentralt beliggende treromsleliligheter til rundt en million kroner. Agnar D. Carlsen jubler ikke av den grunn.

– Jeg ville tenkt meg nøye om før jeg kjøpte i såpass belastede områder av Italia, sier eiendomsmegleren.

På andreplass

Paris er nest dyrest på kontinentet, med 63.800 kr i gjennomsnittspris per kvadratmeter. Laveste salgssum finner man trolig i utkanten av Paris, i områder med blokkbebyggelse og ekstremt høy arbeidsledighet. Høyeste pris vil trolig være på eller nær praktgaten Champs Elysees.

– I de gode, sentrale strøkene av Paris må du regne med å betale minst det dobbelte av Oslo-priser i tilsvarende bra strøk, sier Carlsen. Gode utleiepriser kan likevel gjøre Paris-leiligheten til et fornuftig investeringsobjekt på sikt. Med en turistsesong som varer året rundt, i verdens mest populære turistby, kan man regne med fra 8000 til 10.000 kroner i brutto ukentlig leieinntekt.

Flere dyreMange nordmenn synes nok en "hytte" i København høres trivelig ut. Men også her må man punge ut. I CEPIs oversikt kommer København ut med 57.800 kroner per kvadratmeter.

For Oslo gir CEPI-tallene et gjennomsnitt på rundt 38.000 kroner i 2006. Dette er den samme kvadratmeterprisen som Statistisk sentralbyrå registrerte for siste kvartal i 2006.

London-salg er ikke en del av CEPI-undersøkelsen, men her er prisene generelt kjent for å være svimlende.

– Ekstremt dyr by. Her må du ut med fire millioner kroner for en liten studioleilighet i et middels greit strøk av byen, fastslår Agnar D. Carlsen.

Gode gamlebyer

Marbella i Spania er kjent som rike menneskers lekegrind, men Agnar D. Carlsen mener at man fortsatt kan man gjøre gode kjøp i Marbellas gamleby.

– Rundt appelsintorget kan man få leiligheter på 60-70 kvadratmeter for mellom 1,3 og 1,6 millioner kroner. De trenger oppussing, men blir likevel rimeligere enn nyere leiligheter i mer turistifiserte byggeområder, sier Carlsen.

I gamlebyen i Nice kan man gjøre lignende gode kjøp, mens Cannes er veldig mye dyrere. Gamlebyen i Athen har omtrent samme priser som Nice.

Berlin og BrüsselI Øst- og Sentral-Europa er prisene fortsatt lave mange steder. Berlin er et velkjent investeringsområde, og mange utlendinger har kjøpt seg leilighet her. Gjennomsnittlig kvadratmeterpris basert på CEPI-tall var bare 13.500 kroner i 2006. I tillegg til at prisen er lav, får man et sydende kulturliv på kjøpet. I EU-hovedstaden Brüssel må man betale dobbelt så mye som i Berlin – men fortsatt langt mindre enn i Oslo. Herfra er det kort til "alt", enten man søker ski, strand eller andre europeiske storbyer.

RåbilligI de baltiske landene er prisene på vei opp, men toget er langt fra gått for den som vil investere. Vilnius – Litauens hovedstad – kan skilte med en kvadratmeterpris på ynkelige 11.000 kroner. Gamlebyen er Øst-Europas største og kalles gjerne "det nye Praha". Budapest har omtrent den samme kvadratmeterprisen ifølge CEPI, og med klippekort på et av de fantastiske badeanleggene i byen har man sikret seg badeferie i samme slengen. Krakow i Polen er også rimelig, med kvadratmeterpriser fra 5000 til 17.000 kroner, ifølge Maria Hansen i Krakow Online. Dyrest i Krakow er gamlebyen.

Tyrkisk delight

– Rundt ti prosent av nordmenns ferieboligkjøp i Tyrkia, ligger i storby. Aktuelle byer er Izmir, Ankara og Istanbul, sier Alf Grønneflåta, leder for Forum for utenlandsmeglere. I Izmir, en havneby med fire millioner innbyggere, kan man ifølge Grønneflåta få meget pene tomromsleiligheter i et godt strøk for 350.000.

– Ankara er noe dyrere, og i Istanbul må man et stykke utenfor sentrum for å finne de gode prisene. Uansett hvilket land og hvilken storby man velger seg, kan man regne med å gjøre en brukbar investering, mener Agnar D. Carlsen:

– Storbyer har en tendens til å stige i pris, selv når resten av landet ikke gjør det. Årsaken er tilflytning. Alle storbyer har vekst i folketallet.

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse